Αρχική Έκτακτα Γεγονότα Κρανίου τόπος η Χίος – Αναμένεται σήμερα (4η μέρα) ο πλήρης έλεγχος...

Κρανίου τόπος η Χίος – Αναμένεται σήμερα (4η μέρα) ο πλήρης έλεγχος της φωτιάς…

Ανυπολόγιστη η καταστροφή στη Χίο από την πυρκαγιά που μαίνεται για τέταρτη συνεχή μέρα σε δυο μέτωπα μεταξύ Ολύμπων και Μεστών και μεταξύ Αναβάτου και Αυγωνύμων.

Η μείωση της έντασης των ανέμων που επιτρέπει από το πρωί στα εναέρια  μέσα (πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα) να επιχειρούν αλλά και η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του πρασίνου της Χίου δημιουργούν την πεποίθηση ότι αυτή η μέρα (4η) θα είναι η τελευταία της μεγάλης καταστρεπτικής φωτιάς που, σίγουρα, θα την θυμούνται για πολλά χρόνια οι κάτοικοι του νησιού, τονίζει σε δημοσιέυμά του το chios opinion. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η έκταση που κάηκε υπολογίζεται σε άνω των 100 χιλ. στρεμμάτων (δασική, μαστιχόδενδρα και άλλες καλλιέργειες κλπ). Εξ αυτών, ανυπολόγιστες είναι ακόμη οι ζημιές στην καλλιέργεια μαστίχας. Πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Ευθ. Μονίαρος, έχουν πληγεί λίγο-πολύ 11 συνεταιρισμοί, όπως Βέσσας (ολοσχερής καταστροφή), Ελάτας και Αρμολίων (άνω της μισής παραγωγής), Αγίου Γεωργίου Συκούση, Λιθίου, Πυργίου, Ολύμπων, Μεστών και Καλαμωτής.
Λόγω της φωτιάς, εκτός των μαστιχοπαραγωγών, μεγάλα οικονομικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνταν στις καμένες εκτάσεις. Οι δεύτεροι βεβαίως (κτηνοτρόφοι) θα αποκτήσουν σύντομα και νέους βοσκότοπους, γεγονός το οποίο συνιστά ιδιαίτερο κίνδυνο για τη φυσική ανασύσταση των δασών που κάηκαν…
Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς, ένα στους Ολύμπους και ένα σε Ελάτα-Ανάβατο, που αναμένεται να τεθούν υπό έλεγχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.