Αποστολή εξετελέσθη! Στην Αθήνα θα διοργανωθεί το 37ο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) στο τρίτο δεκαήμερο Μαΐου του 2016. Η απόφαση ελήφθη το περασμένο Σάββατο 5 Μαΐου κατά τη διάρκεια του 35ου Συνεδρίου της WACS, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Daejeon της Νότιας Κορέας από την πλειοψηφία των 75 χωρών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Αντίπαλες πόλεις της Αθήνας στη διεκδίκηση ήταν το Γιοχάνεσμπουργκ και η Κωνσταντινούπολη.
Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κατοχυρώνει διακεκριμένη θέση στο διεθνή χάρτη της γαστρονομίας, αφού το 37ο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων εκτιμάται ότι θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 2000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ, καθώς και ανερχόμενα ταλέντα της γαστρονομίας που ενδεχομένως να έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γευθούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις. Καθώς η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν έχει διεξαχθεί ποτέ σε ευρωπαϊκή πόλη της Μεσογείου θα αποτελέσει μία δυναμική προβολή για την Αθήνα, την Ελλάδα και τη μεσογειακή γαστρονομία, ενώ θα τονώσει οικονομικά τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.
Η επιτυχία είναι πολύ μεγάλη, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης και διεθνούς αρνητικής προβολής για τη χώρα μας. Στη Daejeon της Νότιας Κορέας η ελληνική αποστολή πραγματοποίησε εξαιρετική παρουσία και σε συνδυασμό με τις καλές σχέσεις που οικοδόμησε με εκπροσώπους μελών της Παγκόσμιας Ένωσης Ομοσπονδιών Αρχιμαγείρων κατάφερε να ξεπεράσει τις δύο συνυποψήφιες πόλεις. Στον πρώτο γύρο η Αθήνα συγκέντρωσε 27 ψήφους. Ακολούθησε το Γιοχάνεσμπουργκ με 24 και η Κωνσταντινούπολη με 22. Το 50% του στόχου –ίσως και κάτι παραπάνω- είχε επιτευχθεί. Στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας η Αθήνα επικράτησε με άνεση του Γιοχάνεσμπουργκ με 45 – 30.
Συστηματική δουλειά
Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε για το μεγάλο τελικό στη Νοτιοανατολική Ασία στις 29 Απριλίου. Από την Αθήνα ταξίδεψαν στη Ν. Κορέα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας και ο πρόεδρος της κ. Μίλτος Καρούμπας, καθώς και η συντονίστρια εταιρεία της διεκδίκησης, ARTION Conferences & Events, που εκπροσωπήθηκε από τις κυρίες Δέσποινα Αμαραντίδου και Ζωή Παζαΐτη. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα η αποστολή άνω των 600 κιλών ελληνικών εδεσμάτων, χαρακτηριστικών δειγμάτων της γαστρονομίας της χώρας μας, τα οποία προσφέρθηκαν στις πέντε ημέρες του συνεδρίου της Daejeon, στους συμμετέχοντες – αρχιμαγείρους, κερδίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια. Κουραμπιέδες και αμυγδαλωτά από την Τήνο, τσίπουρο από τον Τύρναβο, ρακόμελο από την Κρήτη, τσουρέκια από τη Θεσσαλονίκη και πολλά ακόμη ενδεικτικά προϊόντα της ελληνικής και μεσογειακής γαστρονομικής παράδοσης, προσφορά επαγγελματιών της παραγωγής τροφίμων και εδεσμάτων, που ενθουσίασαν όσους τα δοκίμασαν. Το ελληνικό περίπτερο εξελίχθηκε ως το δημοφιλέστερο σημείο του 35ου Συνεδρίου στην Daejeon, αφού σε μόνιμη βάση είχε ξένους επισκέπτες, που ρωτούσαν και συζητούσαν όχι μόνο για την ελληνική κουζίνα, αλλά και για την κατάσταση στη χώρας μας.
Την Πέμπτη 3 Μαΐου έγιναν οι παρουσιάσεις των τριών υποψηφιοτήτων, με την Ελλάδα και την Αθήνα να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η λιτότητα και η περιεκτικότητα του σεναρίου της παρουσίασης, το οποίο ανέδειξε με λεπτότητα και στιλ την ιστορία, αλλά και τις υποδομές της Αθήνας λειτούργησε υποστηρικτικά του λόμπινγκ που έκανε συστηματικά η ελληνική αποστολή όχι μόνο τις πέντε ημέρες στην Κορέα, αλλά και το προηγούμενο διάστημα. Έτσι το θετικό αποτέλεσμα κατοχυρώθηκε μετά από συστηματική και στοχευμένη δουλειά.
Το συνέδριο της WACS έχει θεσμικό, πολιτιστικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Πραγματοποιείται σταθερά από το 1928, με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έχουν φιλοξενήσει μέχρι σήμερα 22 πόλεις του κόσμου, διαρκεί πέντε ημέρες και σε αυτό συμμετέχουν περί τους 2000 συνέδρους από τις πέντε ηπείρους. Σήμερα στη WACS συμμετέχουν 87 μέλη – επίσημες εθνικές ομοσπονδίες αρχιμαγείρων παγκοσμίως. Το συνέδριο της WACS του 2014 θα πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία, ενώ η διοργάνωση του 2010 έγινε στη Χιλή.