Αρχική Κύπρος Χάρης Λοϊζίδης, Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Ζητάμε από το κράτος, να σταθεί δίπλα μας

Χάρης Λοϊζίδης, Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Ζητάμε από το κράτος, να σταθεί δίπλα μας

IMG_2782Την υποστήριξη του κλάδου από το κράτος ζήτησε ο κ. Λοϊζίδης, κατά στην ομιλία του  στο 35ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Συγκεκριμένα ζήτησε από το Κυπριακό κράτος, “Να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες έχοντας όραμα αναλαμβάνουν το ρίσκο της δημιουργίας.

Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΞΕ, μπορεί να έρθει ξανά η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Παραθέτουμε τη πλήρη ομιλία του κ. Λοϊζίδη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ,
κ. ΧΑΡΗ ΛΟΪΖΙΔΗ,
ΣΤΟ 35ο ΕΤΗΣΙΟ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON PARK
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Έντιμε κύριε Υπουργέ,
Έντιμοι κύριοι Βουλευτές,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο 35ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων.

Εκ μέρους όλων των μελών του ΠΑΣΥΞΕ, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας, την οποία ερμηνεύουμε ως επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός σας για την πορεία της τουριστικής και ξενοδοχειακής μας βιομηχανίας.

Οι ραγδαίες αλλαγές στον παγκόσμιο οικονομικό και τουριστικό χάρτη, οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται για την τουριστική μας βιομηχανία και ο ανταγωνισμός, ο οποίος καθίσταται οξύτατος μέσα στις συνθήκες της παρατεταμένης παγκόσμιας κρίσης που διανύουμε, καθιστούν το σημερινό μας Συνέδριο και το θέμα του επίκαιρο και καίριο.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατό πιο σύντομος, αποφεύγοντας ερμηνείες και αναλύσεις για τους λόγους που οδήγησαν τον τόπο μας στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση και την κοινωνία μας σε αδιέξοδα και πρωτοφανείς δυσμενείς συνθήκες.

Σίγουρα μπορούσαμε να δράσουμε ενωρίτερα. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, επαναπαυτήκαμε και χάσαμε πολύτιμο χρόνο.

Σήμερα η χώρα μας διανύει μιαν από τις δυσκολότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της και καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε στην ταχεία έξοδο από την παρούσα κατάσταση, με τις λιγότερο επώδυνες επιπτώσεις για το κράτος, την οικονομία, τους πολίτες του τόπου.

Καλούμαστε να κάνουμε κάτω από συνθήκες αφόρητων πιέσεων, όσα οφείλαμε να είχαμε κάνει από μόνοι μας, αναλαμβάνοντας έγκαιρα πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας διορθωτικά μέτρα και κινήσεις.

Αναπόφευκτα η παρούσα κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την τουριστική μας βιομηχανία. Θα ήταν εγκληματική αφέλεια να ερμηνεύσουμε τη θετική επίδοση της προηγούμενης χρονιάς, ως απόδειξη ότι ο τουρισμός παρέμεινε αλώβητος από την κρίση.

Όχι μόνο γιατί ακόμη και με τα περσινά δεδομένα, παραμένουμε μακριά από προηγούμενες επιδόσεις μας και πολύ πιο μακριά από τους στόχους που κατά καιρούς θέσαμε.

Αλλά γιατί πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να διασφαλίσουμε τα περσινά επίπεδα, κάναμε μεγάλες προσφορές και ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.

Αυτό που σίγουρα απέδειξε η περσινή χρονιά, είναι ότι η τουριστική μας βιομηχανία, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει η ατμομηχανή της οικονομίας και βαρόμετρο για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όμως, το δεδομένο αυτό, ούτε εφησυχασμούς και πανηγυρισμούς επιτρέπει, ούτε ασφαλώς κινήσεις αφαίμαξης της βιομηχανίας για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του κράτους.

Πρέπει να αναλύσουμε σε ποιο βαθμό η αυξητική τάση που παρουσίασαν το 2012 οι αφίξεις, οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες που σχετίζονται περισσότερο με προβλήματα ανταγωνιστικών μας προορισμών,

Ενώ, παράλληλα, πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι ακόμη δεν βρήκαμε τρόπους επιμήκυνσης της τουριστικής μας περιόδου. Γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, όχι απλώς δεν κρατηθήκαμε στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, αλλά με απώλειες που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το 15 με 16%, διαβρώσαμε τα οφέλη των μηνών του καλοκαιριού, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση χειμερινής περιόδου της τελευταίας 20ετίας.

Παρόλα αυτά, με ικανοποίηση σημειώνουμε την πρόσφατη απόφαση για επέκταση της περιόδου των ναυλωμένων πτήσεων από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, εξέλιξη για την οποία θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας τόσο προς τον Υπουργό Εμπορίου όσο και προς τον ΚΟΤ.

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι,

Ο τουρισμός παρουσιάζει και σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα σημάδια ανθεκτικότητας που έδειξε η δική μας βιομηχανία. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 2012 οι αφίξεις των τουριστών στην Ευρώπη ήταν κατά 17 εκατομμύρια περισσότερες από το 2011, ενώ εντός του 2013, το τουριστικό ρεύμα αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 3%.

Όλα αυτά τα δεδομένα, μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τον δρόμο της στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας, της αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, της επέκτασής μας σε νέες αγορές, εξού και το θέμα του σημερινού μας συνεδρίου.

Ακόμη και η τρόικα, σημειώνει ότι ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός εξαγωγικός τομέας και είναι ύψιστης σπουδαιότητας για την πρόσθετη εγχώρια αξία και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και απαριθμεί σειρά ενισχυτικών δράσεων.

Αντί ενισχυτικών δράσεων, εκείνο που δυστυχώς βλέπουμε, είναι μια σειρά φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων στην τουριστική βιομηχανία, που ανατρέπουν και στραγγαλίζουν την όποια προοπτική. Αντί για ανάπτυξη οδηγούν στη συρρίκνωση. Αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καλλιεργούν κλίμα περαιτέρω ανασφάλειας και περισσότερη ανεργία.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ως ξενοδοχειακός κόσμος αντιδράσαμε έντονα στην πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση, στο δεκαπλάσιο, του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Στο όνομα του Μνημονίου, το οποίο επαναλαμβάνω προέβλεπε τη λήψη μέτρων που να δίνουν ώθηση στον τουρισμό, επιλέγηκε η εύκολη λύση της φορολογίας, η οποία θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες, αφού τυχόν υλοποίησή της, θα καθιστούσε την Κύπρο εξωπραγματικά ακριβό προορισμό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αρνούμαστε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε τονίσει ότι οι ξενοδόχοι δεν ζητούν εξαίρεση από τη φορολογία. Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στα οικονομικά του κράτους με μιαν έκτακτη εισφορά η οποία θα κινείται σε λογικά πλαίσια. Σε πλαίσια που μπορούν να αντέξουν οι επιχειρήσεις μας και τα οποία δεν θα εξουδετερώνουν τις προσπάθειες της οικονομίας μας ως σύνολο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Όχι όμως πολλαπλασιασμό του ετήσιου φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, όταν για τις άλλες χώρες οι ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζονται ως εργαλεία παραγωγής που συνεισφέρουν στα κρατικά έσοδα μέσω σειράς άλλων φορολογιών.

Για να συγκρατήσουμε την τιμή του ξενοδοχειακού μας πακέτου, απορροφήσαμε το μεγαλύτερο μέρος κατακόρυφων αυξήσεων, που αφορούσαν είτε το κόστος ενέργειας είτε το κόστος του χρήματος.

Γιατί, περαιτέρω αύξηση της τιμής των διακοπών στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, θα μείωνε τις αφίξεις ξένων περιηγητών οι οποίοι σε περιόδους κρίσης αναζητούν ακόμη πιο έντονα, οικονομικά πιο συμφέρουσες επιλογές.

Εκείνο που εμείς αναμένουμε από το κράτος, είναι να σταθεί δίπλα μας. Να συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες έχοντας όραμα αναλαμβάνουν το ρίσκο της δημιουργίας. Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα μπορεί να έρθει ξανά η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος.

Για τη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικράτηση της εργατικής ειρήνης, μέσα σε πνεύμα σύνεσης και αυτοσυγκράτησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, λόγω και της ευαίσθητης φύσης του τουριστικού τομέα.

Εάν συμφωνούμε όλοι ότι αποτελεί κοινό στόχο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, θα πρέπει να συμφωνούμε και στο ότι οι εργασιακές σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό συστατικό για την επίτευξη ή μη της επιθυμητής ανταγωνιστικότητας.

Δεν νοείται από τη μια να ζητείται η μείωση του κόστους του τουριστικού μας πακέτου, αλλά να παραμένουμε δογματικοί σε κεκτημένα άλλων εποχών και άλλων οικονομικών δεδομένων.

Κυρίες και κύριοι
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η ιστορία μας διδάσκει ότι ο λαός μας διαθέτει τα αποθέματα για να αντιμετωπίζει τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δοκιμασία. Φτάνει να αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των ξενοδόχων ή των άλλων επιχειρηματιών της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά υπόθεση που αφορά όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την οικονομία του τόπου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους διακεκριμένους εισηγητές μας οι οποίοι με τις ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες παρουσιάσεις τους μας περιέγραψαν το περιβάλλον και το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και να τους εκφράσω την εκτίμησή μας για τη διαχρονική στήριξη και συμβολή τους στην ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.

Ευχαριστώ τον συντονιστή της συζήτησης, κ. Άγγελο Λοΐζου, τέως Πρόεδρο του International Society of Hospitality Consultants και συνέταιρο της PwC Cyprus, καθώς και τους χορηγούς μας που στηρίζουν έμπρακτα τις δραστηριότητες του Συνδέσμου:

Τον Οίκο PwC Cyprus
Τις Κυπριακές Αερογραμμές
Τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού
Την Hermes Airports
Την Εταιρεία Theova UHS Enterprise Solutions Ltd
Την Ελληνική Τράπεζα
Τη Cyta και
Το Ξενοδοχείο Hilton Park

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εκφράζω και προς τους εκθέτες και τους συνεργάτες μας, για την υποστήριξή τους προς το Σύνδεσμο και τα Μέλη μας.

Τέλος, ευχαριστίες και συγχαρητήρια θα ήθελα να εκφράσω  προς τη Διεύθυνση και το Προσωπικό της Γραμματείας του ΠΑΣΥΞΕ για την άψογη διοργάνωση τόσο του Συνεδρίου όσο και της Έκθεσης Προϊόντων & Υπηρεσιών.

Εύχομαι ότι με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΥΞΕ θα έχουμε όλοι σχηματίσει μιαν καλύτερη εικόνα για τα μελλοντικά μας βήματα, με στόχο πάντοτε το καλό της Κύπρου μας και την ευημερία του λαού της.

Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.