Βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου για τον μήνα Ιούνιο 2012, ο μέσος όρος των αφίξεων παρουσιάζει μείωση 1,5%.
Αναλύοντας ενδεικτικά τις αγορές του εξωτερικού για το μήνα Ιούνιο, η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 4,05%, ενώ από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει η Γερμανία 20,38%, η Αυστρία 13,75% και η Ολλανδία 11,91%. Αντίθετα, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση των επισκεπτών, με τη Ρωσία 51,69%, τη Ρουμανία 70,75%, την Ουγγαρία 18,72% και την Πολωνία 18,15%.
Είναι γνωστό ότι ο εισερχόμενος τουρισμός επηρεάστηκε αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα, τα δυσφημιστικά σχόλια των ΜΜΕ σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παρατηρείται μια μικρή ανάκαμψη του αρνητικού κλίματος, με μια αύξηση των κρατήσεων 10% – 15%.
Δυστυχώς, για τη φετινή χρονιά οι αλλοδαποί τουρίστες έχουν μετατραπεί σε πελάτες της τελευταίας στιγμής. Ειδικά για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά της Ζακύνθου, έχει σαφώς επηρεαστεί από τους ολυμπιακούς αγώνες και εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλές κρατήσεις για το μήνα Αύγουστο.
Σχετικά με τις τιμές για το 2012, είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, δεδομένου ότι τα περισσότερα συμβόλαια υπογράφηκαν εν μέσω της κρίσης του 2011 και λόγω του φόβου και της πίεσης από τους Tour Operators, κυμαίνονται κατά μέσο όρο 10% χαμηλότερα, σε σχέση με το 2011. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις έχουν γίνει με περαιτέρω εκπτώσεις της τάξεως του 10% – 20%, είτε με τη μορφή early booking, είτε με τη μορφή ειδικών προσφορών.
Η χρονιά είναι πλέον δεδομένο ότι θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.
Η κατάσταση για το υπόλοιπο καλοκαίρι φαίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη. Παρ’ ότι λοιπόν η μείωση των αφίξεων βελτιώνεται (Μάιος 19,2%, Ιούνιος 1,5%), αν λάβουμε υπόψη τη μείωση των τιμών, τη μείωση των διανυκτερεύσεων και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστικής κίνησης, τότε δυστυχώς τα οικονομικά αποτελέσματα για την τουριστική περίοδο του 2012 μπορεί και να φτάσουν το -30% !!!
Αναλύοντας τον εσωτερικό τουρισμό, έχει υποστεί μεγάλη πτώση εξ αιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Οι κρατήσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν απογοητευτικές, με καταγεγραμμένη μείωση πάνω από 50% και τους Έλληνες να μην μπορούν να παραθερίσουν παρά μόνο στο εξοχικό τους ή σε εξοχικά συγγενών και φίλων, παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί πολύ.
Στην Ζάκυνθο για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού ετοιμάσαμε ειδικά ολοκληρωμένα εκπτωτικά πακέτα, σε πολύ χαμηλές τιμές, που συνδυάζουν παροχή ύπνου σε ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα, ποτού και φαγητού στους χώρους εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και στη μεταφορά με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα πλοία.
Με δεδομένο το πλεονέκτημα ότι η Ζάκυνθος έχει εύκολη πρόσβαση, θεωρούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει απήχηση στην ελληνική αγορά.
Τα παραπάνω στοιχεία της τουριστικής κίνησης για την Ζάκυνθο έχουν αποσταλλεί από τη κα Χριστίνα Τετράδη, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου.