Αρχική Αρχαιολογία «Σταθμός Βενιζέλου: μια βιώσιμη πρόταση» από τον ΣΕΑ

«Σταθμός Βενιζέλου: μια βιώσιμη πρόταση» από τον ΣΕΑ

Celestyal Cruises

Metro_Thessaloniki_evrimata«Από τη μέρα που έγινε γνωστή η αποκάλυψη της μέσης οδού της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, καθώς και των λοιπών κτισμάτων που συνθέτουν το κέντρο της κοσμικής πόλης από τον 4ο έως τον 9ο αιώνα, στις ανασκαφές για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, το ενδιαφέρον τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των πολιτών της Θεσσαλονίκης για το σημαντικό εύρημα συνεχώς αυξάνεται». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τοπικό Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Δεκάδες ειδικοί βυζαντινολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και άλλοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δηλώσει την προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια διατήρησής του κατά χώραν εντός του σταθμού Βενιζέλου. Χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την ιστορία της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάνω από όλα, όμως, όλοι και όλες ζητούν να δουν αυτό το σπάνιο εύρημα από κοντά.»

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για έναν γόνιμο διάλογο, η Αττικό Μετρό ΑΕ αρνείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα αυτό, αρνείται να μπει σε οποιονδήποτε διάλογο για το πώς η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα μοναδικό μνημείο διαχρονίας της πόλης μέσα σε ένα σύγχρονο έργο, που θα αποτελέσει κόσμημα για τους πολίτες και πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη. Παρότι μιλάει για την αποτροπή ενός νέου “εμφυλίου” στην πόλη, προσπαθεί να στρέψει τους πολίτες εναντίον των αρχαιολόγων και των αρχαιολογικών ευρημάτων, παρουσιάζοντας τα τελευταία ως “ταφόπλακα” για το έργο. Επιχειρεί να πείσει τους καταστηματάρχες που αγωνιούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους ότι εχθρός τους είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία!

»Αν πραγματικά η Αττικό Μετρό ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται γύρω από την οδό Βενιζέλου, της προτείνουμε να πάρει μια γενναία απόφαση: Να συμβάλει στη διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν, δημιουργώντας ένα μοναδικό χώρο που θα αλλάξει την εικόνα της γύρω περιοχής. Για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να επανασχεδιαστεί ο σταθμός Βενιζέλου (δηλαδή μέσα στους προσεχείς μήνες), προτείνουμε ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει επισκέψιμος για τους πολίτες και τους τουρίστες. Ταυτόχρονα με την ανάληψη μιας διεθνούς καμπάνιας για την προβολή του από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα τονώσει άμεσα την τουριστική κίνηση της πόλης, και ειδικά την κίνηση επισκεπτών στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου, που σήμερα υποβαθμίζεται συνεχώς, με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα για τα καταστήματα της περιοχής».

Και η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι ο σεβασμός και η ανάδειξη της ιστορίας μιας πόλης δεν είναι παρελθοντολογία ή «βίτσιο» της επιστημονικής κοινότητας, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα μια άμεση πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν χρειάζεται ούτε υπέρογκα ποσά, ούτε ατέρμονα χρονοδιαγράμματα για να επιτευχθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η διεθνής έκκληση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη διάσωση και συνύπαρξη της βυζαντινής λεωφόρου με το Σταθμό Μετρό στη Βενιζέλου, ενώ οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ξεπερνούν τις 7.000.

Για να στηρίξετε την έκκληση, μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

Πηγή: archaiologia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.