Αρχική Εκθέσεις Δυναμική η παρουσία του Athens Convention Bureau στην EIBTM 2011

Δυναμική η παρουσία του Athens Convention Bureau στην EIBTM 2011

Τα στελέχη του ACB, Γιώργος Αγγελής και Αλεξία Παναγιωτοπούλου στην ΕΙΒΤΜ_2011Το Γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων (ACB) με στόχο την προβολή, ενίσχυση και υποστήριξη της δραστηριότητας του συνεδριακού προϊόντος της Μητροπολιτικής Αθήνας συμμετείχε και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού ΕΙΒΤΜ 2011 που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Νοεμβρίου έως και 1η Δεκεμβρίου 2011 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η δυναμική παρουσία του Athens Convention Bureau στην EIBTM, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της συνεδριακής αγοράς παγκοσμίως, εντάσσεται στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη για την εδραίωση της Αθήνας μεταξύ των κορυφαίων διεθνών συνεδριακών προορισμών.

Τα στελέχη του ACB πραγματοποίησαν περισσότερες από 80 προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις με hosted buyers και εμπορικούς επισκέπτες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, Οργανωτών Συνεδρίων (PCOs), πολυεθνικών εταιριών, εταιριών οργάνωσης εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων (TMCs) με τους οποίους συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι επιλογές που προσφέρει η Αθήνα ως συνεδριακός προορισμός και δόθηκαν εκτενείς πληροφορίες σχετικά με τις υποδομές και υπηρεσίες στην Αθήνα παρουσιάζοντας την πόλη ως μια ελκυστική και αξιόπιστη πρόταση για την διοργάνωση συνεδρίων.

Παράλληλα τα στελέχη του ACB αξιοποίησαν κάθε δυνατή ευκαιρία και υπεραμύνθηκαν της εικόνας της Αθήνας επισημαίνοντας ότι η Αθήνα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, επικαλούμενοι την πρόσφατη απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων και εκδηλώσεων καθώς και την εξασφάλιση επικείμενων διοργανώσεων.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας έρευνας που διενεργείται στο πλαίσιο της EIBTM – παρουσιάστηκε από τον Rob Davidson, που ήταν ο επίσημος ομιλητής στο ACB Event του περασμένου Ιουνίου – το 2011 είναι μια χρόνια αύξησης του συνολικού αριθμού συνεδρίων και συναντήσεων με αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης και των τιμών σε επίπεδα κοντά σε εκείνα προ της κρίσης (2008). Ωστόσο, στο τελευταίο τρίμηνο καταγράφεται μερική ανάσχεση της ζήτησης λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος και της αβεβαιότητας που επανέκαμψε στις διεθνείς αγορές.
Για το 2012, εκτιμάται ότι η πορεία της αγοράς θα επηρεαστεί από τρεις κύριες παραμέτρους:
Πρώτον, επέκταση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη
Δεύτερον, την πιθανότητα να περάσει σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ
Τρίτον, αρνητικές εξελίξεις ως προς την ανάπτυξη των ανερχόμενων οικονομιών και ειδικότερα της Κίνας.

Στην αγορά συνεδρίων και συναντήσεων, όλες οι σχετικές έρευνες δείχνουν περισσότερη αισιοδοξία για το 2012 και υπάρχει θετικότερο κλίμα από ότι στο γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι οργανωτές και decision makers στον τομέα των εταιρικών συναντήσεων δηλώνουν ίδιους ή και αυξημένους προϋπολογισμούς ενώ μόλις το 21% δηλώνει ότι θα κινηθεί με περικοπές στις σχετικές δαπάνες σε σύγκριση με το 2011.

Εν κατακλείδι, βασικό συμπέρασμα από τις επαφές που έλαβαν χώρα στην EIBTM 2011, είναι ότι οι προοπτικές για ανάκαμψη και ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα είναι ενθαρρυντικές, υπό την προϋπόθεση ότι αφενός μεν θα επικρατούν συνθήκες ομαλότητας, αφετέρου δε, από την πλευρά της προσφοράς θα παρέχεται μία ανταγωνιστική και ελκυστική σχέση αξίας προς τιμή (value for money) ως προς τις συνεδριακές υπηρεσίες.    

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.