Αρχική General Επενδυτικό σχέδιο 215 εκατ. ευρώ στη… Σαχάρα Χαλκιδικής

Επενδυτικό σχέδιο 215 εκατ. ευρώ στη… Σαχάρα Χαλκιδικής

Συνεδριακό Κέντρο, τέσσερα ξενοδοχεία, μαρίνα και άλλες υποδομές περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο που έχει στα σκαριά ο δήμος Ν.Προποντίδας. Σύντομα ο διαγωνισμός, αρχικό ενδιαφέρον funds από Ρωσία, Αίγυπτο και Βουλγαρία

Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της βορειοδυτικής Χαλκιδικής, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, έχει στα σκαριά ο δήμος Νέας Προποντίδας.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η αναμόρφωση της παραθαλάσσιας περιοχής «Σαχάρα», στην Καλλικράτεια, έκτασης……

420 στρεμμάτων, με σημείο αναφοράς την ανέγερση ενός υπερσύγχρονου συνεδριακού κέντρου και δορυφόρους τέσσερα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ένα εμπορικό κέντρο, μία μαρίνα και άλλες τουριστικές-εμπορικές δραστηριότητες.

Βάσει της μελέτης της Κοινοπραξίας «Παράγωγος», του συμβούλου αξιοποίησης της περιοχής που ανήκει στον δήμο, η αναμενόμενη συνολική χρηματοδότηση του επιχειρηματικού πλάνου προσεγγίζει, grosso modo, τα 215 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αρχικό ενδιαφέρον για το project έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα funds από Ρωσία, Αίγυπτο και Βουλγαρία.

Στους επόμενους δύο μήνες ο δήμος Νέας Προποντίδας αναμένεται να προκηρύξει ανοιχτό, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, διεθνή διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές είτε αποδεχόμενοι το επιχειρηματικό πλάνο που έχει καταστρώσει η κοινοπραξία είτε καταθέτοντας βελτιωτικές προτάσεις τροποποίησής του.
Όπως προκύπτει από τις επαφές της Κοινοπραξίας με υποψήφιους αναδόχους, πιθανός τρόπος για την ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου φαίνεται ότι είναι η δημιουργία ενός fund, υπό τη μορφή joint venture, με τη συμμετοχή εταιρειών-ομίλων real estate development, κατασκευών και hotel management.

Ο διαχειριστής της Κοινοπραξίας, Γιώργος Τζεβελέκης εξηγεί ότι συγκριτικό πλεονέκτημα για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης, με επιτρεπόμενη δόμηση 84.000 τ.μ, είναι ότι αυτή δεν εμπίπτει στις Συνθήκες Υδροβιότοπων ούτε στις σχετικές προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα αντιμετωπίσουν τις συνήθεις κωλυσιεργίες που παρατηρούνται σε άλλες περιπτώσεις επενδυτικών σχεδίων, στη χώρα μας.

«Ο δήμαρχος Δαμιανός Ιορδανίδης και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια, που αποτελεί μία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία εν μέσω κρίσης. Η υλοποίηση του σχεδίου θα σημάνει τη ραγδαία τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, με την προσέλκυση ποιοτικών, υψηλού εισοδήματος τουριστών, καλύπτοντας το μεγάλο κενό σύγχρονων συνεδριακών κέντρων που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα και συμβάλλοντας στον στόχο για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Πλεονέκτημα είναι και η γεωγραφική θέση, καθώς η απόσταση που χωρίζει τη “Σαχάρα” από το αεροδρόμιο Μακεδονία διανύεται οδικώς σε μόλις 15 λεπτά και από τη Θεσσαλονίκη σε 35 λεπτά», προσθέτει ο κ.Τζεβελέκης.

Στόχος είναι η επένδυση να υλοποιηθεί με το μοντέλο της παραχώρησης της χρήσης γης για ένα χρονικό διάστημα, ενώ η Κοινοπραξία εκτιμά ότι το project μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα πέντε ετών από σήμερα- 1,5 έτος για τη λήψη των σχετικών αδειών και 3-3,5 για την κατασκευή του.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση του σχεδίου περιγράφονται στη μελέτη ως ακολούθως:

-Δημιουργία 2.750 νέων θέσεων εργασίας (2.500 μόνιμες και 250 εποχιακές)
-Δημιουργία νέου εισοδήματος για τον Δήμο στο πλαίσιο αυτοχρηματοδότησης
-Ελεγχόμενη προσέλκυση ξένων κεφαλαίων στην περιοχή
-Αύξηση της εμπορικής αξίας της περιοχής
-Παράταση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή
-Λειτουργία συνεδριακού κέντρου υψηλών προδιαγραφών (μοναδικού στα Βαλκάνια) που θα προσελκύει, σε κάθε συνέδριο, 1000-3000 άτομα, με σημαντικά οφέλη για το σύνολο της τοπικής οικονομίας
-Λειτουργία ενός θέρετρου με ποιοτική ψυχαγωγία (μαρίνα, αθλητικά κέντρα κλπ) που θα αποτελέσει πόλο έλξης για αλλοδαπούς και ημεδαπούς.

Το έργο προτείνεται να περιλαμβάνει, επιπλέον του κυρίαρχου συνεδριακού κέντρου, την κατασκευή και ανάπτυξη τεσσάρων ξενοδοχείων που θα υποστηρίζουν το συνεδριακό, τοπικής μαρίνας, μικρής εμπορικής περιοχής, 20 κέντρων διαφόρων ειδών εστίασης, 6 bars και ενός αθλητικού κέντρου με 12 γήπεδα τένις.

http://voria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.