Αρχική Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας Τη θέσπιση ενός σταθερού και ξεκάθαρου φορολογικού περιβάλλοντος ζητά το ΞΕΕ

Τη θέσπιση ενός σταθερού και ξεκάθαρου φορολογικού περιβάλλοντος ζητά το ΞΕΕ

Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ΕλλάδοςΕάν μια  φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει κατά βάση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι καταδικασμένη να αποτύχει, τονίζει το ΞΕΕ.
Όπως επισημαίνεται, “Με μια πιο διεισδυτική εξέταση των αριθμητικών δεδομένων αποδεικνύεται ότι η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί, χωρίς να κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Δεν ευσταθεί η άποψη ότι οι φόροι που εισπράττονται στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Συχνά μετράμε λανθασμένα και διαφορετικά πράγματα. Οι φόροι εισοδήματος από την εργασία είναι χαμηλότεροι, αλλά αντισταθμίζονται με το παραπάνω από τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το ΞΕΕ τονίζει πως
1. Δεν είναι εφικτό να αυξηθούν οι εισπράξεις των φόρων που βαρύνουν την εργασία στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που παραμένουν εν λειτουργία στη χώρα μας.
2. Για να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, ο βασικός φορολογικός συντελεστής επί των κερδών πρέπει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 15 και 20% για όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων.
3. Οι συντελεστές του ΦΠΑ, θα πρέπει να μειωθούν. Επιπλέον, ο ΦΠΑ θα πρέπει να παραμείνει στο χαμηλότερο συντελεστή για όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την τουριστική δραστηριότητα συμπεριλαμβανόμενης και της εστίασης, δηλαδή 6,5% ώστε  η χώρα, να μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική στην διεθνή τουριστική αγορά.
4. Εάν υπάρξει, για παράδειγμα, ένας ενιαίος «περιβαλλοντικός φόρος» για κάθε ακίνητο, ανάλογα με τη χρήση του, θα είναι εμφανής η επιβάρυνση του κάθε ιδιοκτήτη και το φορολογικό πλαίσιο θα είναι σαφές εκ των προτέρων για κάθε υποψήφιο επενδυτή.
5. Αποτελεί καθολικό αίτημα των παραγωγικών φορέων της χώρας μας η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος που δε θα αλλάζει κάθε λίγους μήνες.
Επίσης προτείνει την ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με ένα κεντρικό ελεγκτικό σύστημα, η οποία, εκτός του ότι θα περιόριζε σε σημαντικό βαθμό κάθε  υποψία για έκνομη συναλλαγή μεταξύ φορολογουμένων και του ελεγκτικού μηχανισμού, συγχρόνως  θα μπορούσε να περιορίσει σημαντική την φοροδιαφυγή και να εξασφαλίσει πόρους από φόρους ώστε να δοθεί η δυνατότητα υιοθέτησης  μιας  διαχρονικής,  αναπτυξιακής  και δίκαιης φορολογικής πολιτικής προς όφελος των επενδύσεων , της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο www.grhotels.gr