Αρχική Πολιτισμός Άξιον Εστί στο Ηρώδειο

Άξιον Εστί στο Ηρώδειο

Το μνημειώδες έργο Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου 2012, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις Stabat Mater για υψίφωνο μεσόφωνο ορχήστρα και χορωδία και Song of Ascent-Ωδή των Αναβαθμών, Συμφωνία για χορωδία και ορχήστρα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικών σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία, στην οποία η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη θρησκευτική μουσική της Ρωσίας.  Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα.

Το ποιητικό έργο διατρέχει την ιστορία του ελληνικού έθνους. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»… από τη Γένεση μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν.

Η μελοποίησή του χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία – η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.

Ο Αφηγητής  διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης ψέλνει τους ύμνους, ο Λαϊκός τραγουδιστής ερμηνεύει τα τραγούδια, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της χορωδίας. Στην ερμηνεία του έργου συμμετέχουν ως σολίστ ο  Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής) και ο Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης), και ως αφηγητής ο Σταύρος Ζαλμάς. Σολίστ στην ερμηνεία των έργων του Αλφέγιεφ θα είναι η υψίφωνος Σβετλάνα Καζυάν  και η μεσόφωνος Μαρίτα Παπαρίζου. Στη συναυλία, αρχιμουσικός είναι ο Λουκάς Καρυτινός

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων  .

Συμμετέχουν:

Μάριος Φραγκούλης

Δημήτρης Καβράκος

Σταύρος Ζαλμάς

Η Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία Δήμου Αθηναίων

Η Μικτή Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ

Η Μικτή Χορωδία Ambitus

Σολίστ λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ώρα έναρξης:  20:30

Εισιτήρια προπωλούνται:  www.ticketservices.gr (Πανεπιστημίου 39, Τ+ 210 7234567

Τιμές: €80 €55, €45,€35,€25, €10

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.