Αρχική Μουσεία Βραβεία από τον ΟΛΠ στους 5 πρώτους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το...

Βραβεία από τον ΟΛΠ στους 5 πρώτους του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων

ΤΕΛΙΚΗ ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣτην επικύρωση του Αποτελέσματος του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη μετατροπή του παλαιού SILO στο Κεντρικό Λιμάνι του ΟΛΠ Α.Ε. σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος χώρου του σε ελεύθερο ανοιχτό χώρο υπαίθριας ψυχαγωγίας, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, κατά την ειδική Συνεδρίαση του, βάσει της ομόφωνης Απόφασης της θεσμικής Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.
Όπως είναι γνωστό στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη υπό διαμόρφωση αστική ανάπλαση στην Αττική σήμερα, προκηρύχθηκε διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το SILO, στον οποίο έλαβαν μέρος 89 αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο.
Του διαγωνισμού αυτού προηγήθηκαν:
α: Η έγκριση του Μaster-plan όλης της περιοχής των 180.000 τ.μ. με ομόφωνη Απόφαση όλων των φορέων του Πειραιά και Απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής.
β.: Υπογραφή Προγραμματικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και ΟΛΠ Α.Ε. για όλα τα έργα.
γ.:  Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για το τελικό κτηριολογικό πρόγραμμα.
δ.: Μουσειολογική Προμελέτη από τη Δ/νση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. και Απόφαση της Επιτροπής Μουσείων.
ε.: Μελέτη Στατικής Επάρκειας από το Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.)
στ.: Σύνταξη Τευχών Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού σύμφωνα με την Απόφαση του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και
ζ.: Συγκρότηση θεσμικής Κριτικής Επιτροπής βάσει του ισχύοντος Νόμου για τη διενέργεια Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με απονομή βραβείων.
Η Κριτική Επιτροπή της οποίας Πρόεδρος ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Δημήτρης Φατούρος και τακτικά μέλη οι αρχιτέκτονες Γ. Αραχωβίτης (ΟΛΠ), Ευγενία Γατοπούλου (ΥΠ.ΠΟ), Γ. Μαδεμοχωρίτης (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), Ευάγγελος Ραβανός (ΣΑΔΑ – ΠΕΑ), Φώτης Καλουδιώτης (ΣΑΔΑ – ΠΕΑ) και Αλέξιος Βικέλας (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ), με αναπληρωματικά μέλη τους επίσης αρχιτέκτονες καθ. Ηλία Κωνσταντόπουλο (αν. Πρόεδρο), Ευάγγελο Λυρούδια, Α. Δημητριάδη, Γ. Καραγιάννη και Ανδ. Δαμαλά, μετά από 16 Συνεδριάσεις εξέδωσαν και παρέδωσαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε την πρότασή τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο πέραν των βραβείων και της εξαγοράς των 5 διακριθεισών μελετών βάσει της προκήρυξης ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για περαιτέρω εξαγορά 4 ακόμα μελετών, καθώς και την αποσφράγιση των προς εξαγορά μελετών, μετά την αποσφράγιση και ταυτοποίηση των στοιχείων των συμμετεχόντων.
Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης μετά το πέρας των τυπικών διαδικασιών:
(α) να αναρτήσει στον ιστότοπο της Πολιτιστικής Ακτής τις βραβευθείσες μελέτες και τις εξαγορές
(β) να εκδόσει το σύνολο των μελετών και
(γ) να εκθέσει στον χώρο της Πέτρινης Αποθήκης όλες τις μελέτες.
Όπως είναι γνωστό στον χώρο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά δημιουργούνται 3 Μουσεία (Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Θεματικό Αρχαιολογικό Λιμένος και Μουσείο Μετανάστευσης) καθώς και Θεματικά Πάρκα με κτίρια και ελεύθερους χώρους (πάρκα και πλατείες), συνδέοντας έτσι την Πόλη και το Λιμάνι, σε μία περιοχή στην οποία σήμερα δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση.
Σημειώνεται ότι για το σύνολο των έργων πέραν από τους Φορείς του Πειραιά υπάρχει θεσμική συνεργασία και συναντίληψη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του ΟΛΠ Α.Ε. ως κύριου των χερσαίων χώρων και Προϊσταμένης Αρχής, καθώς και των όμορων Δήμων.
Όπως δήλωσε μετά την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης:
 “Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα στην πορεία μετατροπής του Λιμένα σε Πύλη Πολιτισμού και Τουρισμού, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Πόλης. Το 2013 θα είναι το έτος ολοκλήρωσης όλων των μελετών και προκηρύξεων για όσα συμφωνήσαμε κατά τη συγκρότηση της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά. Ο μετασχηματισμός της συνολικής έκτασης 180.000 τ.μ. σε ένα ζωντανό Παραθαλάσσιο Πάρκο Πολιτισμού και Ανάπαυσης, θα είναι ένας χώρος ο οποίος θα συνδέει όλες τις περιοχές του Πειραιά καθώς και το Λιμένα Κρουαζιέρας με υποθαλάσσια σήραγγα πεζών και υπερυψωμένους δρόμους περιπάτου προς τη μεριά της Δραπετσώνας. Με την ολοκλήρωση του έργου ένα μεγάλο μέρος του παραθαλάσσιου χώρου θα παραδοθεί στους πολίτες. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο καθηγητή Δημήτρη Φατούρο και όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για το υπεύθυνο και σημαντικό έργο το οποίο επετέλεσαν”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.