Αρχική General Η «Αρμάτα 2012» στις Σπέτσες

Η «Αρμάτα 2012» στις Σπέτσες

Celestyal Cruises

Η αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας, στη μνήμη της ναυμαχίας των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, αναβιώνει και πάλι φέτος, στο νησί της Μπουμπουλίνας.

Οι Σπέτσες, είναι μια από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις, που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις πόλεις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, Δουβλίνο και Κορκ στην Ιρλανδία, Μπαϊλέν στην Ισπανία, Σλάφκοφ στην Τσεχία, Τιούκσμπερι στη Βρετανία και Υδρα, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

Την ίδια μέρα, 8η Σεπτεμβρίου, στις Σπέτσες, γιορτάζει η Παναγία η Αρμάτα και η επέτειος τιμάται με πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται από το δήμο και διαρκούν μια εβδομάδα.

Το πρόγραμμα του εορτασμού ξεκινά από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Περιλαμβάνει: έκθεση αφιερωμένη στις παραδοσιακές φορεσιές του Αιγαίου, τη φωτογραφία από τον Δ. Παπαδήμο «Από την Αίγυπτο στις Σπέτσες» και τη ζωγραφική με έργα των ζωγράφων Αλ. Τσιρώνη και Ντ. Τασιούλη που διοργανώνεται από την Αναργύρειο Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών στην οικία του Σ. Ανάργυρου.

Επίσης, παιδική χορωδία, θέατρο Σκιών, ροκ συναυλία από το συγκρότημα Soul less, χορούς latin από τοπική χορευτική ομάδα, μουσικά ταξίδια, γεωργιανούς παραδοσιακούς χορούς, μέγας αρχιερατικός εσπερινός στην Παναγιά Αρμάτα, χορούς και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων με φιλική συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και συναυλία του Κώστα Μακεδόνα και της Αναστασίας Μουτσάτσου.

Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εορταστικούς κανονιοβολισμούς, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγιά Αρμάτα, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία του χώρου της εκκλησίας, κατάθεση στεφάνου, εκφώνηση πανηγυρικού, μουσικό ταξίδι με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, χαιρετισμό του δημάρχου Σπετσών και την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, παρουσία επισήμων.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του Αγ. Νικολάου, κατάθεση και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα, πανηγυρικός, παραδοσιακούς χορούς και μουσική βραδιά από το συγκρότημα «Ρεμέτζο».

Μέσα από τις εκδηλώσεις, οι Σπέτσες θυμούνται τη Ναυμαχία του 1822, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης και οι πλοίαρχοι των τριών νησιών (Υδρα, Σπέτσες και Ψαρά), αντιμετώπισαν τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να υποχωρήσει άπρακτος.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναλυτικά:

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Γενικός σημαιοστολισμός υπηρεσιών, καταστημάτων και ελλιμενισμένων πλοίων.

18:00 – Έκθεση Λαογραφικού Εργαστηρίου Σπετσών .
18:30 -Ψυχαγωγική παιδική δραστηριότητα «Batelefield Live Hellas».

ΤΡΙΤΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

19.30 – Ελληνικά Τραγούδια από την «Παιδική Χορωδία Αγίου Αντωνίου». Μουσική διδασκαλία συνοδεία (Διεύθυνση Δέσποινα Ι. Παπαδημητρίου Γαλέτα)

20.00 – Έναρξη έκθεσης ζωγραφικής που διοργανώνει το ίδρυμα Αναργύρειος Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (ΑΚΣΣ) στο αρχοντικό του Σωτηρίου Ανάργυρου. Θα εκτεθούν έργα των ζωγράφων Αλεξάνδρου Τσιρώνη και Ντέμης Τασιούλη, καθώς και των μαθητών του εργαστηρίου (Ώρες λειτουργίας: 20.00-22.00 από 4-8 Σεπτεμβρίου 2012)
20.30 – Θέατρο Σκιών Αθανασίου
21.45 – Rock συναυλία από το Σπετσιώτικο συγκρότημα «SOUL LESS» (Πλατεία Ποσειδωνίου)

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

20.00 – Εγκαίνια Φωτογραφίας στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΚΡΟΠΡΩΡΟ». Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Δημήτρης Παπαδήμος – Ταξιδιώτης Φωτογραφίας από την Αίγυπτο στις Σπέτσες».

20.30 -Χορευτική ομάδα Σπετσών LATIN (Επιμέλεια Στασινοπούλου Μαίρη)
21.30 – Μουσικό ταξίδι με την μέτζο σοπράνο Ελένη Βουδουράκη «Έρωτες στις Μουσικές του Κόσμου»

ΠΕΜΠΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

20.30 – «ΝΟΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ», τραγουδά η Μεσόφωνος κ.α. Ελένη Κοταδάκη. Στο πιάνο η κ.α. Λάουρα Ερμπα.

21.45 – Γεωργιανοί Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια υπό την αιγίδα της UNESCO

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

18.30 – Μέγας αρχιερατικός εσπερινός στην εκκλησία της Παναγιάς Αρμάτας, χωροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Ερμιονίδος και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ.

20.00- Χοροί και Τραγούδια από όλη την Ελλάδα με την χορευτική ομάδα του ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ και φιλική συμμετοχή του Δ. Σαββόπουλου.
21.30 – Συναυλία Κωνσταντίνου Μακεδόνα, Αναστασίας Μουτσάτσου και πολυμελούς ορχήστρας (ΧΟΡΗΓΙΑ: Από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

07.00 – Εορταστικοί κανονιοβολισμοί

07.30 – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Αρμάτα
09.00 – Αναχώρηση επισήμων από το λιμάνι της Ντάπιας προς Παναγιά Αρμάτα
Δοξολογία στην εκκλησία και επιμνημόσυνη δέηση στα μνημεία του χώρου της Παναγίας Αρμάτας.
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Κοσμά Μπαρμπάτση, Εθνικός Ύμνος από το Μουσικό Σύλλογο Σπετσών, απαγγελία ποιήματος «Κοσμά Μπαρμπάτση» από την κ.α Παναγιώτα Μπουλαμάτση και πανηγυρικός από την κ.α. Κριεμάδη Θεοδώρα.
19.00 – Υποδοχή επισήμων στο Δημαρχείο Σπετσών
20.15 – Mουσικό ταξίδι με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
21.15 – Ανακήρυξη σε επίτιμους δημότες των κ.α Μελά Ναταλία και κ.κ Μίμη Πλέσσα
-Χαιρετισμός Δήμαρχου Σπετσών κ. Λυράκη Παναγιώτη
– Αναπαράσταση της ˝ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ˝
– Κείμενα από τον φιλόλογο κ. Παύλο Παρασκευαίδη
– Αφήγηση από τον φιλόλογο κ. Βασίλειο Μπακύρα
– Ρίψη πυροτεχνημάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

07.00 – Εορταστικοί κανονιοβολισμοί

10.00 – Αναχώρηση επισήμων από την Πλατεία Ποσειδωνίου.
10.30 – Δοξολογία στο μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου. Κατάθεση στεφάνων.
Πανηγυρικός από την φιλόλογο κ. Παναγιώτα Μπουζουρμπάδη
12.00 – Ρίψη στεφάνων στο θαλάσσιο χώρο της Ντάπιας
20.30 – Μουσική Βραδιά με το Λαϊκό Συγκρότημα «ΡΕΜΕΤΖΟ»

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην Πλατεία Ποσειδωνίου.

Πηγή http://www.nooz.gr/entertainment/festival-armata-2012-stis-spetses

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. (βλ. http://www.wordreference.com/definizione/armata) Italiano compatto – Dizionario della Lingua Italiana © 2010 Zanichelli editore:

  armata
  [ar-mà-ta] nome femminile imponente schieramento militare aereo, navale o terrestre; esercito

  • Esempio: armata Brancaleone, gruppo disorganizzato di persone riunite a caso.

  Δηλ. η ερμηνεία της λέξης αρμάτα στα ιταλικά είναι: Ομάδα άτακτων που έχει σχηματιστεί για κάποιο σκοπό.

  Ποιος καθιέρωσε λοιπόν αυτή τη γιορτή στις Σπέτσες; Κάποιος παγοπώλης; Στη Μονεμβασιά γιορτάζουν στις 21 Ιουλίου το «κάψιμο της αρμάδας» με «δ»).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.