Αρχική Οικονομία 10 Δέσμες δράσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας

10 Δέσμες δράσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τα 7 μεγαλύτερα Διμερή Επιμελητήρια (Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνο-Βρετανικό, Ελληνο-Γαλλικό, Ελληνο-Γερμανικό, Ελληνο-Ιταλικό, Ελληνο-Ολλανδικό και Ελληνο-Σουηδικό) καθώς και η ΕΕΔΕ, πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και της The Boston Consulting Group (BCG), κατά την οποία παρουσίασαν 10 συγκεκριμένες δέσμες δράσεων για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Τα Επιμελητήρια που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία εκπροσωπούν σημαντικές εταιρίες με μεγάλο μέρισμα στην οικονομία της χώρας αλλά και την κοινωνία κι έχουν μεγάλη εμπειρία διοίκησης.
Επιπλέον ως διμερή Επιμελητήρια θέλουν να εκφραστούν για τις συνθήκες εκείνες που πρέπει να διαμορφωθούν για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας έτσι ώστε αυτή να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις με άμεσο αποτέλεσμα τόσο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και την διατήρηση των υπαρχουσών.

[slideshare id=12771749&doc=10-1-120502082232-phpapp01&type=d]
 
Ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού, επεσήμανε: «Είναι δράσεις με έντονη κοινωνική απόδοση καθόσον βοηθούν στην μείωση της ανεργίας μέσα από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προοπτικών για τους νέους μας, στην αποκατάσταση χρόνιων αδικιών σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων και στην δημιουργία τόσο κράτους όσο και αισθήματος δικαίου.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος πού επιλέξαμε να ανακοινώσουμε αυτές τι προτάσεις πριν από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές έτσι ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να δεσμευθούν στην τήρησή τους με την επιπρόσθετη γνώση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα τις στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, όμως, θελήσαμε να κατευθύνουμε την προσοχή των πολιτών στην ουσία της εκλογικής αναμέτρησης πάνω στην οποία θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και ο προσανατολισμός της χώρας.
Τέλος, αποτελεί σταθερή μας πεποίθηση ότι απαιτείται η παράλληλη εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αναφοράς πού θα ορίζει τις κεντρικές επιλογές της χώρας για την επόμενη εικοσαετία. Πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε τον τόπο ώστε να κατευθύνουμε ανάλογα τις επιμέρους δράσεις μας οι οποίες με την σειρά τους θα πρέπει να υπηρετούν αυτές τις επιλογές. Το έργο αυτό θα πρέπει να αποτελεί προϊόν διακομματικής συνεννόησης έτσι ώστε να διασφαλίζεται ή ευρύτερη νομιμοποίησή του».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Βρετανικού Επιμελητηρίου, κ. Χάρης Οικονομόπουλος, τόνισε: «απαιτείται η άμεση διόρθωση και ο εκσυγχρονισμός του  αναποτελεσματικού συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης. Η συστημική αυτή διόρθωση προϋποθέτει μία άμεση, ταχεία και αποτελεσματική συνταγματική αναθεωρητική διαδικασία, με αξιοποίηση της μοναδικής αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας μέσα σε ένα δημοκρατικό σύστημα, το δημοψήφισμα. Η διόρθωση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με μία σύντομη διαδικασία, χωρίς το Κράτος να χρειαστεί να κατεβάσει ρολά ούτε στιγμή, παράλληλα με τη διακυβέρνηση της χώρας και την προσπάθεια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».
Ο κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Επιμελητηρίου, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής όμως και σε σχέση με το δημόσιο, οι κυβερνήσεις σχεδόν μόνο νομοθετούν χωρίς να ασκούν καθημερινό management στις διάφορες υπηρεσίες μη αξιοποιώντας έτσι ούτε το ανθρώπινο δυναμικό ούτε όλους τους οικονομικούς πόρους. Παράλληλα, θα πρέπει σαν κοινωνία να επιδιώξουμε την πολυσυζητημένη σύνδεση της Παιδείας με τη παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Επιμελητήρια την περίοδο αυτή κάνουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους Έλληνες εξαγωγείς».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαίλλης, υποστήριξε ότι: «οι 10 Δράσεις που ζητάμε σήμερα, με αγωνία, τα Διμερή Επιμελητήρια, πέρας απ’όλα τα άλλα, απελευθερώνουν την οικονομία και δημιουργούν με βεβαιότητα τις κατάλληλες και στέραιες συνθήκες για την προσέλκυση σοβαρών επενδύσεων και επανεκκίνησης».
    Ο κ. Ιωάννης Τσαμίχας, Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, συμπλήρωσε ότι:
«Σε μια εμπεριστατωμένη πρόταση, όπως αυτή που μόλις τώρα κατατέθηκε, λίγα θα μπορούσε
να προσθέσει ή να παρατηρήσει κανείς.

Από την πλευρά μου απλώς θα καταθέσω τα αυτονόητα, δυστυχώς τα αυτονόητα…Αυτά που είναι
η προϋπόθεση κάθε δράσης και πρότασης ανάπτυξης.
Αυτά που το ελληνικό πολιτικό σύστημα και το σύστημα διοίκησης, χρόνια τώρα
απαξιούσε να θίξει και να βελτιώσει.

Και είναι επαναλαμβάνω τα αυτονόητα, και σε περιόδους ύφεσης και σε περιόδους ανάπτυξης: -Εξάλειψη της γραφειοκρατίας, σταθερό φορολογικό σύστημα, σταθερός διοικητικός μηχανισμός που θα προωθεί και θα λύνει προβλήματα ανεξάρτητα του ποιος  ή ποιο κόμμα κυβερνά και εξειδικευμένα στελέχη με γνώση του αντικειμένου που χειρίζονται και όχι «φίλοι»και κομματάρχες που αναλαμβάνουν ρόλους συμβούλων».
 
Ο κ. Γρηγόρης Σκλήκας, Μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Ολλανδικού Επιμελητηρίου σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα, τους ανθρώπους που εργάζονται στις εταιρείες μας, τις οικογένειές μας. Λαμβάνοντας υπόψη μας τα δεδομένα της εποχής μας, προσπαθήσαμε και εμείς να συμβάλλουμε και να συνεισφέρουμε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πρωτόγνωρα για την Ευρώπη. Άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιμετώπισαν τα ίδια προηγούμενες κατά κάποιες δεκαετίες. Η Μ. Βρετανία, Η Ολλανδία, Η Γερμανία, Η Σουηδία, Η Σερβία. Σε όλες ανεξαίρετα χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να περάσουν από το στάδιο συνειδητοποίησης στις μεταρρυθμίσεις και την αποτελεσματικότητα. Ελπίζουμε στην Ελλάδα να μπορέσουμε να «κόψουμε δρόμο» μαθαίνοντας από αυτές και εφαρμόζοντας τάχιστα τις προτεινόμενες δράσεις».
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκης, ανέφερε: «πρέπει να δούμε την Ελλάδα σαν μια επιχιείρηση με μετόχους όλους τους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, συμβουλευτικά αλλά και επικοινωνιακά και ουσιαστικά να ανβαθμίσουμε το imageτης χώρας μας εσωτερικά αλλά και διεθνώς σε ένα αξιόπιστο συνεργάτη για όλους τους πολίτες, χρηματοδότες και επενδυτές».
 
    Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος της ΕΕΔΕ, σημείωσε:
 ««Φιλοσοφία της ΕΕΔΕ είναι «η ισχύς εν τη ενώσει». Η χώρα χρειάζεται τη βοήθεια όλων.
Στόχος είναι η διοίκηση της χώρας και η επανένταξή της στις υγιείς οικονομίες.
Το σημαντικό είναι να αλλάξουμε στάση και να επιδιώξουμε αυτό να γίνει πράξη
μέσα από τους φορείς, τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό μας περίγυρο. Να δεσμευτούμε,
επίσης, ότι και μετά τις εκλογές θα είμαστε παρόντες και θα πιέσουμε τους πολιτικούς
ώστε να γίνει η οικονομία μας υγιής».
 
Στη συνέχεια οι κ.κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Boston Consulting Group, Βασίλης Αντωνιάδης παρουσίασαν τις 10 Δράσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.