Αρχική Μουσεία Τη Λέσβο επισκέφθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων...

Τη Λέσβο επισκέφθηκαν τα μέλη του ΔΣ της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του ICOM αλλά και οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου FOR CLIMADAPT

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣημαντικές επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, από τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM και τους Επιστημονικούς εταίρους του έργου FOR CLIMADAPT – MED

Ενθουσιασμένοι και εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και την ανάδειξή του δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM αλλά και οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου FOR CLIMADAPT του προγράμματος MED μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι.

Επίσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του ICR και Διευθυντή του Μουσείου «Λυχνοστάτης» της Κρήτης κ. Γιάννη Μαρτάκη.
Τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR/ICOM) κάνοντας τη διαδρομή Μυτιλήνη – Σίγρι συνοδευόμενοι από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μοναδικό φυσικό και γεωλογικό περιβάλλον της Λέσβου το οποίο προβάλλεται μέσα από τις δράσεις του Μουσείου.
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενημερώθηκαν αρχικά για τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητές του αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη, προστασία και προβολή του Απολιθωμένου Δάσους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατόπιν περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου όπου ενημερώθηκαν για τα εκθέματα και τις συλλογές του, τις δράσεις προβολής, την οργάνωση, το προσωπικό και τη λειτουργία του.
Παράλληλα γνώρισαν τα στοιχεία πρωτοτυπίας και καινοτομίας στον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων από του Μουσείου κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη συμβολή του Μουσείου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο αλλά και τη συμβολή του στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας και το ρόλο του ως χώρος πολιτισμού, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.
Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι δήλωσαν τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων με το τέλος της επίσκεψής τους στο Μουσείο από τον τρόπο ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, τις υποδομές του όπως η σεισμική τράπεζα αλλά και τις δραστηριότητες που υλοποιεί για την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών του και κυρίως των παιδιών και των νέων.

Επίσκεψη των ευρωπαϊκών εταίρων του έργου FOR CLIMADAPT – MED
για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επισκέφτηκαν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου FOR CLIMADAPT του προγράμματος MED από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί εταίροι του προγράμματος βρέθηκαν στη Λέσβο με την ευκαιρία της 7ης Τεχνικής Συνάντησης του προγράμματος που οργανώθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενημερώθηκαν αρχικά για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρακολουθώντας την ειδική οπτικοακουστική προβολή που έχει δημιουργήσει το Μουσείο. Ακολούθησε περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων και τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν από κοντά τις θέσεις όπου έχουν αποκαλυφθεί οι μοναδικές στον κόσμο ρίζες των κωνοφόρων δένδρων που αποδεικνύουν την αυτοχθονία του απολιθωμένου δάσους και την επίδραση των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.
Η επίσκεψη στο Μουσείο ολοκληρώθηκε με περιήγηση και γνωριμία με τα παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου που παρασκευάζουν οι παραγωγοί και οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου.
Με το τέλος της επίσκεψης, οι συμμετέχοντες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και εξέφρασαν την επιθυμία τους σύντομα να επισκεφτούν ξανά το Μουσείο και τα Πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.