Αρχική Διεθνή Στα ελληνικά η λειτουργία του Πάπα – Παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης...

Στα ελληνικά η λειτουργία του Πάπα – Παρών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

pope_francis_454180_1


Παρουσία σχεδόν ενός εκατομμυρίου πιστών και πλήθους ξένων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών πραγματοποιείται στη Ρώμη η τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου.

Ο ίδιος ο Ποντίφικας πάντως θέλησε να καταστήσει σαφές -διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι- ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς».

Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Παρών στην τελετή και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως πρώτος προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας σε ενθρόνιση στη Ρώμη από το σχίσμα του 11ου αιώνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, με τον πάπα να χαιρετά από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ.

Στην συνέχεια, μετέβη στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο συνοδευόταν από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

«Πρόκειται για φόρο τιμής στην χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Βεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.

Έπειτα, θα ξεκινήσει η θεία λειτουργία, η οποία θα είναι απλή και θα διαρκέσει μόνο δύο ώρες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του αργεντινού Ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί αυτή την φορά θα ψαλλούν στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου.

Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

Επίσης, ο θυρεός που θα αναλάβει θα είναι ο ίδιος που είχε ως επίσκοπος, με την προσθήκη των Παπικών Συμβόλων.

Το κέντρο της Ρώμης και η περιοχή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου γύρω από το Βατικανό μοιάζουν να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού με σειρήνες να ηχούν και ελικόπτερα να πετούν πάνω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Πάνω από 3.000 καραμπινιέροι και άνδρες της δημοτικής αστυνομίας έχουν επιστρατευτεί, ανάμεσά τους και δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά.

Σημαίες από πολλές χώρες του κόσμου δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου: σημαίες γαλανόλευκες από την Αργεντινή, ιταλικές, πολωνικές, βραζιλιάνικες, αλλά επίσης σημαίες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και από χώρες της Αφρικής (Ανγκόλα, Νιγηρία).

Πολλές καθολικές οργανώσεις έχουν αναρτήσει πανό ένα από τα οποία γράφει: “Φραγκίσκο, πήγαινε μπροστά, θα είμαι μαζί σου όπου κι αν πας”. Επίσης υπάρχει ένα τεράστιο πανό που γράφει “Σαν Λορέντζο”, την ποδοσφαιρική ομάδα της Αργεντινής της οποίας ο Ποντίφηκας είναι οπαδός.

Κοντά στην πλατεία έχουν στηθεί σκηνές του Ερυθρού Σταυρού.

Πηγή: www.rodosalarm.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.