Αρχική Συνέδρια Πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012)

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012)

Πραγματοποιήθηκε χθες το 2ο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας (Hellenic– Chinese Business Partnering Conference 2012) που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (BCI/ΟΠΑ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στο Συνέδριο με τίτλο: «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα» εξετάστηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η πορεία και οι επιτυχίες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αλλά και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία του προγράμματος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης, οι δυνατότητες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στο νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό της εκδήλωσης απεύθυναν ο κ. Δημήτριος Καρδαράς και η κα Yang Xiuqin Συν-διευθυντές του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών και Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι η ελληνική κρίση είναι εν πολλοίς αυτοτελής και ενδογενής. «Θα εκδηλωνόταν ούτως ή άλλως ανεξαρτήτως της υπαρκτής ευρωπαϊκής κρίσης, αν και η αντιμετώπισή της θα ήταν ασφαλώς ευκολότερη χωρίς την τελευταία» ανέφερε. «Είναι πρωταρχικής σημασίας», συνέχισε ο κ. Γάτσιος, «για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας η ταχεία και ραγδαία μεταφορά πόρων από τους προστατευόμενους τομείς των διεθνώς μη εμπορευσίμων στους τομείς των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών και υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους. Το Συνέδριο αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών των ελλήνων επιχειρηματιών που κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων».

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Du Qiwen, υπογράμμισε ότι η μακρά φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αποτελεί στέρεα βάση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Αναγνώρισε δε, τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας τονίζοντας: «Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε πλήρη επίγνωση των επώδυνων προσπαθειών που καταβάλουν και θέλουμε να γνωρίζουν ότι στην προσπάθεια αυτή δεν βρίσκονται μόνοι». Κλείνοντας, εξέφρασε τις ευχές του στην Ελληνική Κυβέρνηση για επιτυχία στην προσπάθεια υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Ραφαήλ Μωϋσής στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις της ύφεσης. Ο κ. Μωϋσής υπογράμμισε ότι ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του οικονομικού κλίματος, ενώ τόνισε την κεντρική σημασία των αποκρατικοποιήσεων και ευρύτερα των επενδύσεων, στην προσπάθεια αντιστροφής της έντονα πτωτικής πορείας της οικονομίας. «Μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων από το 2013 και μετά,  οδηγεί σε σημαντικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2020 μπορεί να έχουν αναπληρώσει σχεδόν ολοκληρωτικά της απώλειες της περιόδου της ύφεσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει την χώρα στην Ευρωζώνη, τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν εμπρός μας κυρίως στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, αντανακλώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, ότι μέχρι τώρα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένα πεδία (αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, οδικές μεταφορές, κρουαζιέρα, υγεία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών) ήταν σημαντικές, ωστόσο, είχαμε πολύ μέτρια αποτελέσματα, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις. «Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας. Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», σημείωσε. Κλείνοντας, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2012, περίπου τα 2/3 των προς επίτευξη στόχων για την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έχουν καλυφθεί. «Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, θα ήταν κρίμα να χάσουμε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε.

Ακολούθησε συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, το συντονισμό της οποίας είχε ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Φιλιππόπουλος. Στην παρέμβασή του, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Οικονομικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Έρευνας του Ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης, υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή, προσθέτοντας όμως ότι απαιτούνται και πρόσθετες περικοπές δαπανών. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε ότι, ο ΣΕΤΕ, έχει ως Μέλη 14 Πανελλήνιες Κλαδικές Ενώσεις Τουριστικών Επιχειρήσεων και περίπου 500 ανεξάρτητες τουριστικές επιχειρήσεις και όλες μαζί απασχολούν περισσότερους από  375.000 εργαζόμενους. Ο ΣΕΤΕ, ως κοινωνικός εταίρος εκφράζει συνολικά τον τουριστικό τομέα και υποστηρίζει την Κυβέρνηση στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.

Θέση του ΣΕΤΕ είναι πως για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε στην κινεζική αγορά, θα χρειαστούν συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες, με τη δημιουργία συγκεκριμένου σχεδίου μάρκετινγκ, τη συνεχή έρευνα και τη μελέτη της κινεζικής αγοράς να αποτελούν τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις επιτυχίας. Τα παραπάνω φιλοδοξεί να καλύψει η υπό σύσταση εταιρεία Marketing Greece. Η εταιρεία αυτή, η ίδρυση της οποίας έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα είναι μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ποσοστά 70% και 30% αντίστοιχα. Κύρια αποστολή αυτής της εταιρείας θα είναι η προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό και κατά προτεραιότητα στις σημαντικότερες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναληφθούν αρχικά δυο συγκεκριμένες δράσεις: Πρώτον, η δημιουργία ενός world class website και δεύτερον, η εφαρμογή προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων και επαφών με τα ΜΜΕ σε χώρες – πηγές προέλευσης των τουριστών μας.