Αρχική Εκδηλώσεις Ημερίδα με θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα

Ημερίδα με θέμα τον Ιατρικό Τουρισμό πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ1 και με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, διοργανώνεαται ημερίδα στην Καλαμάτα με θέμα: «Ιατρικός Τουρισμός ή αναγκαιότητα για την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών υγείας και τουρισμού προς μια Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιφέρειας»
Ο Ιατρικός Τουρισμός
Όπως γνωρίζετε, με τον όρο ιατρικός τουρισμός ορίζεται ευρέως η παροχή οικονομικά ανταγωνιστικής ιδιωτικής ιατρικής φροντίδας σε συνεργασία με την τουριστική βιομηχανία σε ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας.
Ο ιατρικός τουρισμός περιλαμβάνει όπως και τα άλλα τουριστικά προϊόντα, πέραν της ιατρικής περίθαλψης στα καλύτερα νοσοκομεία, υπηρεσίες
μεταφοράς, ενημέρωσης, ξενάγησης, εστίασης και διαμονής σε ξενοδοχεία 4* και 5*.
Βασικοί τομείς του ιατρικού τουρισμού αποτελούν:
• η πλαστική χειρουργική
• η οδοντιατρική
• η οφθαλμολογία
1 Η«Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ» είναι ένα σωματείο με σκοπό ίδρυσής του την Αξιοποίηση και την Προστασία της Κρατικής Ακίνητης Περιουσίας. Ιδρυτικά μέλη αυτού είναι οι: Μιχάλης
Αναστασόπουλος, Πρόδρομος Βλάμης, Τζίνα Γιαννακούρου, Δημήτρης Δελεβέγκος, Γιώργος
Καμπουρόπουλος, Δημήτρης Καπακλής, Αριστοτέλης Καρυτινός, Γιάννης Κοντέλλης, Αθανάσιος
Κουλουμπής, Δημήτρης Κουρκουμέλης, Στέφανος Μάνος, Αλέξανδρος Μάνος, Δημήτρης
Μανουσάκης, Ευάγγελος Μαρνέρης, Ντένης Μαρτίνης, Γιάννης Παναγιωτίδης, Μπάμπης Πανδής,
Γιάννης Ρέτσος, Αριστείδης Ρωμανός, Χάρης Σαββίδης, Γιάννης Στουρνάρας, Παναγιώτης Τσούκας,
Κώστας Φραγκογιάννης, Κώστας Φωτόπουλος.
2 Η ημερίδα διοργανώνεται στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, στο Αμφιθέατρο Αλέξανδρος
Κουμουνδούρος από τις 11:00-13:30 και από τις 14:00-17:00 τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 με την
ευγενή αρωγή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κυρίου Παναγιώτη Αλευρά
• η καρδιολογία
• η ορθοπεδική
• η θεραπεία καρκίνου
• η παροχή υπηρεσιών προς νεφροπαθείς
• οι μεταμοσχεύσεις οργάνων
• παραϊατρικές υπηρεσίες όπως ειδικές διατροφές, αισθητική κλπ.
Στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διαχρονικής ιατρικής φροντίδας, όπως είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και καρκίνο, να κάνουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους σε τουριστικούς προορισμούς που επιθυμούν.
Ο Ιατρικός Τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το οποίο δεν έχει ακόμα «ξυπνήσει». Μικρές μόνο προσπάθειες
υπάρχουν και τίποτα παραπάνω.
Η Ελληνική περιφέρεια και ο ιατρικός τουρισμός.
Το παράδειγμα της Μεσσηνίας
Στην σημερινή ελληνική περιφέρεια αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια ένα σύστημα υγείας, για το οποίο ο κάθε νομός (προ Καλλιστράτη εποχής) απαιτούσε την αυτονομία του όσον αφορούσε το 95% των απαιτουμένων υπηρεσιών υγείας. Σε μια χώρα όπου (π.χ.) η Καλαμάτα από την Αθήνα – απόσταση 270 χιλιομέτρων – απαιτούσε ταξίδι 5 ωρών, το κράτος επένδυσε πόρους – κοινοτικούς αλλά και εθνικούς – σε μια υποδομή ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου, το οποίο όμως, τόσο λόγω της αστυφιλίας και της απομείωσης του πληθυσμού της Μεσσηνίας, όσο και λόγω της έλλειψης δημοσίων πόρων για την πλήρη λειτουργία του, μετά από 10 και πλέον χρόνια υπολειτουργεί αφήνοντας παροπλισμένη και άνευ αποτελέσματος την επένδυση αυτή. Εδώ λοιπόν απαιτείται πρωτοποριακή δράση.
Η ημερίδα έχει σκοπό να αναδείξει ένα διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης αυτών των δημόσιων νοσοκομείων της επαρχίας που υπολειτουργούν καθώς επίσης και μικρών ή μεσαίων ιδιωτικών μονάδων υγείας που δύναται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε τουρίστες ή άλλους ξένους επισκέπτες.
Η Μεσσηνία, ως περιοχή, έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που ενδείκνυνται για το είδος του τουρισμού που προτείνουμε:
• Διεθνές αεροδρόμιο με πτήσεις κανονικές και τσάρτερ από/προς Ευρώπη
• Μεγάλο σύγχρονο νοσοκομείο με δυνατότητες ανάπτυξης.
• Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, μερικές εκ των οποίων πολύ υψηλών προδιαγραφών
• Απόσταση δύο μόνο ωρών από την Αθήνα μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου
• Οργανωμένο δίκτυο ιδιωτικής περίθαλψης με αιχμή τη νέα μονάδα τεχνητού νεφρού.
• Πολλούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους που αποτελούν από μόνοι τους τουριστικό προορισμό (Αρχαία Μεσσήνη, Μεθώνη –
Κορώνη – Πύλος, Μάνη, Ταΰγετος)
• Φυσικές ομορφιές και ιδιαίτερο κάλλος όπως ο Ταϋγετος με τα δάση και τους οικισμούς του, η Νέδα με τις πηγές της, τα ακατοίκητα αλλά
πανέμορφα νησιά της και η μοναδική της ακτογραμμή, από τη Μάνη έως την Κυπαρισσία.
Η σκέψη λοιπόν είναι πως μια τέτοια προοπτική που αφορά τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και τον τουριστικό, θα μπορούσε να δώσει άλλη ώθηση στην ανάπτυξη και μάλιστα με πολύ πιο υγιή χαρακτηριστικά από αυτά του μαζικού τουρισμού ή της αέναου επέκτασης της τουριστικής κατοικίας η οποία το μόνο που κάνει είναι να καταστρέφει ολοσχερώς το περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.