Με στόχο τη δημιουργία ενός προτύπου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιείται το Ελληνορωσικό επενδυτικό συνέδριο στη Ρόδο, 30/9 με 1/10/2011.
Στη συνεντευξη τύπου που δώθηκε χθες στο Ξενοδοχείο Electra Palace o Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, τόνισε,
“Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία διότι πιστεύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών και στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και φιλικού για την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.
Είναι πεποίθησή μας ότι οι περιφερειακές δυνάμεις της χώρας διαθέτουν αποθέματα αποφασιστικότητας και βούλησης για να προσθέσουν στην εθνική υπόθεση, να πειστεί ο κόσμος ότι η επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας δεν είναι ένα χαμένο στοίχημα.
Η προσέγγιση με τη Ρωσία, τις πολιτικές της αρχές και τον επιχειρηματικό της κόσμο, ξεκίνησε με το σκεπτικό της αναζήτησης μιας νέας τουριστικής αγοράς για τη Ρόδο, τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου.
Οι προσδοκίες μας ήταν μεγάλες. Οι αρχικές μας εκτιμήσεις, συντηρητικές και συγκρατημένες.
Επιβεβαιώθηκαν – ευτυχώς – οι προσδοκίες μας.
Συναντήσαμε την ενθουσιώδη υποδοχή των Ρώσων και ο αριθμοί δικαιώνουν σήμερα την επιλογή μας να προσεγγίσουμε έναν λαό, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά.
Το αποτέλεσμα μεταφράζεται σήμερα με τον διπλασιασμό, κάθε χρόνο, των αφίξεων στη Ρόδο, με τη βάσιμη προοπτική, η αγορά της Ρωσίας να εξελιχθεί στην ισχυρότερη και πλέον, ίσως, αξιόπιστη για την τοπική τουριστική μας βιομηχανία.
Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ο τουρισμός έχει μετατραπεί σε ένα ασφαλές “όχημα” για να διανύσουμε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις, να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συνεργασία, που παίρνει τη μορφή συμμαχίας.
Μια συνεργασία που ξεπερνά τα στενά τοπικά μας όρια.
Με το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο, η Ρόδος γίνεται η πύλη εισόδου ευκαιριών για την εθνική μας οικονομία που δοκιμάζεται.
Έχουμε σαν “πρώτο υλικό” στα χέρια μας, τον άνευ όρων και αστερίσκων φιλελληνισμό ενός λαού, που μέσω των εκπροσώπων του, πολιτικών και επιχειρηματικών, τονίζει σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ξεπουληθεί».
Μας το είπαν καθαρά, ανοιχτά και από τα πλέον επίσημα χείλη κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Μόσχα.
Αυτό το “υλικό” πιστεύουμε ότι είναι αρκετό, σε αυτή τη φάση, για να οικοδομήσουμε, βήμα – βήμα, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Ρωσίας.
Να συμφωνήσουμε σε συνέργειες και συνεργασίες που θα έχουν μετρήσιμη οικονομική ωφέλεια για τη χώρα μας.
Με την προσέγγιση αυτή που επιχειρούμε, δίνουμε απάντηση σε όσους μηρυκάζουν μια ρητορική που θέλει τη χώρα μας να αποθαρρύνει και να απωθεί τον ξένο επενδυτή.
Δίνουμε απάντηση σε αυτούς που εμφανίζουν την Ελλάδα περίπου ως χέρσα γη, για την οποία δεν αξίζει κανείς «να πετάξει τα λεφτά του».
Άλλα είναι τα μηνύματα που εμείς παίρνουμε από τον επιχειρηματικό κόσμο της Μόσχας και συνολικά της Ρωσίας.
Η χώρα μας γι’ αυτούς αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης σε τομείς που έχουν ευθεία σχέση με την ανάπτυξη και την παραγωγική διαδικασία.
Στα μάτια τους, η χώρα μας εξακολουθεί να προβάλλει σαν μια φερέγγυα και αποδοτική επενδυτική επιλογή.
Αποδοτική και ωφέλιμη, και για τις δύο πλευρές.
Αυτές τις δύο πλευρές φέρνουμε στο ίδιο τραπέζι.
Πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες των δύο χωρών θα συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο για όλα.
Η δημιουργία ενός προτύπου συνεργασίας των δύο χωρών, η υλοποίηση καινοτόμων επενδύσεων, η προώθηση της πράσινης ενέργειας και επιχειρηματικότητας, οι νέες τεχνολογίες στην ενέργεια, στην αφαλάτωση του νερού και στη διαχείριση των απορριμμάτων, η συνεργασία στο εμπόριο και στην κτηματαγορά, οι μεταφορές, η ανάπτυξη πρότυπου πρωτογενούς τομέα και φυσικά ο τουρισμός και οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, είναι μερικά από τα κεφάλαια που θα τεθούν επί τάπητος επί ένα διήμερο.
Το ΕλληνοΡωσικό Επενδυτικό Συνέδριο της Ρόδου δεν θα είναι μια 48ωρη διάλεξη που θα καταλήξει απλώς σε μια έκδοση πρακτικών.
Φιλοδοξούμε να αποτελέσει την αφετηρία μιας παραγωγικής συνεργασίας και την εκκίνηση μιας νέας αναπτυξιακής διαδικασίας για τη χώρα μας.
Στη συνέντευξη τοποθετήθηκαν επίσης ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σίμος Κεδίκογλου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας καθώς και ο κ. Κurkov Ε. εκπρόσωπος της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε πως “ζητούμενο είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας“… “το συγκεκριμένο ΕλληνοΡωσικό Συνέδριο είναι μια Ελπίδα για μεγάλες συμφωνίες, με έμφαση στον Τουριστικό τομέα, στόχος ο δωδεκάμηνος Τουρισμός, αλλά και στις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, στο Real Estate κλπ.”
Επεξηγηματικά ανέφερε πως “μέσα από τις εμπορικές συμφωνίες που θα πραγματοποιηθούν, μπορούν να δημιουργηθούν νέα εξαγώγιμα προϊόντα “Made in Greece” με συμπαραγωγή Ρώσων και Ελλήνων.
Σε ερώτηση σχετική με τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση μιας νέας επένδυσης, αναφέρθηκε πως ήδη συζητείται από τη κυβέρνηση η δημιουργία ενός “Διεθνούς ΚΕΠ “, δηλαδή μιας υπηρεσίας η οποία θα ενημερώνει τους επενδυτές και θα διεκπεραιώνει τα αιτήματα.
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μαχαιρίδης έχει συμφωνηθεί ήδη με τους Ρώσους Tour Operator, να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στα Δωδεκάννησα και όλο τον Νοέμβριο του 2011, καθώς και να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2012, αντί του Απριλιου που ξεκινούσε έως τώρα.