Αρχική Hotels Συναινετικό διαζύγιο για το «King George» Σε εξέλιξη συμφωνία για την κοινή...

Συναινετικό διαζύγιο για το «King George» Σε εξέλιξη συμφωνία για την κοινή λύση της σχέσης μεταξύ του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη και της Eurobank

King GeorgeΚαθοριστικές για το καθεστώς λειτουργίας του πολυτελούς ξενοδοχείου «King George» στην πλατεία Συντάγματος είναι οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη που διαχειρίζεται το ιστορικό ξενοδοχείο με την τράπεζα Eurobank στην οποία ανήκει το ακίνητο.
Σύμφωνα με την τράπεζα, είναι σε διαδικασία «μια συμφωνία για να λυθεί κοινή συναινέσει η μισθωτική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών». Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κοινοποιηθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου με μια κοινή απόφαση και ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, σε παράλληλη διαδικασία η τράπεζα διερευνά εναλλακτικές για τη διάδοχη κατάσταση στη διαχείριση του ξενοδοχείου.
Εξάλλου από πλευράς της Eurobank τονίζεται ότι η λύση της μίσθωσης με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, η οποία είχε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031, δεν πρόκειται να επηρεάσει το ξενοδοχείο καθώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το καθεστώς στο «μεταβατικό διάστημα», που αναμένεται να ξεκινήσει από την ανακοίνωση της απόφασης και μετά, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία με τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη σε διαφορετική βάση.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από την πλευρά του ομίλου Δασκαλαντωνάκη αναφέρουν ότι τις διαπραγματεύσεις έχει αναλάβει η Grecotel, εταιρεία του ομίλου κατά το 50% (το άλλο 50% ανήκει στην TUI Hotels & Resorts) που διαχειρίζεται τα 22 πολυτελή resort ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης μεταξύ Eurobank και του τουριστικού ομίλου, που έγινε το 2001 και είχε ορίζοντα τα 30 έτη.
Ανάμεσα στα αίτια για τον επανακαθορισμό των όρων συνεργασίας είναι η επιδείνωση της εικόνας της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού τα τελευταία χρόνια, λόγω της υποβάθμισης του κέντρου της πόλης, αλλά και των επεισοδίων που διαδραματίζονται, επιφέροντας αρνητικά αποτελέσματα στα μεγέθη των ξενοδοχείων.
Μάλιστα «λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων» στην πλατεία Συντάγματος η διεύθυνση του εν λόγω ξενοδοχείου αποφάσισε στα επεισόδια της 29ης Ιουνίου την εκκένωσή του για την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων.
Παράλληλα από πλευράς του ομίλου κρίνεται σκόπιμη η επαναξιολόγηση των δραστηριοτήτων του στα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν, καθώς η θερινή σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και τα resort ξενοδοχεία θα κλείσουν για τον χειμώνα.
Ο όμιλος από τις αρχές του 2011 προχώρησε στη διακοπή της λειτουργίας δύο ξενοδοχείων της Αθήνας, του «Acropol» και του «Fashion House Hotel» στην περιοχή της Ομόνοιας, επιλέγοντας ταυτόχρονα να επενδύσει σε δύο μονάδες στην Αλεξανδρούπολη και το Λασίθι της Κρήτης, στο πλαίσιο στρατηγικής «αντικατάστασης» κλινών της πρωτεύουσας από την περιφέρεια.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ομίλου, η απόφαση αυτή συνδεόταν άμεσα με το «μεγάλο πρόβλημα» που αντιμετωπίζει πλέον το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, την υποβάθμιση του κέντρου και τα επεισόδια που έχουν πλήξει την εικόνα της πόλης και της χώρας γενικότερα, αλλά και των υψηλών μισθωμάτων στα δύο συγκεκριμένα ακίνητα.
Το «King George», που βρίσκεται στο σημείο με τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας, είναι ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» της αλυσίδας Classical Hotels του ομίλου, την οποία αποτελούν εννέα ξενοδοχεία πόλης.

Οι δραστηριότητες του ομίλου που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες αφορούν επενδύσεις σε ξενοδοχεία, κατασκευές ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, διαχείριση και διοίκηση τουριστικών μονάδων, βιομηχανική παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υπηρεσίες και επενδύσεις τεχνολογίας Διαδικτύου.

Ανοιξε τις πύλες του το 1936

Η σύμβαση για τη μακροχρόνια μίσθωση και ανακαίνιση του ξενοδοχείου «King George» στην πλατεία Συντάγματος υπογράφηκε στις 22 Μαρτίου 2001 μεταξύ του oμίλου EFG Eurobank Ergasias και του ομίλου επιχειρήσεων Ν. Δασκαλαντωνάκη. Το ξενοδοχείο περιήλθε στην ιδιοκτησία της EFG Eurobank μετά την εξαγορά και συγχώνευσή της με την Τράπεζα Κρήτης, η οποία είχε αποκτήσει το 1995 το ξενοδοχείο σε πλειστηριασμό λόγω των χρεών της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρείας «Ξενοδοχεία της Ελλάδος» και παρέμενε κλειστό από το 1988. Το έργο της ανακαίνισης του ξενοδοχείου ανέλαβε ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη με προοπτική να λειτουργήσει το ξενοδοχείο για 30 έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον δέκα έτη. Η πρόβλεψη ήταν για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων υψηλότατων προδιαγραφών, επένδυση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη που ανήλθε στο ποσό των 6 δισ. δραχμών (17,7 εκατ. ευρώ) για την πλήρη ανακαίνιση 120 δωματίων και σουιτών, των κοινόχρηστων και βοηθητικών χώρων, δημιουργία συνεδριακού κέντρου, κέντρο Thalasso spa και το εστιατόριο «Tudor Hall». Το ξενοδοχείο, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1936, άνοιξε ξανά τις πύλες του στις 31 Μαΐου 2004. Εκτοτε απέσπασε διεθνείς διακρίσεις καθώς βρέθηκε μεταξύ των 100 κορυφαίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη και βραβεύθηκε από τους αναγνώστες του «Conde Nast Traveller» Αμερικής στα Readers Choice Awards 2006 και 2007. Επίσης, έχει τιμηθεί στη Hot list του 2005 και στην Gold List του 2007 και του 2008, και βρέθηκε ανάμεσα στα 500 καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο στο περιοδικό «Travel + Leisure» το 2009. Το 2008 ψηφίστηκε το καλύτερο ξενοδοχείο πόλης και διακρίθηκε μεταξύ των 100 καλύτερων ξενοδοχείων του κόσμου.
Πηγή www.tovima.gr