Αρχική Πολιτισμός Ενιαία εικόνα και ταυτότητα για τα μουσεία και τα μνημεία της Ελλάδας

Ενιαία εικόνα και ταυτότητα για τα μουσεία και τα μνημεία της Ελλάδας

Αν και όλοι αντιλαμβανόμαστε ως αυτονόητη την αξία και τη χρησιμότητα μιας ενιαίας εικόνας και ταυτότητας για τα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, για λόγους αναγνωρισιμότητας, επικοινωνίας και προβολής τους, καμία σχετική πρωτοβουλία δεν είχε αναληφθεί μέχρι σήμερα.

Στο τριετές πρόγραμμα για την Αναβάθμιση των Υπηρεσιών των Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων, το οποίο παρουσιάσθηκε από το Υπουργείο το Νοέμβριο του 2010, εντάχθηκε ως στόχος ιδιαίτερης σημασίας η ενιαία σήμανση.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, προκηρύχθηκε Διαγωνισμός για το λογότυπο «Μνημεία και Μουσεία της Ελλάδας», τις εφαρμογές τους και τη σήμανση σημείων εξυπηρέτησης επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

Ο Διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 29 Φεβρουαρίου και το Α’ Βραβείο απέσπασαν η Καλλιόπη Ζαφείρη και η Μαρία Κατσίκα, με ένα σχέδιο γραμμικό, καθαρό, με λιτότητα και ευκρίνεια, χρώμα εμπνευσμένο από το τοπίο της ελληνικής γης και των υλικών της, όπως η ελιά, η πέτρα, ο χρυσός, το μάρμαρο και ο πηλός.

«Η πρότασή μας ακολουθεί τις Σύγχρονες Αισθητικές Τάσεις, διατηρώντας με τη λιτότητα των γραμμών τη διαχρονικότητα. Συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του σήματος επιλέχθηκαν στοιχεία όπως τον κίονα δωρικού ρυθμού, θερμό γκρι χρώμα φαινομενικά ουδέτερο που όμως ταυτίζεται με το τοπίο της ελληνικής γης και των υλικών τη , καθώς επίσης το χρυσό, εμπνευσμένο από το ελληνικό φως, αλλά και το ίδιο το πολύτιμο μέταλλο που αποτελεί βασικό συστατικό πλήθους καλλιτεχνικών δημιουργημάτων του ελληνικού πολιτισμού. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σήμα με διακριτή ταυτότητα ανταποκρινόμενο στη διαχρονική αξία των έργων του Ελληνικού πολιτισμού», αναφέρουν στην παρουσίαση της πρότασής τους οι νικήτριες.

Όπως προέβλεπε η προκήρυξη του Διαγωνισμού, εκτός από το Α’ Βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, απονεμήθηκαν επίσης τα εξής βραβεία, τα οποία συνοδεύονται από το ποσό των 6.000, 3.000 και δύο έπαινοι των 1.000 ευρώ αντίστοιχα.

2ο βραβείο η πρόταση με κωδικό 1744770 του Γιώργου Τσίτρα

3ο βραβείο η πρόταση με κωδικό 4103140 των Ιωάννη Πέτρου και Κωνσταντίνου Τσιάχα

Έπαινος η πρόταση με κωδικό 3812127 των Χρυσή Λέκκα, Γεωργίου Λουίζη και Γεωργίου Τριανταφυλλάκου

Έπαινος κοινού: η πρόταση με κωδ.6102168 του Ιωάννη Βεργίτση.

Υπενθυμίζουμε, ότι η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελούσαν οι:
Βασίλης Λαμπρινουδάκης -μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠ, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρόεδρος της Επιτροπής), Ιωάννα Παπαντωνίου -Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος, Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (Π.Λ.Ι.), Κώστας Βαρώτσος – Γλύπτης, Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, Ανδρέας Κούρκουλας – Αρχιτέκτων, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Θεοδώρα Μάντζαρη – Σύμβουλος θεμάτων εικόνας και ταυτότητας, Δημήτρης Κανελλόπουλος- Σχεδιαστής Οπτικής Επικοινωνίας, Πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας, Έλενα Αθανασούλα – Κυρνάσιου – Επικοινωνιολόγος, Ειδική για στρατηγική επικοινωνίας κοινού, Μελίτα Εμμανουήλ – Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Βασίλης Κολώνας – Ιστορικός Αρχιτεκτονικής-Μουσειολογίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Έλενα Λαγούδη – Ειδική στην ψηφιακή Μουσειολογία και Επικοινωνία, Ηλίας Πατσαρούχας – Πολιτικός Μηχανικός, Δ.Π.Μ.Σ. «Προστασία Μνημείων» ΕΜΠ, Προϊστάμενος τμήματος μελετών & συντήρησης κτηρίων του ΤΑΠ.

Όλες οι προτάσεις που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό θα εκτεθούν στο Επιγραφικό Μουσείο, από τις 15 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2012.