Αρχική Απεργιακές κινητοποιήσεις Η Wikipedia αποφάσισε τη παγκόσμια συσκότιση της ιστοσελίδας διαμαρτυρόμενη για το SOPA

Η Wikipedia αποφάσισε τη παγκόσμια συσκότιση της ιστοσελίδας διαμαρτυρόμενη για το SOPA

Η Wikipedia αποφάσισε τη παγκόσμια συσκότιση της ιστοσελίδας διαμαρτυρόμενη για το SOPAΗ πιο δημοφιλής online εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, η Wikipedia, ανακοίνωσε ότι θα απεργεί τη Τετάρτη. Το «μπλακ άουτ της γνώσης» αποσκοπεί στην προστασία του Internet – την ίδια την ύπαρξη του διαδικτυακού τόπου – και την λογοκρισία.
Η Wikipedia και το Wikimedia Foundation αποφάσισε τη παγκόσμια συσκότιση της αγγλικής έκδοσης της ιστοσελίδας για 24 ώρες ξεκινώντας στις 05:00 UTC στις 18 Ιανουαρίου. Η κίνηση αυτή ακολούθησε έντονη συζήτηση που προσέλκυσε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων σε 11 χρόνια της ιστορίας του έργου.
Το «μπλακ άουτ» αυτό έχει ως στόχο να σταματήσει το SOPA και PIPA, δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια κατά της πειρατείας που έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Τα νομοσχέδια αυτά, αν περάσουν, σύμφωνα με τους αντιπάλους τους, θα αυξήσουν σημαντικά τη δυνατότητα επιβολής του νόμου και των  δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των κατόχων για την άσκηση δίωξης σε κάθε παράβαση.
Οι λογαριασμοί θα ακρωτηριάσουν το Διαδίκτυο, σκοτώνοντας αποτελεσματικά όλες τις ιστοσελίδες που επιτρέπουν τον χρήστη να φορτώσει περιεχόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου, σύμφφωνα με τους μαχητες των νομοσχεδίων ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και γίγαντες του Διαδικτύου όπως οι Google, Yahoo, Facebook, AOL, Mozilla Corporation, και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, τη Human Rights Watch και τη ACLU, και πολλοί άλλοι.
Οι υποστηρικτές – κυρίως εταιρείες από τη βιομηχανία της διασκέδασης – λένε ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.
Οι Wikipedians ελπίζουν ότι το «μπλακ άουτ της γνώσης» θα αυξήσει σημαντικά την ευαισθητοποίηση του κοινού για την απειλή και θα ασκήθεί πίεση στους νομοθέτες. Οι μαδικές σελίδες οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στους χρήστες κατά τη διάρκεια της απεργίας θα είναι αυτές που σχετίζονται με το SOPA και PIPA και τη διαμαρτυρία.
Η κοινότητα προβληματίστηκε για το αν η απεργία αυτή θα πρέπει να περιορίζεται στις ΗΠΑ ή να ισχύσει παγκοσμίως. Η τελευταία αυτή άποψη επικράτησε τελικά . “Το Αμερικανικό δίκαιο είναι θέμα της Αμερικής, αλλά ο νόμος που επηρεάζει το Wikipedia, είναι ένα θέμα παγκοσμίου ενδιαφέροντος,” υποστήριξε ένας από τους συντάκτες.
Η κίνηση διαμαρτυρίας είναι εμπνευσμένη από μια παρόμοια δράση στην Ιταλία, τον Οκτώβριο του 2011, όπου η τοπική Wikipedia έκλεισε για τρεις ημέρες διαμαρτυρόμενη εναντίον ενός νομοσχεδίου που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας.

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.