Αρχική Έκτακτα Γεγονότα Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στη Χίο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων

Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στη Χίο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων

Η πυρκαγιά που κατακαίει το νησί της Χίου εδώ και τρία 24ωρα συνεχίζει και σήμερα το καταστροφικό της έργο, με το πιο επικίνδυνο μέτωπο να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο χωριό Πυργί, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, εξαιτίας και των θυελλωδών ανέμων.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στη διάσωση των μαστιχόδεντρων, απ’ όπου προέρχεται και ο κύριος όγκος παραγωγής του νησιού.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς εντοπίζεται στο παραδοσιακό χωριό Πυργί, στα νότια του νησιού, στα μαστιχοχώρια, όπου κατέστρεψε χιλιάδες μαστιχόδεντρα. Χθες το απόγευμα, Ολύμποι και Καλαμωτή εκκενώθηκαν, ενώ στην Καλαμωτή η φωτιά σταμάτησε 2 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό, χάρη στις ζώνες αντιπυρικής προστασίας που έγιναν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 70.000 στρέμματα, δασικής και καλλιεργήσιμης γης, έχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.chiosopinion.gr, η Μεγάλη φωτιά στη δασική περιοχή τού όρους Προβατά της Χίου και  η οποία ξεκίνησε περίπου στις 3,30 το πρωί του Σαββάτου έχει κατακάψει ήδη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων οι οποίες έχουν διατεθεί για την κατάσβεσή της.
Η φωτιά ξεκίνησε στο δρόμο κοντά στη μονή του Αγίου Μάρκου και με τη βοήθεια των πνεόντων ανέμων επεκτάθηκε ταχύτατα σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων, υποχρεώνοντας τις αρχές να διατάξουν την προληπτική εκκένωση του χωριού Λιθί καθώς και του ναυτικού φυλακίου Προβατά. Οι κάτοικοι του Λιθίου μετέβησαν στην ομώνυμη γειτονική παραλία Λιθίου, αφού οι φλόγες της φωτιάς σχεδόν άγγιξαν τα σπίτια στις παρυφές του χωριού.

Το καιγόμενο πευκοδάσος είναι πολύ πυκνό και εντός του βρίσκονται η προστατευόμενη από την Ουνέσκο Νέα Μονή της Χίου, η γειτονική της μονή Αγίων Πατέρων και ο ιστορικός Ανάβατος, που όμως –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν έχουν κινδυνεύσει.

Η φωτιά πήρε νότια-νοτιοδυτική κατεύθυνση και αυτή την ώρα (8,30 πμ) το κύριο μέτωπο βρίσκεται προς Λιθί-Φα-Άγιο Γεώργιο Συκούση, ενώ ένα δεύτερο μέτωπο κινείται προς το χωριό Βέσσα.

Ας σημειωθεί ότι στην καιγόμενη περιοχή βρίσκονται και κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σχεδόν όλη η δύναμη της Π.Υ. Χίου με επικεφαλής τον διοικητή της κ. Αρχοντάκη, καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις της 96 ΑΔΤΕ με επικεφαλής τον διοικητή και τον υποδιοικητή της ταξιαρχίας, που έχουν αναπτυχθεί έτοιμες να ενεργήσουν μόλις διαταχθούν ή για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών με την υπόδειξη του δασάρχη Χίου κ. Μπέλλα.

Λόγω της μορφής της καιγόμενης περιοχής, του μεγάλου μετώπου και των πνεόντων ανέμων, που διαρκώς αλλάζουν κατεύθυνση, το κύριο βάρος της κατάσβεσης ανέλαβαν το πυροσβεστικό ελικόπτερο το οποίο σταθμεύει στη Χίο (σ.σ. με το πρώτο φως της ημέρας) και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη (2 από τη Σάμο και 2 από την Ελευσίνα).

Στην περιοχή, σήμερα Δευτέρα 20, Αυγούστου, παραμένουν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις και από τις πρώτες ώρες της ημέρας επιχειρούν να την κατασβέσουν, αν και από αέρος η προσπάθεια κρίνεται δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων και του πυκνού καπνού. Να σημειωθεί, δε, πως και σήμερα -σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς– η περιοχή της Χίου βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Άνδρο, στην περιοχή Κοχύλου, στο Μονόπετρο Μαγνησίας, στη Ζάκυνθο, στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές, στη Λακωνία στις περιοχες Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου και στη Μεσσηνία στη θέση Πηγάδια του Δήμου Δυτικής Μάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.