Με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και κ. Παύλο Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού καθώς και στον κ. Νίκο Σηφουνάκη, Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, εν όχει της συζήτησης το νομοσχεδίου περί αυθαιρέτων, ζητά από μέρους των ξενοδόχων να εξασφαλιστεί η ενιαία αντιμετώπιση του κράτους από όλες τις υπηρεσίες (Ε.Ο.Τ., πολεοδομίες).
Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής
“Όπως είναι γνωστό με τον νόμο 3766/2009, περί λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων, και με άλλους προγενέστερους νόμους μέχρι τον Ν. 2160/1993 δόθηκε η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν λειτουργικά την υπερβάλλουσα δόμησή τους καθώς και τις αλλαγές χρήσης που είχαν πραγματοποιήσει, καταβάλλοντας υψηλό τίμημα απέναντι στην Πολιτεία, το αποκαλούμενο τέλος λειτουργικής τακτοποίησης.
Σήμερα λειτουργεί νομίμως μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων, που είχε ενταχθεί στις παραπάνω ρυθμίσεις, εξακολουθεί όμως να υφίσταται ένα σημαντικό κενό όσον αφορά στην πολεοδομική τακτοποίηση αυτών των επιχειρήσεων. Θεωρούμε, λοιπόν, πως θα πρέπει να εξετάσετε θετικά τη δυνατότητα σύνδεσης των ξενοδοχείων, που υπήχθησαν στο Ν. 3766/2009 και στους προγενέστερους αυτού νόμους με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο σας, για όσες περιπτώσεις βεβαίως εμπίπτουν στο πλαίσιο που καλύπτει το νέο νομοσχέδιο, συνυπολογίζοντας τα ήδη καταβληθέντα από τους ξενοδόχους στον ΕΟΤ για την λειτουργική τακτοποίηση χρηματικά ποσά. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί η ενιαία αντιμετώπιση του κράτους από όλες τις υπηρεσίες (Ε.Ο.Τ., πολεοδομίες) και θα πραγματοποιηθεί η πραγματική εξυγίανση τη ξενοδοχειακής υποδομής, ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς πολεοδομικά βάρη, που συνεπάγονται σημαντικούς διοικητικούς φραγμούς στην ανάπτυξη της δραστηριότητά της.
Περαιτέρω, σημειώνεται ότι στο άρθρο 26 παρ. 17 του νομοσχεδίου δεν επιτρέπεται στις κατασκευές που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων η ριζική ανακαίνισή τους, γεγονός που καθιστά προβληματική τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η ανακαίνιση εκ βάθρων και ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αποτελεί απαραίτητο όρο επιβίωσης στην τουριστική αγορά. Οπότε ειδικά για τις ξενοδοχειακές μονάδες είναι άκρως αναγκαίο να απαλειφθεί αυτός ο περιορισμός.
Τέλος, μετά από αιτήματα μελών μας, ζητάμε να παραταθεί η ισχύς των οικοδομικών αδειών, που έχουν εκδοθεί για ξενοδοχειακά ακίνητα, και με το δεδομένο ότι έχουν καταβληθεί όλες οι νόμιμες αμοιβές και τέλη και εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί οι όροι δόμησης στην περιοχή εγκατάστασης του ακινήτου, θα μπορούσατε να χορηγήσετε μια διετή παράταση της ισχύος των αδειών καθόσον λόγω της οικονομικής στενότητας της αγοράς και της αδυναμίας των τραπεζών να προχωρήσουν στην εκταμίευση ακόμη και εγκεκριμένων πιστώσεων, πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους με αποτέλεσμα η λήξη της ισχύος της οικοδομικής άδειας να επιφέρει σε αυτές ακόμη μια επιπρόσθετη οικονομική βλάβη. Άλλωστε το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης εξήγγειλε πρόσφατα, δια του υφυπουργού του κ. Θάνου Μωραΐτη, την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου 3299.
Ο Ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει έμπρακτα ότι συνιστά σημαντική διέξοδο από την οικονομική κρίση και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η σύμπραξη όλων των Υπουργείων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Για λόγους ισονομίας και δίκαιης μεταχείρισης θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα σύνδεσης και ενοποίησης των εν λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων, προς όφελος της εύρυθμης και σύννομης λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.”