Αρχική Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει άμεσα την ροή των εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού...

Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει άμεσα την ροή των εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού νόμου και των επιστροφών του επενδυτικού ΦΠΑ

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ΕλλάδοςΤο ΞΕΕ με ανακοίνωσή σχετική με την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ επισημαίνει τα εξής

Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανταγωνιστικότητας  κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη  για τους στόχους που έθεσε για την  αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Παράλληλα η κοινοτική συμμετοχή στα έργα αυξήθηκε  στο 85% , μειώνοντας  την Εθνική συμμετοχή  στο 15%.
Με δεδομένο ότι  επαναπροσδιορίζεται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΠΑ, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει άμεσα την ροή των εκταμιεύσεων του αναπτυξιακού νόμου και των επιστροφών του επενδυτικού ΦΠΑ, που έχουν  επιβραδυνθεί  ή ακόμη και παγώσει τα τελευταία δύο χρόνια.  
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το συγκεκριμένο  πρόβλημα αντιμετωπίζουν 150 περίπου μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις  ύψους 1,5 δις Ευρώ  και έχουν λάβει 270 εκατ. ενισχύσεις , ενώ υπολείπονται ποσά 380 εκατ. Ευρώ, προκειμένου να εξαντληθεί η υποχρέωση της πολιτείας σύμφωνα με τις αποφάσεις υπαγωγής .
Παράλληλα, σημαντικός αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους είναι σε αναμονή της τελικής πιστοποίησης και της καταβολής του υπολοίπου της ενίσχυσης της επένδυσης. Οι επιχειρήσεις έχουν  προεισπράξει από τις τράπεζες τα ποσά αυτά και καταβάλλουν πλέον σημαντικούς τόκους, που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τόσο των επενδυτικών σχεδίων όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων. Τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι υπερβαίνουν  τα 620 εκατ. Ευρώ.

Συγχρόνως, πρέπει να εξετασθεί  άμεσα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τις προϋποθέσεις για παράταση του χρόνου υλοποίησης των  ιδιωτικών επενδύσεων. Οι επιχειρήσεις που υλοποιούν  επενδυτικά προγράμματα, με βάση τον Ν. 3299, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, καθόσον, λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά  και της αδυναμίας  άντλησης δανειακών κεφαλαίων από τις τράπεζες , την μη επιστροφή του επενδυτικού ΦΠΑ ,βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να ολοκληρώσουν το 50% του  οικονομικού έργου της επένδυσης. Αυτή όμως η αδυναμία τους εμποδίζει να ζητήσουν εκ νέου παράταση, με αποτέλεσμα  να κινδυνεύει όχι μόνο να μείνει στη μέση η επένδυση, αλλά να επιβαρυνθούν να επιστρέψουν εντόκως τις ληφθείσες δόσεις των ενισχύσεων.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με ήδη εμφανείς δυσάρεστες επιπτώσεις στην λειτουργία της αγοράς προκαλείται από την ουσιαστική άρνηση επιστροφής από το κράτος του επενδυτικού ΦΠΑ. Εκτός από τα κεφάλαια που στερούνται οι επιχειρήσεις, τα οποία είναι  απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους , τη συνέχιση της λειτουργίας και την ολοκλήρωση των επενδύσεων τους , δημιουργούνται σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής,  που έχουν  πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα.  Με πλήρη κατανόηση των  δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας, θέλουμε να ζητήσουμε  από το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα  τμηματικών επιστροφών ή ακόμα συμψηφισμού των επιστροφών ΦΠΑ  με υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος, ώστε να υπάρξει μια πρόσκαιρη αλλά και απόλυτα δίκαιη ανακούφιση των επιχειρήσεων.
Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει την προσήλωσή του στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, να εξετάσει τις τρεις αυτές περιπτώσεις προβληματικής επενδυτικής στρατηγικής παρεμβαίνοντας ώστε να εξομαλυνθεί η επενδυτική λειτουργία της αγοράς.