Αρχική Forum Forum Επιμελητηρίων ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Forum Επιμελητηρίων ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

IMG_0056Με πρωτοβουλία του περιοδικού «Τουριστική Αγορά», σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, στο πλαίσιο και με την υποστήριξη της έκθεσης HO.RE.CA., διοργανώθηκε με επιτυχία το Forum Επιμελητηρίων. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και η ενδυνάμωση της προσέλκυσης επισκεπτών προς την Ελλάδα. Οι χώρες των οποίων τα επιμελητήρια έχουν προσκληθεί και συμμετείχαν ήταν το ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟ και ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ. Τα επιμελητήρια αυτά αφορούν σε χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόσο για την προσέλκυση επισκεπτών/τουριστών όσο και για συνέργειες και συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν από πλευράς των μεσογειακών χωρών προς τις μεγάλες και αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Βραζιλίας.
 
Άλλωστε είναι γνωστό ότι σύμφωνα με μελέτες και εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και τον τομέα του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού, καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι αναδυόμενες αγορές της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία σύντομη εισαγωγή από τη συντονίστρια, Μαργαρίτα Μανούσου, διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού «Τουριστική Αγορά», που κάλεσε στο βήμα τον οργανωτή της έκθεσης HO.RE.CA., κ. Νίκο Χουδαλάκη, που πρόσφερε φιλοξενία στη διοργάνωση. Ο κ. Χουδαλάκης έκανε ένα πολύ σύντομο χαιρετισμό, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να στηρίζει παρόμοιες εκδηλώσεις που υποστηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη που αφορά σε όλη την αγορά και βέβαια και στην έκθεση HO.RE.CA..
Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτισε ο γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Τάσος Λιάσκος. Ο κ. Λιάσκος σημείωσε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη αυτών των αγορών για τη χώρα μας και παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις των προέδρων των Επιμελητηρίων που μετείχαν στην εκδήλωση.
Μετά τον κ. Λιάσκο, την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Τσακίρης, που αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη αύξηση των τουριστικών αφίξεων το 2013, σημειώνοντας ότι μεγάλη σημασία έχουν και τα έσοδα εκτός από τις αφίξεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα, σημειώνοντας ότι η προσέλκυση επισκεπτών και από τις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Βραζιλίας θα έχει θετική επίδραση, διότι είναι βέβαιο ότι αυτοί οι επισκέπτες θα ενδιαφερθούν για την Αθήνα, της οποίας την καλή εικόνα πρέπει να διαφυλάξουμε, διότι σε κάθε περίπτωση αντανακλά την εικόνα της χώρας μας.
Ο πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, κ. Κώστας Γιαννίδης, αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό των Κινέζων τουριστών που το 2012 έφτασαν τα 82 εκατ. στην Ευρώπη, με συνολική κατανάλωση ύψους 64,4 δισ. ευρώ. Σημείωσε επίσης ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2012 σε ποσοστό 58,67%, με το ελαιόλαδο και το κρασί να παρουσιάζουν αύξηση συγκριτικά με το 2011, 54% και 30% αντίστοιχα.
Ο κ. Γιαννίδης υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις των Κινέζων τουριστών είναι «ιδιαίτερες» και εφόσον η τουριστικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να προσελκύσουν αυτήν την αγορά, οφείλουν να ενδιαφερθούν ώστε να προσφέρουν τις αναγκαίες υπηρεσίες. Στην Κίνα μάλιστα υπάρχουν περαιτέρω δυσκολίες σήμερα που αφορούν στα κέντρα θεώρησης, καθώς επιτρέπεται να υπάρχουν κέντρα μόνο στις πόλεις όπου υπάρχουν προξενικές αρχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία της Ελλάδας να περιορίζεται σε τέσσερις κινεζικές πόλεις.
Ο κ. Γιαννίδης τόνισε και τη μεγάλη ανάγκη άμεσης αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
 
Είναι γεγονός άλλωστε ότι η πρωτοβουλία του περιοδικού «Τουριστική Αγορά» στην πρόσκληση των συγκεκριμένων επιμελητηρίων και στην προοπτική ανάπτυξης συνεργειών και κοινών προτάσεων είχε λάβει υπόψη το ότι η Ιταλία και η Τουρκία έχουν απευθείας σύνδεση τόσο με την Κίνα όσο και τη Βραζιλία, σύνδεση που δεν υπάρχει για τη χώρα μας με καμία από αυτές τις δύο αγορές.
 
Από το ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ο πρόεδρος, κ. Γιάννης Τσαμίχας, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική θέση που έχει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός για την Ιταλία, εφόσον αποτελεί το δεύτερο προορισμό προτίμησης των Ιταλών μετά την Ισπανία. Σημείωσε άλλωστε ότι περισσότεροι από 1.100.000 Ιταλοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Ένα ζήτημα που έθεσε ο κ. Τσαμίχας, αφορούσε στις ώρες λειτουργίας των μουσείων διότι έχει παρατηρηθεί ταξιδιώτες/επιβάτες κρουαζιερόπλοιου να μην έχουν μπορέσει να επισκεφθούν μουσεία στην Αθήνα ή σε άλλο τουριστικό προορισμό γιατί ήταν Δευτέρα και τα μουσεία ήταν κλειστά. Όσον αφορά μάλιστα στη συμμετοχή του συγκεκριμένου επιμελητηρίου, έγιναν ενέργειες ώστε να προσκληθούν και να συμμετέχουν στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας της Τοσκάνης, η οποία παρουσιάζει εξαιρετική τουριστική ανάπτυξη. Τα στελέχη αυτά αντιπροσώπευαν έναν φορέα συνένωσης και κοινοπραξίας (συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) της Τοσκάνης, το Super TΟ (Super Tour Operators). Όπως μάλιστα παρουσίασαν στο πλαίσιο του forum, ο πρόεδρος του φορέα, Alessandro Fallani, και η γενική διευθύντρια, κα Pia Carminelli, αυτός ο φορέας στοχεύει στην προσέλκυση τουρισμού υψηλών οικονομικών στρωμάτων. Τα μέλη του δικτύου που εκπροσωπεί, θα προσφέρουν βιωματική εμπειρία στον ταξιδιώτη σε όλα τα επίπεδα του ταξιδιού. Ο φορέας θα προσφέρει υπηρεσίες προβολής στα μέλη του δικτύου από την Ιταλία, την Ελλάδα ή και την Τουρκία, εφόσον ενδιαφερθούν. Η προβολή αυτή θα αφορά πρωτίστως στην κινεζική αγορά ή και σε άλλες αγορές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι μεσογειακές χώρες με κοινή πρόταση, όπως η αγορά της Βραζιλίας.
Από το ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ο πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Κουτσίκος, μετά το σχόλιο της συντονίστριας του πάνελ, κας Μαργαρίτας Μανούσου, για την ιδιαίτερα θετική επίδραση που είχαν οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στα αποτελέσματα αφίξεων για τη Βόρεια Ελλάδα το 2012, ξεκίνησε αναφερόμενος ακριβώς στη μεγάλη αύξηση που παρουσίασε ο τουρισμός από τη Τουρκία το 2012. Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα διευκολύνσεων θεώρησης που δόθηκε από το ελληνικό κράτος στους Τούρκους που είχαν πράσινα διαβατήρια (υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα). Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι το 2010 520.000 Έλληνες τουρίστες ταξίδεψαν στην Τουρκία, ενώ 215.000 Τούρκοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Το 2011, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης οι Τούρκοι τουρίστες που κατέχουν πράσινα διαβατήρια να επισκέπτονται την Ελλάδα χωρίς βίζα, ο αριθμός των τουριστών υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 520.000. Το 2012, με τα προσωρινά στοιχεία που διαθέτει το Επιμελητήριο, οι Τούρκοι τουρίστες έφτασαν τους 600.000. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τουρισμός μέσω κρουαζιερόπλοιων, όπου το 2012 οι Τούρκοι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα έφτασαν τις 80.000. Σημαντική παρέμβαση του κ. Κουτσίκου αφορούσε στην πολιτική που θα εφαρμοστεί το 2013 για τους πελάτες κρουαζιερόπλοιων, και την πιθανή απαγόρευση να επισκεφθούν τη χώρα χωρίς θεώρηση! Στη συνέχεια, ο κ. Κουτσίκος αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές συνεργασίες Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Το συνολικό εμπόριο το 2012 έφτασε τα 3,1 δισ. ευρώ από 20 κλάδους της οικονομίας, ενώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία έχουν φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ελάχιστες και φτάνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν στο εμπόριο και στις υπηρεσίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στον τουρισμό που αναπτύσσεται ταχύτατα μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε και τις πολύ θετικές επιδράσεις που είχε η δημιουργία ειδικών πακέτων 10 ή 14 ημερών από Άγγλους και Γερμανούς tour operators για τουρισμό στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι επισκέπτες που αγόρασαν αυτά τα πακέτα και επισκέφθηκαν και τις δύο χώρες με χαμηλό κόστος, ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Αυτό υπογραμμίζει τη μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργειών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από το ΕΛΛΗΝΟΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ο πρόεδρος, κ. Κίμωνας Πάτκας, αναφέρθηκε στη μεγάλη και πολλά υποσχόμενη αγορά της Βραζιλίας. Η Βραζιλία, σημείωσε, θεωρείται ως η πλέον ελκυστική ανερχόμενη οικονομία του κόσμου για διάφορους οικονομικοκοινωνικούς λόγους. Κατά την τελευταία δεκαετία, το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης έχει επιφέρει κοινωνική κινητικότητα σε 45 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην οικονομία, συνεισφέροντας στην παραγωγή και στην κατανάλωση και δημιουργώντας τον ιστό της νέας μεσαίας τάξης. Σε αυτήν τη βάση, η Βραζιλία έχει τρεις κύριες ομάδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα και επιθυμία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό: την ομάδα του Υψηλού Τουρισμού, τα μέλη της οποίας επιθυμούν υψηλά μέτρα ασφαλείας, μεταφορά με ιδιωτικά μέσα και ιδιαίτερες υπηρεσίες, αποτελώντας λιγότερο από το 5% των πιθανών επισκεπτών, την ομάδα Επιχειρηματικού Τουρισμού, τα μέλη της οποίας επιθυμούν πολυτέλεια, επίλεκτες υπηρεσίες και ένταση σε δραστηριότητες, αποτελώντας περίπου το 15% των πιθανών επισκεπτών, και την ομάδα Ψυχαγωγικού Τουρισμού, τα μέλη της οποίας επιθυμούν άνεση, καθαριότητα, ευκολία στη μετακίνηση και πολιτισμικές εμπειρίες, αποτελώντας πάνω από το 80% των πιθανών επισκεπτών.

Η Ελλάδα είναι κορυφαίος προορισμός επιλογής για τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι τη θεωρούν ως όνειρο προς πραγματοποίηση. Βασικό στοιχείο αξιολόγησης του Βραζιλιάνου επισκέπτη είναι η μέση ηλικία 40 ετών και οι 60 ημέρες διακοπών. Το τουριστικό πακέτο που αναζητά, περιλαμβάνει τον πολιτισμό με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Είναι πολύ σημαντική αγορά και θα πρέπει να της δοθεί η ανάλογη σημασία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε και τουριστικός πράκτορας για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί η ελληνική επιχείρηση για να προσελκύσει, αλλά και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Βραζιλιανού επισκέπτη.
Από το ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ο πρόεδρος, κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, αναφέρθηκε στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και στη μεγάλη σημασία που έχει αποκτήσει η ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στον Καναδά, ο κ. Κατσιγιάννης σημείωσε ότι είναι σημαντικός εταίρος του ελληνικού τουρισμού από το επίπεδο ετήσιων αφίξεων επισκεπτών έως το επίπεδο ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών επενδύσεων. Επιπλέον, ο Καναδάς, μέσω των καναδικών πανεπιστημίων, συμμετέχει σε ένα σημαντικό και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τμήμα του τουρισμού, τον εκπαιδευτικό: φοιτητές καναδικών πανεπιστημίων έρχονται στο πλαίσιο των σπουδών τους στην Ελλάδα για εξειδικευμένα προγράμματα και ακόμη για εργασία σε αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται με συμμετοχή του Καναδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις του καλοκαιρινούς μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες βοηθούν πολύ την έλευση Καναδών επισκεπτών. Σημαντικό μέρος των επισκεπτών αποτελούν οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής, που βρίσκουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα και να διατηρήσουν τους δεσμούς της ομογένειας με την Ελλάδα.

Η εκδήλωση έκλεισε με επιτυχία, ενώ πολλοί από τους συμμετέχοντες ζήτησαν από τη συντονίστρια, κα Μαργαρίτα Μανούσου, να επαναληφθεί η εκδήλωση και τον επόμενο χρόνο στην επόμενη διοργάνωση της έκθεσης HO.RE.CA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.