Αρχική Εκθέσεις Στο Qatar η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρελθόν και Παρόν»

Στο Qatar η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρελθόν και Παρόν»

Στο Qatar η έκθεση Ολυμπιακοί Αγώνες –Παρελθόν και ΠαρόνΣτο Κατάρ, κατόπιν πρόσκλησης της Α.Ε της Sheikha Al Mayassa bint Hamad Al Thani Προέδρου του Qatar Museums Authority, ο Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστας Τζαβάρας, χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου παρευρέθει στην έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες –Παρελθόν και Παρόν».

Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες εκ των οποίων η μία είναι η έκθεση «Ολυμπία-Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» η μεγαλύτερη έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί διεθνώς για την Αρχαία Ολυμπία, η οποία παρουσιάστηκε από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο, ενώ από τις 28 Μαρτίου μεταφέρθηκε στο Κατάρ.

Η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρελθόν και Παρόν» που θα παραμείνει στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ έως τις 30 Ιουνίου 2013 περιλαμβάνει και μία δεύτερη ενότητα υπό τον τίτλο «Olympics: Values-Competitions-Mega Events», αφιερωμένη στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Qatar Museums Authority.

Η έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες –Παρελθόν και Παρόν», τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του κ. Κάρολου Παπούλια, Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Υ. του Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Εμίρη του Κράτους του Κατάρ.

Η έκθεση «Ολυμπία-Μύθος, Λατρεία, Αγώνες» περιλαμβάνει περισσότερα από 600 εκθέματα από μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και της Ευρώπης, ανάμεσά τους ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών της Ολυμπίας που δεν έχουν παρουσιαστεί ως τώρα στο κοινό.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες:

1. Ολυμπία, το ελληνικό ιερό
Παρουσιάζεται, μέσω των εκθεμάτων από το ιερό της Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, η ιστορία του ιερού της Ολυμπίας. Παράλληλα, γίνεται σύνδεση με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας αλλά και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Η έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει σαφή το σημαντικό ρόλο που έπαιζε το ιερό της Ολυμπίας στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.

2. Οι έρευνες στην Ολυμπία
Παρουσιάζεται η ιστορία της έρευνας από τις πρώτες έρευνες των Γάλλων, ως την μεγάλη ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου το 1875. Επίσης θα παρουσιαστούν οι νέες ανασκαφικές μέθοδοι και η συνδρομή της τεχνολογίας και άλλων επιστημών στη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών.

3. Οι Αγώνες
Στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζεται ο αθλητισμός ως βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Τονίζεται το ιδανικό του σωματικά γυμνασμένου άνδρα που επιδεικνύει την περικαλλή γυμνότητα του. Παρουσιάζονται επίσης τα διάφορα είδη αθλημάτων και η διαδικασία διεξαγωγής των αγώνων. Στο μέρος αυτό της έκθεσης αναδεικνύεται ο ρόλος της αρχαιότητας και η προσπάθεια αναγέννησης του αθλητισμού με την αρχαία του έννοια. Τονίζονται οι αξίες και τα ιδανικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην έκθεση συμμετέχουν μεταξύ άλλων με αρχαία έργα τα εξής μουσεία και συλλογές: Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Antikensammlung Berlin, Staatliche Kunstsammlung, Albertinum Dresden, Musei Vaticani, Galleria dei Candelabri Roma, Museo Nazionale Romano, Staatliche Antikensammlungen München.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
1)Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πριν από το 1896
2)Τα πρώτα χρόνια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
3)Χρονολόγιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
4)Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα μεγάλο γεγονός: οι περιπτώσεις των αγώνων του Βερολίνου το 1936 και της Αθήνας το 2004
5)Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως κοινωνικό και πολιτιστικό φαινόμενο
6)Το Κατάρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες
7)Οι Αθλητές-Πρωταγωνιστές των Αγώνων

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε των εγκαινίων στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ο Αν. Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστας Τζαβάρας τόνισε τα εξής.

«Με αυτήν την πολύ σπουδαία έκθεση ρίχνουμε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ που έχει ως θεμέλιά της τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, όπου αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου θα εγκαινιάσει την έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν».
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία της Ολυμπίας αλλά και να προβάλλει τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης, και πρόσθεσε: « Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, είναι σε θέση προνομιακή, ευλογημένη από τους θεούς και προικισμένη από τη φύση. Είναι το πρώτο πανελλήνιο ιερό, όπου η ψυχή του ανθρώπου συνομίλησε με το θείο και συνέλαβε την ιδέα του αγώνα όχι μόνο με την έννοια της άθλησης, αλλά με την έννοια της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του και να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του προσεγγίζοντας τον άθλο». Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν στην ιστορία της Ολυμπίας από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο ολυμπιακό αγώνα δρόμου και έστεψε το νικητή με τον κότινο, ως τις μέρες μας, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός τόνισε ότι η έκθεση είναι σημαντική γιατί σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα πως ο «ελληνικός τρόπος» αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ Dr. Christian Wacker, χαρακτήρισε την έκθεση ένα ταξίδι στο χρόνο και σε διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του ολυμπισμού.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την έκθεση με περισσότερα από 573 εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως περισσότερα από 100 εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία. Η έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν – Παρόν» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.