Σε σημερινό άρθρο τους οι New York Times Europe αναφέρουν ότι εξαντλείται η υπομονή των Γερμανών με την Ελλάδα. Λίγες εβδομάδες πριν, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ ήταν σχεδόν αδιανόητη. Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις όμως και την άρνηση των νέων πολιτικών δυνάμεων που ανέδειξαν οι πρόσφατες εκλογές να συμμορφωθούν με τους όρους το Μνημονίου, καθώς και την σκληρή στάση των Ευρωπαίων ηγετών, το ενδεχόμενο αυτό γίνεται όλο και πιο πιθανό, αναφέρουν οι New York Times Europe.
Η απογοήτευση της αφοσιωμένης Γερμανίας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναμφισβήτητη. Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι εναπόκειται πλέον στην Ελλάδα να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της.
“Οι Γερμανοί είναι πλέον κατά κύριο λόγο της γνώμης ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη”, δήλωσε ο Carsten Hefeker, καθηγητής οικονομικών και εμπειρογνώμονας σχετικά με το ευρώ, στο πανεπιστήμιο του Siegen.”Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να συνεχίσει την ίδια τακτική, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμένει στο ευρώ. Πώς να έχεις σχέση με μια χώρα που αρνείται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της;”. Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν μετά από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία θεωρεί άκυρη τη Δανειακή Σύμβαση.
“Το μόνο χαρτί που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα είναι ότι ο κίνδυνος εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει την Ισπανία και την Ιταλία σε μεγαλύτερο κίνδυνο” δήλωσε ο κος Hefeker και συνεχίζει, “εάν η Ελλάδα ήταν εκτός, οι αγορές ομολόγων θα έθεταν υπό πίεση την Ισπανία και την Ιταλία και ο κίνδυνος θα αφορούσε το σύνολο της ζώνης του ευρώ”.
Ο κος Almut Möller, ευρωπαίος αναλυτής του γερμανικού συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων δηλώνει ότι το πολιτικό κόστος της Ελλάδας αν αφήσει τη ζώνη του ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Σύμφωνα με το άρθρο,Εξαντλείται η υπομονή των Γερμανών, δύο είναι τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα. Το πρώτο υποστηρίζει ότι η Τροικα θα καταβάλει ένα μέρος των χρημάτων παρακρατώντας το υπόλοιπο μέχρι να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα, με ένα πιθανό ενδεχόμενο οι πιστωτές να συμφωνήσουν για επαναδιαπραγμάτευση των όρων της διάσωσης. Το άλλο σενάριο είναι η Τροικα να αρνηθεί τελικά να καταβάλει οποιοδήποτε χρηματική ενίσχυση, όπως έπραξε το ΔΝΤ πριν από μια δεκαετία στην Αργεντινή όταν η τελευταία απέτυχε να ανταποκριθεί στους όρους διάσωσης.
“Σιωπηλές διεργασίες γίνονται για το ακραίο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποφασίσει ότι θα είναι καλύτερα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα” αναφέρει ο Heribert Dieter, ειδικός στις διεθνείς χρηματοοικονομικές σχέσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.
“Προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποτυπωθεί γραπτώς, αλλά ο κόσμος μιλά ήδη ανοιχτά για το ενδεχόμενο αυτό” σύμφωνα με τον Guntram B. Wolff, αναπληρωτή διευθυντή ερευνητικής ομάδας στις Βρυξέλλες. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωτική και η ελληνική κοινωνία πρέπει να επιλέξει.
Τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο, Εξαντλείται η υπομονή των Γερμανών, των Nicholas Kulish, ρεπόρτερ στο Βερολίνο και Liz Alderman στο Παρίσι καθώς και του Paul Geitner στις Bρυξέλλες που δημοσιεύτηκε στους σημερινούς New York Times Europe.
Source: http://www.nytimes.com