Αρχική Φορείς Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον...

Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, κ. Zhang Xiaoqiang

Συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, κ. Zhang XiaoqiangΠραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, συνάντηση εργασίας του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τον υφυπουργό της Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, κ. Zhang Xiaoqiang.  Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε τον κ. Zhang Xiaoqiang για τα αλματώδη μεταρρυθμιστικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία διετία, ειδικότερα στον τομέα της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της τόνωση της εξωστρέφειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι η Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει γίνεται  πόλος έλξης για τις κινεζικές επενδύσεις στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου και της Ευρώπης.

Εμείς προχωράμε πολύ γρήγορα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και κυρίως αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες, με νόμο που ψηφίζεται τον Φεβρουάριο στη Βουλή, έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας υπηρεσίας μιας στάσης στο Invest in Greece, ώστε όποιος επενδυτής έρχεται στην Ελλάδα να καταθέτει τα δικαιολογητικά του σ’ αυτή την υπηρεσία one stop shop του Invest in Greece και από κει και πέρα αυτή η υπηρεσία θα διεκπεραιώνει όλη τη γραφειοκρατία και όλες τις αναγκαίες διαδικασίες που προβλέπονται  από το νόμο».

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική δυναμική και την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, η οποία δίνει πολλά αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον: «Έχουμε μια αλματώδη αύξηση των εξαγωγών μας προς την Κίνα, η οποία ξεπέρασε πέρυσι το 60% και φέτος ίσως φτάσουμε στον διπλασιασμό των εξαγωγών μας προς την Κίνα, σε προϊόντα κυρίως αγροτικά, κρασί, λάδι, τα μάρμαρα βεβαίως, που είναι ένα παραδοσιακό είδος και, βέβαια, στον τομέα της ναυτιλίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπενθύμισε τα Μνημόνια που υπέγραψε ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2010 με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, κ. Chen De Ning, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και τον Οκτώβριο του 2011 με τον υφυπουργό Εμπορίου, κ. Zhong Shan, για την προώθηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας στις υποδομές και στη μεταποίηση και ζήτησε να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις, πάνω στο θεσμικό πλαίσιο που ήδη υφίσταται μεταξύ των 2 χωρών.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε ότι κατά την υπογραφή του εξειδικευμένου Μνημονίου για τις επενδύσεις, τον Οκτώβριο του 2011, υπεγράφησαν ταυτόχρονα 4 ιδιωτικές εμπορικές συμφωνίες ύψους 550 εκ. ευρώ. “Θέλουμε να δούμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες να λάβουν χώρα, γι’ αυτό και είμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών” τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Κινέζος υφυπουργός της Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας, κ. Zhang Xiaoqiang, τόνισε με δηλώσεις του τη διάθεση για περισσότερη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών καθώς και «την υποστήριξη της Κινεζικής Κυβέρνησης προς την ελληνική Κυβέρνηση για το ξεπέρασμα της τωρινής δημοσιονομικής κρίσεως με διάφορους τρόπους».

Για τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Χρυσοχοϊδη, ο κ. Zhang Xiaoqiang δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε περαιτέρω με την Ελλάδα στους εξής τομείς: να αυξήσουμε τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, να έχουμε μία περαιτέρω συνεργασία στους τομείς ναυτιλίας και τουρισμού και στον τομέα κατασκευής και ναυπήγησης πλοίων. Είπα ακόμη στη συνομιλία μας με τον Υπουργό ότι η κινεζική Κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις δυνατές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αυτό που θέλουμε είναι, όταν κάνει μία κινέζικη επιχείρηση επένδυση στην Ελλάδα, να σέβεται τους νόμους της Ελλάδας, να σέβεται τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας, να προσέχει την προστασία του περιβάλλοντος, να δημιουργεί όσο μπορεί περισσότερες θέσεις εργασίας, ώστε κάθε επένδυση να είναι προς όφελος και των δύο πλευρών».