Η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των γραφείων πληροφοριών (information offices) στο Μανδράκι και την Παλιά Πόλη, για ενημέρωση των εκατοντάδων τουριστών που τα επισκέπτονται καθημερινά, αποφάσισε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mare Nostrum τη δημιουργία ενός λεπτομερούς χάρτη της Μεσαιωνικής Πόλης, της πόλης της Ρόδου και του νησιού της Ρόδου.
Στόχος του έργου είναι να αναδειχθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Μεσαιωνικής Πόλης. Για το λόγο αυτό ο χάρτης περιλαμβάνει αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τα θρησκευτικά μνημεία και τα μουσεία που ο επισκέπτης θα ανακαλύψει στις ευχάριστες και μοναδικές μεσαιωνικές διαδρομές. Στην άλλη πλευρά του ο χάρτης περιλαμβάνει λεπτομερή υπομνήματα για την πόλη της Ρόδου και για το νησί της Ρόδου που αφορούν και πάλι τα αξιοθέατα και τα σημεία της πόλης της Ρόδου που αξίζει κανείς να επισκεφθεί καθώς και χρήσιμα τηλέφωνα.
Ο χάρτης έχει μέγεθος Α3, έχει εκτυπωθεί σε δεσμίδες των 150 τεμαχίων για εύκολη διάθεση και είναι μεταφρασμένος σε 8 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, αραβικά και ρώσικα).
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κύριο Μανώλη Καμπουρόπουλο, «ο χάρτης της Μεσαιωνικής Πόλης είναι ένα αξιόπιστο απόκτημα και αποτελεί εργαλείο μάρκετινγκ για το Δήμο Ρόδου. Είναι το καλωσόρισμα του ημερήσιου επισκέπτη κρουαζιέρας που θέλει να περιπλανηθεί στη Μεσαιωνική Πόλη αλλά και του πελάτη διακοπών που ανακαλύπτει καθημερινά τις ομορφιές του νησιού μας».
Δίνει την ευκαιρία να επισκεφθούν σημεία πολιτισμού και στη νέα πόλη όπως το Νεστορίδειο, το Ενυδρείο και να χαρούν το σύγχρονο εμπορικό κομμάτι της πόλης. Αφήνει ανοιχτές προκλήσεις για επάνοδο στο νησί μας και είναι διαβατήριο για νέους επισκέπτες. Ο χάρτης αυτός διατίθεται δωρεάν από τα Γραφεία Πληροφοριών του Μανδρακίου και της Παλιάς Πόλης.
Η ιδέα για τη δημιουργία του χάρτη ανήκει στη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου και η δημιουργία και παραγωγή του εντύπου υλοποιήθηκε με επιτυχία από την εταιρεία Praxis Plus με ειδίκευση στη στρατηγική επικοινωνία, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης. Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση της ιδέας συνεργάστηκαν η εταιρία Praxis Plus, η υπεύθυνη υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mare Nostrum κυρία Εύη Κακά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού Βεατρίκη Σέρβου, Κώστας Χατζίκος, Νατάσα Βενετοκλή, Μαρία Ματσέν Κορδίνα, Βλάσης Φακιόλης, Σέβα Τσίμπλη και Δέσποινα Αντωναράκη.
Ο τίτλος του προγράμματος Mare Nostrum είναι «Μια διαδρομή Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά μήκος των θαλάσσιων δρόμων των αρχαίων Φοινίκων στις ιστορικές πόλεις λιμάνια της Μεσογείου». Στο πρόγραμμα αυτό που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, λαμβάνουν μέρος έξι πόλεις- λιμάνια της Μεσογείου, ανάμεσά τους και η Ρόδος.
Ο χάρτης αυτός θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, Ρωσία, Αμερική, και θα συμβάλλει στην καλή εικόνα του νησιού και την προσέλκυση νέων φίλων της Ρόδου