Αρχική Ξενοδοχεία Έλεγχοι από το ΣΔΟΕ στο λογιστήριο των ξενοδοχείων τις νυχτερινές ώρες

Έλεγχοι από το ΣΔΟΕ στο λογιστήριο των ξενοδοχείων τις νυχτερινές ώρες

Κλιμάκια του ΣΔΟΕ, στα πλαίσια της άσκησης του ελεγκτικού τους έργου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, πραγματοποιούν ελέγχους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλες τις ώρες του 24ώρου, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών ακόμη και των πρώτων πρωινών ωρών. Το ΞΕΕ ενημερώνει, πως, είναι γνωστό, ότι τα ξενοδοχεία ναι μεν είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, διότι υποχρεούνται εκ του νόμου να παρέχουν υπηρεσίες διαμονής όλο το 24ωρο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα λογιστήρια των ξενοδοχείων, που στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄κατηγορίας, τα οποία ακολουθούν το ωράριο των γραφείων διοίκησης των ξενοδοχείων και ως εκ τούτου  δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες τους σε 24ωρη βάση.

Εντούτοις, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ φαίνεται να αγνοούν αυτή την ιδιαιτερότητα των ξενοδοχείων και ζητούν από τους υπαλλήλους που βρίσκονται στη νυχτερινή βάρδια, την επίδειξη των λογιστικών  βιβλίων. Στην αδυναμία ανταπόκρισης του μοναδικού -συνήθως- υπαλλήλου της  υποδοχής που εργάζεται εκείνη την ώρα, την 12η νυκτερινή, καταλογίζουν και χρεώνουν ως παράβαση του ΚΒΣ την αδυναμία επίδειξης των θεωρημένων βιβλίων και στοιχείων καθώς και λοιπών φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων.

Στα ανωτέρω δεν περιλαμβάνεται φυσικά το Βιβλίο Κίνησης Πελατών, το οποίο βρίσκεται στην υποδοχή και είναι οπωσδήποτε στην άμεση διάθεση των ελεγκτών, και αποτελεί ουσιαστικά τον καθρέπτη της επιχείρησης για τη διενέργεια οποιουδήποτε αιφνιδιαστικού φορολογικού ελέγχου. Το θεωρημένο Ισοζύγιο, οι δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος, παρακρατούμενων φόρων, παραστατικά δαπανών και αγορών, όπως είναι φυσικό, τηρούνται και φυλάσσονται στο λογιστήριο, σε ξεχωριστό χώρο, και στα οποία ο υπάλληλος της υποδοχής είτε δεν έχει πρόσβαση, είτε δεν γνωρίζει την ορολογία και το είδος όσων στοιχείων του ζητούνται από τους ελεγκτές προς επίδειξη και έλεγχο.

Όταν διενεργείται  έλεγχος  αργά το βράδυ ή τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν μπορεί να είναι εφικτή εκ των πραγμάτων η παρουσία του εξωτερικού λογιστή της επιχείρησης, σε αρκετές δε περιπτώσεις, ακόμη και η επικοινωνία μαζί του δεν είναι δυνατή. Η αδυναμία όμως  αυτή δεν συνιστά στην ουσία, άρνηση ελέγχου εκ μέρους της επιχείρησης και του λογιστή, όπως συχνά εκλαμβάνεται και καταγράφεται από τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ, αλλά πρόκειται για αντικειμενική αδυναμία να επιδειχθούν τα παραπάνω στοιχεία τη συγκεκριμένη στιγμή.

Επειδή πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτών των ελέγχων είναι ο ουσιαστικός έλεγχος των επιχειρήσεων και η σύλληψη της πραγματικής φοροδιαφυγής, η οποία –αν συμβαίνει- μπορεί να διαπιστωθεί αμέσως από τα διαθέσιμα υποχρεωτικά βιβλία και στοιχεία που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην υποδοχή ενός ξενοδοχείου, θεωρούμε άσκοπο, υπερβολικό και ίσως «βάναυσο» να απαιτείται από τις επιχειρήσεις και τους λογιστές -κυρίως- να βρίσκονται διαθέσιμοι, όλο το εικοσιτετράωρο, όταν μάλιστα αυτό δεν προσθέτει τίποτε στην ουσία του ελέγχου, καθόσον ούτε οι δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατηθέντων φόρων, ούτε τα παραστατικά δαπανών και αγορών αλλάζουν ημερομηνία, ποσό και φύση έως το επόμενο πρωί που μπορούν να προσκομισθούν στην αρμόδια αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.