Αρχική General Sani Festival 2011, 15-17 Ιουλίου, Λόφος της Σάνης

Sani Festival 2011, 15-17 Ιουλίου, Λόφος της Σάνης

Sani Festival 2011, 15-17 Ιουλίου, Λόφος της Σάνης20 χρόνια πριν μία ιδέα για μία συναυλία jazz μουσικής στον Λόφο της Σάνης, έμελλε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επιτυχημένης πορείας στα πολιτιστικά μας δρώμενα και να θεωρείται σήμερα μία από τις πιο εδραιωμένες και καταξιωμένες διοργανώσεις jazz στον κόσμο.
Jazz on the Hill και το Sani Festival γιορτάζει φέτος τα εικοσάχρονα της θεματικής ναυαρχίδας του. Η φιλοσοφία μία: να είναι πάντα πρωτοπόρο, τολμηρό σε ιδέες και προτάσεις που διευρύνουν τα όριά του και να μην διστάσει να πάρει σημαντικά ρίσκα. Χαρακτηριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη επισημαίνει ‘’Τόλμη. Αυτή είναι η λέξη που κατά τη γνώμη μου εκφράζει με απόλυτο τρόπο το Sani Festival, που διεξάγεται κάθε Ιούλιο και Αύγουστο στο Λόφο της Σάνης, στη Χαλκιδική, εδώ και 19 συνεχή χρόνια και που φέτος –το Jazz on the Hill- η ενότητα αφιερωμένη στη τζαζ που υπήρξε και ο προπομπός του γιορτάζει 20 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας γενικότερα και όχι μόνο της Βορείου Ελλάδος. Όλα ξεκίνησαν από μια τολμηρή ιδέα των ιδιοκτητών της τουριστικής επιχείρησης και δε θα μπορούσα παρά με την ίδια διάθεση να αναλάβω κι εγώ το τιμόνι της διοργάνωσης αυτής πριν από 15 χρόνια. Στο φεστιβάλ αυτό νομίζω ότι μου γεννάται η διάθεση για όλο και μεγαλύτερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τη δομή και το περιεχόμενο του προγράμματός του.’’
Έτσι φέτος το Jazz on the Hill υποδέχεται στον Λόφο της Σάνης τρεις πολύ σημαντικούς εκπροσώπους της jazz μουσική, τον David Murray μαζί με τους Cuban Ensemble οι οποίοι παίζουν Nat King Cole en Espanol, τον Ludovico Einaudi στις 16/7 να μας ταξιδεύει στην σφαίρα μιας απόλυτα ονειρικής μουσικής που αγγίζει τις καρδιές ενώ στις 17/7 ο Renaud Garcia-Fons ‘’αυτοσχεδιάζει’’ όπως αυτός ξέρει να κάνει τόσο μοναδικά δίνοντάς στο κοινό του φεστιβάλ εξαιρετικά jazz ακούσματα.
Καλλιτεχνική  Διευθύντρια: Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη

Το Sani Festival είναι επίσημο μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φεστιβάλ της Ευρώπης (I.F.E.A. – International Festivals and Events Association Europe)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
DAVID MURRAY, ‘’David Murray Cuban Ensemble plays Nat King Cole en Espanol’’ 15/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Ο Murray μυήθηκε στη μουσική από τη μητέρα του, μέλος εκκλησιαστικής μπάντας του Όκλαντ που καθόλου δεν ενέκρινε την τζαζ, ιδίωμα που εκείνος λάτρεψε, καταφέρνοντας να γίνει ένα από τα σημαντικότερα ονόματά της. Θεωρείται μακράν από τους κορυφαίους συνθέτες, είναι ιδρυτικό μέλος της World Saxophone Quartet, συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς όπως η Cassandra Wilson, ο James Blood Ulmer, McCoy Tyner, Elvis Jones, ενώ στη διάρκεια της μακράς καριέρας του έχει ηχογραφήσει πάνω από 250 άλμπουμ, με περισσότερα από τα μισά με το δικό του όνομα. Ο Murray είναι παγκοσμίως γνωστός για την τεχνική αναπνοής που χρησιμοποιεί η οποία του επιτρέπει να διαχειρίζεται την χρονική διάρκεια του ήχου σε εξαιρετικά μεγάλα επίπεδα. Έχει επίσης γράψει μουσική για ταινίες, για το θέατρο αλλά και δύο όπερες, και έχει αναδειχθεί σε σπουδαίο ενορχηστρωτή με εξαιρετικό ταλέντο στο συνδυασμό της τζαζ με τη συμφωνική μουσική και την χορωδία. Φέτος στο Sani Festival o David Murray μυεί το κοινό στην μουσική του Nat King Cole και συγκεκριμένα σε δύο άλμπουμ τα οποία ηχογραφήθηκαν στα ισπανικά το 1958 και 1962 με ήχους της Κούβας, Μεξικού, Πουέρτο Ρίκο, Ρίο Ντε Τζανέιρο και Μπουένος Άιρες.
LUDOVICO EINAUDI 16/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Ο Ludovico Einaudi γεννήθηκε στο Τορίνο. Σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Conservatorio του Μιλάνου και κατόπιν στο πλευρό του Luciano Berio, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες της avant garde σκηνής του 20ου αιώνα. Έχει χαρακτηριστεί «μινιμαλιστής», ορισμός που αποδέχεται και ο ίδιος παρότι, όπως λέει, δεν αγαπά τις κατηγοριοποιήσεις. «Ωστόσο, ο μινιμαλισμός είναι ένας όρος που μπορεί να ερμηνευτεί ως κομψότητα και ευρύτητα πνεύματος, ως εκ τούτου προτιμώ να αποκαλούμαι μινιμαλιστής παρά οτιδήποτε άλλο», λέει. Διεθνώς αναγνωρισμένος, έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα concert halls του κόσμου, όπως το Royal Albert Hall και η Arena της Βερόνα, και συνεργαστεί με καλλιτέχνες από άλλα μουσικά είδη όπως με τον Sir Paul McCartney. Σπουδαία είναι και η δισκογραφική του παρουσία («Le Onde», «Echoes», «Divenire» και πιο το πρόσφατο «Nightbook» μεταξύ άλλων) και εξίσου επιτυχής η παράλληλη καριέρα του στο σινεμά και την τηλεόραση, με πολυβραβευμένα soundracks (δημοφιλέστερα τα «Doctor Zhivago», 2002 και «This Is England», 2006). Ο ήχος του είναι αναγνωρίσιμος, με επιρροές από τη ροκ, την ελεκτρόνικα και άλλα ιδιώματα, γεγονός που του έχει εξασφαλίσει μια χωρίς προηγούμενο λατρεία από ένα μεγάλο και ποικιλόμορφο διεθνές κοινό – ο Einaudi βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο σημαντικών καλλιτεχνών σε σχετικές ψηφοφορίες στο internet, αποτελώντας σύγχρονο φαινόμενο. Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το βραβείο OMRI (Ordine al Merito della Repubblica Italiana) με το οποίο η Ιταλική Δημοκρατία τον έχρισε Ιππότη της.
RENAUD GARCIA-FONS, 17/7, Λόφος Σάνης, 21:30
Η μουσική του είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός κλασικής, τζαζ και έθνικ. Ο Παριζιάνος  Renaud Garcia-Fons ανοίγει με τις νότες του καινούργιες πόρτες στον κόσμο της μουσικής, έχοντας στόχο πάντα την αναζήτηση και την ελευθερία έκφρασης, ακόμη κι αν χρειαστεί να παραβιάσει τεχνικούς κανόνες για να δημιουργήσει «κάτι άλλο». Έτσι, σ’ ένα περιβάλλον το οποίο θεωρεί το Double Base σαν «συνοδευτικό» μουσικό όργανο, ο Garcia-Fons του προσθέτει και μια πέμπτη χορδή και το αναδεικνύει κυρίαρχο και εξίσου σπουδαίο. Η improvisation και η σύνθεση παίζουν σημαντικό ρόλο ως τρόπος μουσικής έκφρασης, δίνοντάς του το έναυσμα να γίνει ακόμη πιο δημιουργικός και πνευματικά πλούσιος. Ως μέλος της Orchestre de Contrebasses και της Orchestre National de Jazz έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής και αμερικάνικης τζαζ, όπως οι Michael Riessier, Michel Portal, Mino Cinelu και Steve Swallow.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.