Αρχική Βραβεία Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις (394) Ελληνικές ακτές και εννέα (9) μαρίνες κέρδισαν φέτος...

Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις (394) Ελληνικές ακτές και εννέα (9) μαρίνες κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ”

Celestyal Cruises

[scribd id=95129771 key=key-2lx7crxibgbmeemg0d1v mode=list]

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2012. Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μαρινών.

Το Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους.

Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας (1951), που δραστηριοποιείται σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε δράσεις και προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Ως εκπρόσωπος του FEE, η ΕΕΠΦ είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” από το 1992.

Οι βραβεύσεις ανά περιοχή είναι οι εξής

Στον ΕΒΡΟ, 2 ακτές

Στη ΡΟΔΟΠΗ [4]

Στη ΞΑΝΘΗ [1]

Στη ΚΑΒΑΛΑ [16]

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ [11]

Στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [35]

Στη ΠΙΕΡΙΑ [10]

Στη ΛΑΡΙΣΑ [6]

Στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ [15]

Στη ΦΘΙΩΤΙΔΑ [8]

Στην ΕΥΒΟΙΑ [2]

Στη ΒΟΙΩΤΙΑ [2]

Στην ΑΤΤΙΚΗ [12]

Στη ΚΟΡΙΝΘΙΑ [11]

Στην ΑΡΓΟΛΙΔΑ [2]

Στην ΑΡΚΑΔΙΑ [1]

Στη ΛΑΚΩΝΙΑ [7]

Στη ΜΕΣΣΗΝΙΑ [5]

Στην ΗΛΕΙΑ [7]

Στην ΑΧΑΙΑ [4]

Στη ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ [2]

Στη ΚΕΡΚΥΡΑ [35]

Στη ΛΕΥΚΑΔΑ [7]

Στη ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [11]

Στη ΖΑΚΥΝΘΟ [9]

Στα ΧΑΝΙΑ [25]

Στο ΡΕΘΥΜΝΟ [18]

Στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ [14]

Στο ΛΑΣΙΘΙ [40]

Στη ΡΟΔΟ [32]

Στη ΚΩ [5]

Στη ΘΗΡΑ [3]

Στην ΙΟ [3]

Στη ΣΙΦΝΟ [2]

Στη ΠΑΡΟ [4]

Στη ΝΑΞΟ [3]

Στη ΜΥΚΟΝΟ [1]

Στην ΑΝΔΡΟ [3]

Στη ΚΕΑ [1]

Στη ΣΑΜΟ [4]

Στη ΧΙΟ [1]

Στη ΛΕΣΒΟ [7]

Στη ΛΗΜΝΟ [3]

 ΜΑΡΙΝΕΣ

Στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2]

Στην ΑΤΤΙΚΗ [2]

Στη ΚΟΡΙΝΘΙΑ [1]

Στη ΛΕΥΚΑΔΑ [1]

Στη ΚΕΡΚΥΡΑ [1]

Στο ΛΑΣΙΘΙ [1]

Στη ΚΩ [1]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.