Αρχική Εκδηλώσεις Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες Ευεργέτες από τον ΟΛΠ – Αφιέρωμα στον Ιωάννη...

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες Ευεργέτες από τον ΟΛΠ – Αφιέρωμα στον Ιωάννη Βαρβάκη


Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ – OFFICIAL TRAILER από FeelgoodEntertainment

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας ναυτιλίας (28/09) και της ημέρας μνήμης και τιμής Εθνικών Ευεργετών (30/09) το Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ διοργανώνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στους Έλληνες Ευεργέτες οι οποίοι με τα πλούτη που απέκτησαν από την Εμπορική ναυτιλία βοήθησαν τον τόπο τους.
    Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην Πέτρινη Αποθήκη της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Ιωάννη Βαρβάκη, μια έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2013.
    Όλα τα εκθέματα είναι ευγενική προσφορά του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και της  Alexandros Film από τη διεθνή παραγωγή για τον Ιωάννη Βαρβάκη «Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ».
Στα εγκαίνια της έκθεσης μεταξύ όλων των άλλων καλεσμένων θα παραβρεθεί και ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σμαραγδής.
    Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 στον ίδιο χώρο η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργανώνει ειδική θεματική εκδήλωση με τίτλο «Εφοπλισμός και Ευεργετισμός στο διάβα της Ιστορίας, το ιδεατό παράδειγμα του Ιωάννη Βαρβάκη».
    Οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.
Λεωφορεία του ΟΛΠ θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού από τον ηλεκτρικό σταθμό μέχρι την Πέτρινη Αποθήκη.
Ηλεκτρονικά αποστέλλεται το κείμενο του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΠ Α.Ε κ. Γιώργου Ανωμερίτη στο ειδικό φυλλάδιο της Έκθεσης:

     «Ο Ιωάννης Βαρβάκης, Ψαριανός στην καταγωγή, ήταν σπουδαίος καραβοκύρης και κυβερνήτης εμπορικού πλοίου. Κατά το ρωσοτουρκικό πόλεμο, συντάχθηκε κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολεμώντας στο πλευρό των στρατευμάτων της Μεγάλης Αικατερίνης.
    Χάρη στην εύνοια της αυτοκράτειρας εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, όπου με το επιχειρηματικό του πνεύμα διέπρεψε στο εμπόριο ψαριών και  ιδίως του οξύρυγχου: υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε με την μαζική παραγωγή του χαβιαριού και τη διάδοσή του στην διεθνή αγορά.  
    Ο Ιωάννης Βαρβάκης παρά τα μυθικά πλούτη τα οποία απέκτησε, είχε το νου του  πάντοτε στραμμένο στην σκλαβωμένη πατρίδα του. Ως μέλος της Φιλικής Εταιρίας ενίσχυε χρηματικά τους αγώνες των Ελλήνων. Χρηματοδότησε επίσης κοινωφελή έργα στη Ρωσία που τον ανέδειξε, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις ελληνικές κοινότητες, εξαγόραζε και απελευθέρωνε αιχμάλωτους Έλληνες, βοήθησε τον Αγώνα των Ψαριανών και τους μετέπειτα πρόσφυγες.
    Τον μεγάλο αυτόν άντρα που μας αποκάλυψε με θαυμαστό τρόπο η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, «Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι», αποφάσισε να προβάλει το “Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ”, τιμώντας επίσης στο πρόσωπό του και όλους εκείνους, οι οποίοι οργώνοντας τις θάλασσες και αλιεύοντας τον πλούτο της, πρόσφεραν τόσα πολλά στον τόπο μας. 
    Χάρη στην ευγενική προσφορά του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, θα εκτεθούν στην “Πέτρινη Αποθήκη” χαρακτηριστικά στοιχεία της ταινίας τους. Μεταξύ άλλων το εξαιρετικό αντίγραφο του ιστορικού σκαριού του Βαρβάκη, η καμπίνα του Ορλώφ, κομμάτια από ντεκόρ, κοστούμια, πολύτιμα αντικείμενα και σχέδια της ταινίας του σκηνογράφου Νίκου Πετρόπουλου.
    Το νέο-ιδρυθέν “Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ”, πρόκειται να εγκατασταθεί μαζί με το Μουσείο Μετανάστευσης στο παλαιό ιστορικό κτίριο της “Πέτρινης Αποθήκης”, το οποίο έχει ενταχθεί στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά. Θα στεγάσει τη συλλογή των Αρχείων του ΟΛΠ και άλλων ιστορικών εκδόσεων και θα επιδοθεί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εκ των οποίων η πρώτη είναι η παρούσα έκθεση.
    Η έκθεση Βαρβάκη – αφιέρωμα στην ιστορική εμπορική ναυτιλία και τους πρωτεργάτες-ευεργέτες της- θα διαρκέσει ένα τρίμηνο κι έτσι θα δώσει την ευκαιρία να την επισκεφθούν όχι μόνο πολίτες αλλά και όλα τα σχολεία της περιοχής.
     Μία έκθεση – αφορμή οφειλόμενης μνήμης στην ιστορική εμπορική ναυτιλία και τους πρωτεργάτες ευεργέτες της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.