Αρχική UNWTO Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως θα φθάσουν τα 1,8 δισ. μέχρι το...

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως θα φθάσουν τα 1,8 δισ. μέχρι το 2030

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως θα φθάσουν τα 1,8 δισ. μέχρι το 2030Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να φθάσουν τα 1,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030 σύμφωνα με μακροπρόθεσμη πρόβλεψη που κυκλοφόρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).
Η συγκεκριμένη έκθεση, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της 19ης Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, 8-14 Οκτωβρίου 2011, Gyeongju, Δημοκρατία της Κορέας, και επιβεβαιώνει ότι ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο Διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά την περίοδο 2010-2030, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό από ό, τι τις προηγούμενες δεκαετίες, με τον αριθμό των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως να αυξάνεται με μέσο όρο 3,3% ετησίως. Ως αποτέλεσμα, 43 εκατομμύρια περίπου διεθνείς τουρίστες θα εντασονται στην αγορά του τουρισμού κάθε χρόνο.
Με το προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν το 1 δις μέχρι το 2012, έναντι των 940 εκατομμυρίων το 2010.
Επίσης μέχρι το 2030 οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν τα 1,8 δισ. , πράγμα που σημαίνει ότι σε δύο δεκαετίες, 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα διασχίζουν τα διεθνή σύνορα με σκοπό τη ψυχαγωγία, τις επιχειρησιακές συμφωνίες κλπ.
“Τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι υπό συνεχή ανάπτυξη ο τομέας του Τουρισμού – με μια πιο μετριοπαθή, υπεύθυνη ανάπτυξη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, ο τουρισμός θα καθορίσει την οικονομική ανάπτυξη, τη κοινωνική πρόοδο και τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα».
Οι αναδυόμενες οικονομίες να συνεχίσουν να διεκδικούν μεριδίο της αγοράς
Οι διεθνείς αφίξεις στους αναδυόμενους προορισμούς θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό διπλάσιο ρυθμό (4,4% ετησίως) έναντι των ανεπτυγμένων (+2,2% ετησίως). Σε απόλυτους όρους, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Ευρωπαϊκών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα έχουν περί τα 30 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως, έναντι 14 εκατ. ευρώ των παραδοσιακών προορισμών των προηγμένων οικονομιών όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία και ο Ειρηνικός.
Μέχρι το 2030 το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να φθάσει το 58%, των αφίξεων.
Σύμφωνα με την έρευνα θα αυξηθούν οι αφίξεις στην Ασία και τον Ειρηνικό (στο 30% το 2030, έναντι 22% το 2010), τη Μέση Ανατολή (σε 8% από 6%) και την Αφρική (σε 7% από 5%), με μείωση των μεριδίων της Ευρώπης (σε 41% από 51%) και της Αμερικής (σε 14% από 16%), κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της Βόρειας Αμερικής.
Μέχρι το 2030, η Βορειοανατολική Ασία θα είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου των αφίξεων το 2030.
Ένα μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών τις επόμενες δύο δεκαετίες θα προέρχονται από τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου η κίνηση αυξάνεται με ρυθμό 5,0% ετησίως και δημιουργώντας κατάμέσο όρο 17 εκατομμύρια πρόσθετες διεθνείς αφίξεις κάθε χρόνο. Η Ευρώπη ακολουθεί με ένα μέσο όρο 16 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις το χρόνο, που προκύπτει από ένα πιο μετριοπαθή ρυθμό ανάπτυξης (+2,5% ετησίως). Τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις ετησίως θα είναι από την Αμερική (5 εκατ.), Αφρική (3 εκατ.) και τη Μέση Ανατολή (2 εκατομμύρια).
«Ο τουρισμός προς το 2030 δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό δυναμικό για περαιτέρω επέκταση κατά τις επόμενες δεκαετίες. Οι νέοι προορισμοί, μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες και τις υποδομές, τη διευκόλυνση, την εμπορία και τους ανθρώπινους πόρους, “δήλωσε ο κ. Rifai. “Παράλληλα με αυτή την ευκαιρία, θα προκύψουν προκλήσεις από την άποψη της μεγιστοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών οφελειών του τουρισμού με παράλληλη ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό η τουριστική ανάπτυξη να καθοδηγείται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης”