Αρχική Εκθέσεις Βυζαντινό Μουσείο: Η πολιτιστική εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ και η οικογένεια του συλλέκτη Γεώργιου...

Βυζαντινό Μουσείο: Η πολιτιστική εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ και η οικογένεια του συλλέκτη Γεώργιου Τσολοζίδη παρουσιάζουν ένα επετειακό λεύκωμα

Ένα επετειακό λεύκωμα -μια καλαίσθητη, αλλά κυρίως σημαντικότατη έκδοση- που αποτυπώνει απολογιστικά την Αρχαιολογική Συλλογή του Γεωργίου Τσολοζίδη και φέρει τον τίτλο “Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη » παρουσιάζει η πολιτιστική εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ τη Δευτέρα 17  Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 19.30.

Η παρουσίαση  θα γίνει στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με ομιλητές τη Διευθύντρια του  Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου κ. Αναστασία Λαζαρίδου, τον Επίτιμο Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Νικόλαο Καλτσά, και τη συλλέκτη κ. Μάτα Τσολοζίδη Ζησιάδη.
 
Η κ. Μάτα Τσολοζίδη Ζησιάδη, συλλέκτης και διαχειρίστρια της αρχαιολογικής συλλογής του Γεωργίου Τσολοζίδη, αναφέρει χαρακτηριστικά :
“Έχοντας ήδη διανύσει μία διαδρομή είκοσι και πλέον ετών, μετά από πολυάριθμες εκθέσεις, δανεισμούς, δωρεές και εκδόσεις και με αφορμή το κλείσιμο δέκα ετών από το θάνατο του Γεωργίου Τσολοζίδη, πήραμε την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου πονήματος συνολικής παρουσίασης του έργου μας. Ένα επετειακό λεύκωμα για την Αρχαιολογική Συλλογή Γεωργίου Τσολοζίδη, στο οποίο περιλαμβάνονται επιλεγμένα κειμήλια, ενδεικτικά  των ιστορικών περιόδων, εκκινώντας από τη Νεολιθική Εποχή και καταλήγοντας στους Μετα-Βυζαντινούς χρόνους, τα οποία συνοδεύονται από αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης κείμενα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ευαίσθητων φίλων και συνεργατών, οι οποίοι προσέγγισαν τη συλλογή και συνέβαλαν στην ανάδειξή της. Επιπλέον, αναπτύσσεται παράρτημα, στο οποίο αποτυπώνεται ένας απολογισμός για τη συνολική κινητικότητα της συλλογής, δηλαδή για τις εκθέσεις της, τις δωρεές, τους προσωρινούς και τους μόνιμους δανεισμούς της όπως και τις ανάλογες εκδόσεις.
 
Πρόκειται για ένα εκδοτικό πόνημα που προβάλλει με σαφήνεια τη διαχρονική πορεία της ανθρώπινης προσπάθειας στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου για παραπάνω από εφτά χιλιετίες, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική παρουσίαση των κειμηλίων. Επιχειρώντας μια τέτοια, εξειδικευμένη και παράλληλα φιλόδοξη παραγωγή, αναγνωρίζοντας τις τεχνικές της δυσκολίες αλλά επίσης απολαμβάνοντας την επιτυχή της έκβαση, ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα και δημιουργικά για ένα μοναδικό εκδοτικό αποτέλεσμα.”
 
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της έκδοσης έκανε ο καλλιτέχνης και καθηγητής έκδοσης – εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ, Mάριος Tériade Ελευθεριάδης.
 
 
Λίγα λόγια για τον συλλέκτη Γεώργιο Τσολοζίδη
 
Ο Γεώργιος Τσολοζίδης γεννήθηκε το 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου παρέμεινε έως το 1955.
Στη συνέχεια, μετοίκησε στην Αθήνα όπου και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ασκώντας την οδοντιατρική ως βιοπορισμό και δημιουργώντας παράλληλα την αρχαιολογική συλλογή που φέρει το όνομά του.
 
Στην προσέγγιση του έργου του ως συλλέκτη είναι αναγκαίο να γίνει μνεία στον τόπο γέννησης και ενηλικίωσής του, ο οποίος, καθώς παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, άσκησε και στον ίδιο μεγάλη επιρροή επί τρεις σχεδόν δεκαετίες. Πρόκειται για μια περιοχή όπου, διαχρονικά,
τα πολιτισμικά στίγματα ομολογούν αποφασιστικά στοιχεία για την παγκόσμια ιστορία. Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, η Αίγυπτος είχε επιδείξει τεχνολογικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα, ενώ αντίστοιχα οι Φαραωνικές περίοδοι αποτυπώνουν στην εν λόγω κοινωνία στάδια πολιτικής οργάνωσης.
Η Ελληνιστική εξάλλου και η Ρωμαϊκή περίοδος που ακολουθούν, ολοκληρώνουν δέκα χιλιετίες αιγυπτιακού πολιτισμού, ενός ιδιότυπου μορφώματος του παρελθόντος, το οποίο εύλογα θα μπορούσε
να χαρακτηριστεί ως μεγαλειώδης απαρχή της ανθρώπινης προσπάθειας με ίχνη/δείγματα που γίνονται ορατά στις μέρες μας. Η Αίγυπτος, αν και αποτέλεσε για τον εικοστό αιώνα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, καθώς διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο σε πολυτάραχες στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις, παραμένει σημαντική κυρίως για το παρελθόν της.
 
Σε τόπο τέτοιας πολυ-πολιτισμικής παρακαταθήκης και με την ιδιότυπη συνείδηση των Ελλήνων της Διασποράς, ο Γεώργιος Τσολοζίδης –ήδη από τα νεανικά του χρόνια– άρχισε να συλλέγει αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κυρίως φαραωνικά, ελληνιστικά και κοπτικά. Τα αντικείμενα αυτά, τα οποία ακολούθως μετέφερε στην Αθήνα, αποτέλεσαν τον πυρήνα της συλλογής του. Κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, καθώς ο συλλέκτης εμπλούτιζε σταδιακά τα αποκτήματά του μέσω αγορών ή ανταλλαγών,
η συλλογή κατέληξε στη σημερινή της μορφή να απαριθμεί πάνω από 2.000 κειμήλια. Ως εκ τούτου, συνιστά μία από τις πλέον ολοκληρωμένες προτάσεις ανάδειξης του ευρέος πολιτισμικού φάσματος σε
μια διαδρομή 7.000 ετών για την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
 
Καθοριστικό στοιχείο για τη γέννηση της συλλογής ήταν το γεγονός ότι από τα πρώτα βήματα δραστηριοποίησής του στην Αθήνα, ο Γεώργιος Τσολοζίδης απέκτησε επισήμως την άδεια συλλέκτη, κατοχυρώνοντας με θεσμικό τρόπο την πεποίθησή του πως όλα τα αντικείμενα/αποκτήματα δεν αποτελούν παρά παρακαταθήκη δημόσιας αξιοποίησης, πλούτου, ευθύνης και παιδείας, πολύ περισσότερο από κατοχή ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο αυτής της διευρυμένης αντίληψης σχετικά με τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, έρχεται να συμβαδίσει η πολύ προσωπική του εμμονή με τη φροντίδα
και αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων από το χρόνο κειμηλίων. Ίσως ως γιατρός που περιθάλπει ασθενή ή ακόμη ως καλλιτέχνης που με ευαισθησία επεμβαίνει σε αυτό που αισθητικά τον συγκινεί και τον κινητοποιεί, λειτούργησε και ως συντηρητής, αυξάνοντας εμπειρικά τις γνώσεις του σε επώνυμα εργαστήρια. Άλλωστε, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, «είναι ασύλληπτο πόσο πολλαπλασιάζονται
οι συγκινήσεις του συλλέκτη κάθε φορά που διαπιστώνει ότι μπορεί με τα χέρια του να διορθώσει,
να αποκαταστήσει και να ξαναζωντανέψει το αγαπημένο του εύρημα». Ιδιαίτερο εξάλλου χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Γεωργίου Τσολοζίδη είναι ότι επέλεγε τα αντικείμενα/κειμήλια σύμφωνα με ένα πολύ προσωπικό κριτήριο μιας αδιόρατης επικοινωνίας με αυτά, ενώ ουδέποτε ενέδιδε στον εμπλουτισμό της συλλογής του βάσει συμβατικών και αυστηρώς ακαδημαϊκών κριτηρίων. Γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία μιας συλλογής διευρυμένης τόσο στο χρόνο όσο και στις θεματικές της, διάσπαρτης στους τόπους καταγωγής των αποκτημάτων της, πλατιάς και επομένως –με σαφήνεια– πολυσήμαντης.
 
Ο Γεώργιος Τσολοζίδης έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2002 στην Αθήνα. Τα παιδιά του Μάτα και Κοσμάς ανέλαβαν την πολιτιστική προβολή της συλλογής.
 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή Τσολοζίδη θα βρείτε στον ιστότοπο
www.tsolozidis-collection.org
 
Η έκδοση είναι αναρτημένη και μπορείτε να την επισκεφθείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
http://issuu.com/GeorgeTsolozidisCollection/docs/thegeorgetsolozidiscollection/1