Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2011 καθώς και των Βραβείων και Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2011, που οργάνωσαν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για 15η συνεχή χρονιά και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του διαπρεπούς ποιητή και θεατρικού κριτικού Γιάννη Βαρβέρη, που έφυγε πρόωρα και αδόκητα από τη ζωή πριν λίγους μόνο μήνες.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε στο χαιρετισμό του:
«Με μεγάλη χαρά σάς καλωσορίζω στην τελετή απονομής των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και των Βραβείων Κάρολος Κουν 2011. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης συνεργασίας του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης των Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ενός από τα παλαιότερα και εγκυρότερα πνευματικά σωματεία της χώρας.
Θεωρώ ότι τέτοιες συνεργασίες, ιδιαίτερα στον χώρο των τεχνών, είναι πολύτιμες. Φέρνουν κοντά διαφορετικούς φορείς, που με διαφορετικούς τρόπους συμμετέχουν στην πνευματική ζωή και συμβάλλουν στην ενίσχυση των δημιουργών, διαμορφώνοντας νέα πεδία δράσης και κάνοντας πιο αποτελεσματικές τις προσπάθειές τους.
Πολύ περισσότερο, δε, όταν αυτή η συνεργασία αφορά την επιβράβευση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αποκτά, τότε, και έναν παιδευτικό -θα έλεγα- χαρακτήρα. Συμβάλλει, έστω και κατά τι, στη διαμόρφωση κοινωνικού προτύπου. Διότι έχει μεγάλη σημασία το τι επιλέγουμε να αναδείξουμε απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, τι θεωρούμε σημαντικό και τι ασήμαντο, τι, τελικά, επαινούμε και επιβραβεύουμε.
Θα έλεγα πως, όλα αυτά, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία σε εποχές όπως η σημερινή. Εποχές κρίσης και μετάβασης, όπου όλες οι σταθερές του παρελθόντος κλονίζονται, όπου όλα τα όρια θολώνουν, όπου η ανασφάλεια καθορίζει το παρόν και η αβεβαιότητα το μέλλον. Σε τέτοιες στιγμές, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη του ποιητή για να μας πει «στον αιώνα του τι βλέπει».
Διότι στην εποχή της κρίσης η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, όπως κάποιοι μπορεί να θεωρούν. Το αντίθετο! Τώρα είναι που χρειαζόμαστε και τα δικά της μέσα, για να προσεγγίσουμε και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα. Για να εμπλουτίσουμε τον στοχασμό, τα βιώματα και τα συναισθήματά μας. Για να επαναφέρουμε, και με αυτόν τον τρόπο, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη στη ζωή μας. Για να διαμορφώσουμε την καινούργια μας ταυτότητα στην καινούργια εποχή.
Και από την άποψη αυτή, ναι, είμαι αισιόδοξος. Μέσα στην πόλη μας που δοκιμάζεται, βλέπουμε όλο και εντονότερα τις εκδηλώσεις της συνειδησιακής εγρήγορσης των δημιουργών και τα σημεία μιας, νεανικής ιδίως, καλλιτεχνικής άνθισης. Είναι κάτι που έχουν ήδη επισημάνει και έγκυρες εφημερίδες του εξωτερικού στα πυκνά αφιερώματά τους στην Ελλάδα: Οι New York Times πριν από μερικές εβδομάδες, η γαλλική Monde πιο πρόσφατα.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω και πάλι να συγχαρώ τους δημιουργούς που σήμερα τιμούμε. Και να τους διαβεβαιώσω -να σας διαβεβαιώσω όλους- ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υποστήριξη και αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης.»
Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, αλλά και σχετικά με τη θεατρολογική και μουσικολογική επιστήμη.
Στην τελετή απονομής τιμήθηκαν, κατά την κρίση των κριτικών που απαρτίζουν τις σχετικές Επιτροπές, οι διαπρέποντες στο χώρο του νεοελληνικού θεάτρου σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2010 – 2011, με βραβεία αφιερωμένα στη μνήμη του Καρόλου Κουν, ενός ανθρώπου που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου.
Κεντρικό πόλο ενδιαφέροντος απετέλεσαν τα δύο Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής της Ενώσεως για την περίοδο 2010 –2011. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον τομέα του Θεάτρου περιλαμβάνονται και Βραβεία Διεθνούς Θεατρικού ρεπερτορίου και Αρχαίου Δράματος.
Αλλά και ο τομέας της Μουσικής περιελάμβανε ενδιαφέρουσες διακρίσεις σε Πολιτισμικό Οργανισμό δραστηριοποιούμενο στην Περιφέρεια, σε Δίσκο Ελληνικού Ενδιαφέροντος, καθώς και σε Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη.
Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονται και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα του έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν αλφαβητικά οι Αριστούλα Ελληνούδη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Σάββας Πατσαλίδης, Εύη Προύσαλη και Μαρώ Τριανταφύλλου, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Γιώργο Λεωτσάκο, Κυριάκο Λουκάκο, Λιάνα Ρουσσιάνου – Πιπεράκη, Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και Αλέξη Σπανίδη.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων υποστηρίζει ενεργά από το 1996 τη διοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την απονομή των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και των Βραβείων «Κάρολος Κουν».
Το σύμβολο για τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφανιού, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη. Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.
Την τελετή παρουσίασαν ευγενώς οι ηθοποιοί Στεφανία Γουλιώτη & Γιάννης Τσορτέκης.