Αρχική Εκδηλώσεις Α. Θωμόπουλος: «Επίπλαστη η άνοδος του 5,8% στις διανυκτερεύσεις του 2011, για...

Α. Θωμόπουλος: «Επίπλαστη η άνοδος του 5,8% στις διανυκτερεύσεις του 2011, για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης».

Πολύ δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε το 2011 ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, όχι μόνο για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα για το τουριστικό τοπίο της περιοχής. Μιλώντας σε ξενοδόχους και εκπροσώπους φορέων της πόλης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes», ο κ. Θωμόπουλος έκανε λόγο για αμείλικτα νούμερα που αποτυπώνουν ωστόσο μια επίπλαστη άνοδο στις διανυκτερεύσεις της τάξεως του 5,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η οποία και παρατηρήθηκε μετά από μια συνεχή πτωτική τάση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης για μια τριετία.
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πτώση του τζίρου για τα ξενοδοχεία, η οποία οφείλεται όχι μόνο στο φαινόμενο της πτώσης της μέσης τιμής των δωματίων αλλά και στη γενικότερη κατανάλωση εντός των ξενοδοχειακών μονάδων, συνέπεια της ραγδαίας μείωσης του αριθμού των Ελλήνων τουριστών. Ως αιτίες της ξενοδοχειακής κρίσης επεσήμανε τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την ανεργία, την κακή ψυχολογία, την μη ουσιαστική άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα, αλλά και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε την έλλειψη σύγχρονου συνεδριακού κέντρου διεθνών προδιαγραφών, τη σταδιακή αποεπιχειρηματοποίηση της ευρύτερης περιοχής που ξεκίνησε το 2003 και την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη με τις λαμαρίνες του μετρό, τη μη επαρκή καθαριότητα και τη συσσώρευση μεταναστών.
 
«Η οικονομική κρίση που περνά η χώρα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση για να προωθήσουμε τον προορισμό μας στο εξωτερικό και να εκμεταλλευτούμε την αξιοσημείωτη μεταβολή των εθνικοτήτων που παρατηρήθηκε το 2011, επενδύοντας στην εξωστρέφεια με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών που θα φέρουν χρήματα στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμόπουλος και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για τη φετινή χρονιά, όπως η έκδοση οδηγού – directory της Θεσσαλονίκης, η συμμετοχή στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του 2012 (Κωνσταντινούπολη, Ισραήλ, Σόφια, Βελιγράδι κ.ο.κ.), η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για κρατήσεις ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων κατά τα πρότυπα της Στοκχόλμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και του Μιλάνου, καθώς και η αδιάκοπη προσπάθεια για περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις με πόλεις του εξωτερικού και προβολή του προορισμού στις χώρες αυτές.
 
Στην κοπή της πίτας παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο εν αργία Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΟΤ κα Δάφνη Τσιάμου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης κ. Δημήτρης Μαντούσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΤΠΜΘ κ. Νικόλαος Σαπουντζής καθώς και αρκετοί ξενοδόχοι.
 
Ο κ. Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της συμμετοχής μελών στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ώστε επαγγελματικά σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιώτες και περισσότεροι φορείς να συνεισφέρουν οικονομικά για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, επανέλαβε την πρότασή του για άνοιγμα της αγοράς τα απογεύματα του Σαββάτου αντί των πρωινών της Δευτέρας προς ενίσχυση του city break, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να πληρώνει μόνο η Θεσσαλονίκη τη Ryanair για να εισπράττει η Χαλκιδική τα οφέλη». «Τι να τις κάνουμε τις αερογραμμές στο Όσλο, όταν εκεί δεν ξέρουν τη Θεσσαλονίκη;» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατευθυνθούν πόροι για την προώθηση του προορισμού στο εξωτερικό, ενώ μίλησε για νέες περικοπές στη χρηματοδότηση της Αντιπεριφέρειας. Από την πλευρά του, ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας Υφυπουργείου ή Γενικής Γραμματείας Τουρισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 
Το φλουρί έπεσε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ακολούθησε κοκτέιλ στους χώρους του ξενοδοχείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.