Αρχική Sports Παγκόσμια η δυναμική του Κλασσικού Μαραθωνίου, προσπάθεια να αναγνωριστεί από την UNESCO,...

Παγκόσμια η δυναμική του Κλασσικού Μαραθωνίου, προσπάθεια να αναγνωριστεί από την UNESCO, ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Την πεποίθησή τους ότι για ακόμη μία χρονιά ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που φέτος θα γίνει την Κυριακή 13 Νοεμβρίου παράλληλα με τους αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ, θα στεφθεί από οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία, εξέφρασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, και εκπρόσωποι των σημαντικότερων χορηγών του αγώνα.    
  Ο ΣΕΓΑΣ εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, Βασίλη Σεβαστή, τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του ΚΜΑ, Κώστα Παναγόπουλο, και στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.
  Επίσης παραβρέθηκαν και μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου, εκτός του κ.Γερουλάνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ και Μέγα χορηγού του ΚΜΑ, Γιάννης Σπανουδάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γιώργος Κολέτσος, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, εκπρόσωποι άλλων χορηγών και επίσημων συνεργατών του ΣΕΓΑΣ, η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ο γιος του Βαλκανιονίκη ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο αγώνας, και πολλοί άλλοι.
   Να σημειωθεί ότι ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και της UNESCO.
   «Ένα πράγμα που μου προκαλεί χαρά είναι ότι βρίσκονται εδώ όλες οι δυνάμεις που θα όφειλαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια να είναι μαζί. Για πρώτη φορά βρισκόμαστε όλοι μαζί ώστε να πετύχουμε την πιο σωστή θεσμική στήριξη του Μαραθωνίου. Ήταν κρίμα που ένας αγώνας, ο οποίος τραβά την προσοχή 8 εκατ. ανθρώπων, να μην μπορεί να βρει την έδρα που του αξίζει στην Αθήνα.
   Επενδύουμε εδώ και δύο χρόνια σε ένα γεγονός που συνδέει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό και με πολύ λίγα χρήματα φέρνει σημαντικά αποτελέσματα. Στην μάχη λοιπόν μπαίνει ο ΟΠΑΠ -που κάνει μία συνεχή επένδυση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό- και ο ΕΟΤ διότι ό,τι προβάλλει ο Μαραθώνιος είναι ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η Ελλάδα προς τα έξω.
   Έναν από τα πιο σημαντικά που πετύχαμε είναι το ότι η AIMS εγκαθιστά την έδρα της στην Ελλάδα και στη Λεωφόρο Σπύρου Λούη στο ΟΑΚΑ», είπε ο κ.Γερουλάνος.
   Και πρόσθεσε: «Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, όπου η Ελλάδα έχει στραμμένη πάνω της την προσοχή όλου του κόσμου, να μην την αφήσουμε αναξιοποίητη να αφορά μόνο στα οικονομικά και στο χρέος. Αν την αξιοποιήσουμε σωστά θα είναι για πράγματα που η Ελλάδα έχει να προσφέρει. Διεκδικούμε να αναγνωρίσει η UNESCO τον Μαραθώνιο της Αθήνας ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Έτσι θα αναβαθμιστεί η έννοια του Μαραθωνίου. Με τη Μάχη του Μαραθώνα οι Έλληνες συνειδητοποίησαν την αξία της Δημοκρατίας. Τότε φάνηκε ότι είναι ένα πολίτευμα δίκαιο, αλλά και δυνατό πολίτευμα. Η δύναμη που έδινε στον πολίτη η ελεύθερη έκφραση είναι αυτή που τον έκανε να παλέψει γι΄αυτό. Ο αγώνας του Μαραθωνίου συμβολίζει τις αξίες Δημοκρατίας και Ελευθερίας και τις ελευθερίες που εκπροσωπεί η Ελλάδα.
   Το γεγονός ότι η έδρα της AIMS έρχεται στην Ελλάδα και η προσπάθειά μας να αναγνωριστεί στην UNESCO ο Μαραθώνιος ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς θα επιτρέψουν να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς».

   Από την πλευρά του ο κ.Σεβαστής είπε: «Η προσπάθεια που έχουμε κάνει έχει βρει τα δύο τελευταία χρόνια ένθερμο υποστηρικτή την Πολιτεία στο πρόσωπο του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου. Είναι τιμή και χαρά δε, να έχουμε μαζί μας τον Δήμο της Αθήνας κι εκείνο που σηματοδοτεί την συνεργασία και την παρέμβαση στο επίπεδο των κοινωνικών φορέων είναι η κορυφαία συνεργασία με την UNESCO, που ξεκινήσαμε φέτος.
  H εμπλοκή του ΕΟΤ είναι εκείνη που ολοκληρώνει μία δέσμη δράσεων που ο Μαραθώνιος έχει καθιερώσει και κατοχυρώσει ως ένα γεγονός στο οποίο συνυπάρχουν οι έννοιες, οι αξίες και οι δράσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού και γιατί όχι και η κοινωνική διάσταση, καθώς κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους».
  Ο δήμαρχος της Αθήνας επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ο Μαραθώνιος είναι ένας δρόμος διδαχής για την επιτυχία. Γι΄αυτό και παραμένει ο κορυφαίος αθλητικός αγώνας, αλλά και ο κορυφαίος συμβολικός αγώνας: συναίσθηση του καθήκοντος και ταυτόχρονα συνείδηση της ένταξης και της υποταγής σε έναν ανώτερο σκοπό. Για να τον κερδίσει, ή απλά για να τον διανύσει κανείς, οφείλει να σταθεί με αξιοπρέπεια εμπρός στις προκλήσεις, οπλισμένος με θέληση, επιμονή, αλτρουισμό, δυναμισμό, και κυρίως πάθος.
   Είναι ευκαιρία αυτός ο αγώνας, ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Αθήνας και της Ελλάδας στην προσπάθεια να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα αυτή τη δύσκολη, ιστορικής όμως σημασίας, συγκυρία. Η Αθήνα οφείλει να στείλει το μήνυμα ότι τα καταφέρνει και κυρίως ότι μπορεί να αποτελεί τον αιώνιο θεματοφύλακα όλων αυτών των αξιών και της τεράστιας παρακαταθήκης, που άφησαν οι πρόγονοί μας.
   Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, λοιπόν, οφείλει να αποτελέσει ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, που θα στρέψει τα μάτια των λαών της Γης, σε μια χώρα που μπορεί να νικήσει και που θα διασπείρει το νόημα του Μαραθώνιου Κινήματος».
   Ο κ.Σπανουδάκης επισήμανε εκ μέρους του Οργανισμού: «Η ΟΠΑΠ ΑΕ ήρθε φέτος στο Μαραθώνιο κι ελπίζουμε να μείνουμε για πάντα και μαζί με τον ΣΕΓΑΣ να βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας. Ο Μαραθώνιος, πέρα από το ότι προβάλλει την τεράστια ψυχική και σωματική αντοχή, προβάλλει και το υπέροχο τοπίο της αττικής γης και της Ελλάδας. Στα 53 χρόνια του ο ΟΠΑΠ στηρίζει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την υγεία και την παιδεία, αξίες που εκφράζονται από τον Μαραθώνιο. Αναλαμβάνουμε να είμαστε χορηγοί στον Μαραθώνιο έως το 2016, αλλά ελπίζουμε να είμαστε για πάντα.
  Ο Μαραθώνιος μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλουμε τη χώρα μας, το υπέροχο περιβάλλον της και την απαράμιλλη φιλοξενία της. Η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι ευτυχής που συμμετέχει σ’ αυτή την πολυσήμαντη διεθνή εκδήλωση. Επιθυμεί να ευχαριστήσει την ηγεσία του ΣΕΓΑΣ για την ευκαιρία που της έδωσε να είναι ο Μέγας Χορηγός του αγώνα».
  Ο κ.Παναγόπουλος, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η φετινή διοργάνωση του 29ου ΚΜΑ ήταν η πιο δύσκολη που είχαμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι σήμερα. Δεν θα αναφερθώ στα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι. Θα αναφερθώ μόνο στην πιο καταλυτική παράμετρο που μας βοηθά να ξεπερνάμε τα προβλήματα. Και αυτή δεν είναι άλλη από την σκληρή δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων για να πραγματοποιηθεί αυτός ο αγώνας όπως πρέπει.
  Στις 13 Νοεμβρίου θα έχουμε περισσότερους από 18.000 δρομείς στην αφετηρία των αγώνων μας, από τους οποίους οι 8.500 από 84 διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Το γεγονός αυτό από μόνο του μας δίνει τη χαρά να έχουμε φέτος το πιο εκτεταμένο χορηγικό πρόγραμμα υποστήριξης του αγώνα από κάθε άλλη φορά, με κορυφαία παρουσία του καινούργιου μεγάλου μας χορηγού, της ΟΠΑΠ ΑΕ.
  Και είναι βεβαίως αυτοί οι παράγοντες που μας βοήθησαν να ολοκληρώσουμε μία πολύ σημαντική διεθνή συνεργασία, τη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την UNESCO, η οποία αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα κοινωνικά μηνύματα που ενσωματώνει αυτός ο αγώνας.
Όλα αυτά δεν είναι μόνο στήριξη αλλά πολύ περισσότερο ψήφος εμπιστοσύνης και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε την ψήφο αυτή να την τιμήσουμε».
  Ο κ. Γιώργος Κολέτσος (ΓΓ ΕΟΤ) δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για τον ΕΟΤ να είναι εδώ και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Η δυναμική του Κλασσικού Μαραθωνίου είναι παγκόσμια και τα οφέλη του στην Ελλάδα πολλαπλά. Στόχος όλων μας είναι η ανάδειξη και ποιοτική προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο».
  Η κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα είπε: «Θα ήθελα να τονίσω τα τεράστια και πολύπλευρα πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη της συνεργασίας με τον ΣΕΓΑΣ στο πλαίσιο του Κλασσικού Μαραθωνίου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ετήσια αθλητικά γεγονότα του πλανήτη. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα

προς τους χιλιάδες αθλητές που θα πάρουν μέρος.
  H γενική γραμματέας της UNESCO, κυρία Μπόκοβα, αποδέχθηκε με χαρά τη συνεργασία με τον Κλασσικό Μαραθώνιο του 2011, τα έσοδα του οποίου θα δοθούν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNESCO “Εκπαίδευση για όλους” με έμφαση στην εκπαίδευση των κοριτσιών της Αφρικής. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα επεκταθεί».
  Επίσης κάλεσε το δήμαρχο Αθήνας να εγγραφεί στο δίκτυο πόλεων της UNESCO.
  Η κα. Ζαρκαδούλα τόνισε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να συμμετέχω στη διοργάνωση του Μαραθωνίου. Είναι μία ευκαιρία να δείξουμε στο εξωτερικό στις 13 Νοεμβρίου ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο επεισόδια. Η Αθήνα στηρίζει την UNESCO και δεν είναι επικίνδυνη πόλη».
  Οι κ. Σεβαστής και Παναγόπουλος διαβεβαίωσαν πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό, σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές, ώστε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΕΚΑΒ να μην επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων και να υπάρξει μία εξαίρεση για το μεγάλο αυτό κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός, ενώ σε περίπτωση προβλήματος οι διοργανωτές επεξεργάζονται όλες τις λύσεις και μία από αυτές είναι η προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα.  
  Παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο Δρόμο γίνονται και μια σειρά άλλων αγώνων, όπως είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου, το Δυναμικό Βάδισμα, Αγώνες Δρόμου Παιδιών των Δήμων της Μαραθώνιας Διαδρομής.
  Γύρω από το Παναθηναϊκό καλλιμάρμαρο Στάδιο διεξάγονται επίσης με μεγάλη συμμετοχή Αγώνας Δρόμου 5χλμ, Αγώνας Δρόμου 10χλμ, Αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas 1000μ και Αγώνας Δρόμου Παιδιών (700μ.).
  Όλες αυτές οι εκδηλώσεις, όπως και η EXPO που γίνεται στο Ζάππειο από την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, πλαισιώνουν το μεγάλο γεγονός του ΚΜΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.