Την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες ευρείας συναίνεσης των Κοινωνικών Εταίρων ώστε να προσδιορισθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη της υ και η απαραίτητη θεσμική, τεχνική & οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία, διετύπωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, κατά το διευρυμένη συνεδρίαση του στις 17 Δεκ 2011, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην πρώτη αυτή διερευνητική συνεδρίαση συνέβαλλαν μεταξύ άλλων με προστάσεις τους η κα Ελένη Αλευρίτου (ΕΚΠΟΙΖΩ), η κα Κωνσταντίνα Μπόγρη (ΥΠοΤ), ο κ. Γεώργιος Λώλης (ΓΕΩΤΕΕ), ο κ. Παναγιώτης Παπαδάκης, ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο κ. Ανδροκλής Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (ΠΕΝΑ), ο κ. Βασίλειος Κόλλιας και ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης.
Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Η πρωτοβουλία της ΠΕΝΑ ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο της έντονης κινητικότητας που παρουσίασε η ΠΕΝΑ το 2011, με 170 περίπου εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, από την οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη, όπως την είχε καταγράψει ο ΔΡ Φ. Βακάκης σε επιστολή του πριν ένα χρόνο προς την ΠΕΝΑ.
Μέχρι το φθινόπωρο 2012 η ΠΕΝΑ φιλοδοξεί, είπε ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (πρόεδρος ΠΕΝΑ), στηριζόμενη σε εθελοντικές προσφορές, να πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις της Καθοδηγητικής Επιτροπής (4 Φεβ και Σεπ 2012) και ευκαιρίες αναβάπτισης των προτάσεων και σκέψεων σε Ευρείες Συσκέψεις στην Κομοτηνή (17 Μαρ), στην Κοζάνη (6 Μαϊ), στην Λάρισα (27 Μαϊ), στην Αθήνα (7 Ιουλ) και στο Ελατοχώρι Πιερίας (8 Σεπ 2012). Την γραμματειακή τεχνική υποστήριξη θα προσφέρει το ΑΓΡΟΡΑΜΑ, ενώ ήδη υπάρχει η πρόσφορά χορηγίας επικοινωνίας από την Agrenda και το Agronews.gr. Η δημόσια παρουσίαση της πρότασης της ΠΕΝΑ ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 δρομολογήθηκε για τις 14 Οκτ 2012 στην Αθήνα.
Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 θα προσπαθήσει να καταγράψει τις αναγκαίες σχέσεις μεταξύ Αγροτικού κόσμου και Καταναλωτών (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ, ΚΕΠΚΑ κλπ), σε μια βάση που εξασφαλίζεται από το ΥπΑΑ&Τ, το ΥΠοΤ και το ΥΠΕΚΑ, ενώ τεχνικός σύμβουλος θα είναι το ΓΕΩΤΕΕ, και συνομιλητές για τον καθορισμό του περιβάλλοντος (φυσικό, τεχνολογικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό κλπ) θα είναι οι Κοινωνικοί Εταίροι, όπως η ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ.
Στην διευρυμένη συνεδρίαση αναφέρθηκαν τα εγχειρήματα με το ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020 (ΣΒΒΕ) και το ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2020 (ΣΕΤΕ), καθώς και το «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μετά» (ΣΕΒ & ΕΕΤ), ενώ το πλαίσιο δυνατοτήτων προσδιορίζεται από τον οδηγό EUROPE 2020 (Commission), από το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 202020 (Commission), από το έργο ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 2011-2020 (ΟΗΕ), από την πρόταση ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 (Commission) και από τις σχέσεις και υποχρεώσεις στην ΕΕ & ΠΟΕ.
Ο Δρ. Φ. Βακάκης στο Συνέδριο για το Κοινό μέλλον Υπαίθρου & Πόλης είχε πεί: η γεωργία είναι, από την φύση της, μια παραγωγική δραστηριότητα υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, η οποία επιτείνεται τώρα τελευταία από την Κλιματική Αλλαγή. Σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, τεκμηριώνει την υποχρέωση της πολιτείας για στοχευμένη υποστήριξη και προστασία της γεωργίας, και καθιστά την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής, παρέμβαση «Δημοσίου Συμφέροντος». Μια τέτοια παρέμβαση, όμως, για να είναι αποτελεσματική, ως προς το κόστος που συνεπάγεται και ως προς τα αποτελέσματα που παράγει, χρειάζεται σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρξει στρατηγική κοινής αποδοχής, στην οποία, οι κοινωνικοί εταίροι, να εντάξουν με αμοιβαιότητα τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις τους.