Αρχική General Δέσμη μέτρων για την Αθήνα και το Ιστορικό Κέντρο

Δέσμη μέτρων για την Αθήνα και το Ιστορικό Κέντρο

Δέσμη μέτρων για την Αθήνα και το Ιστορικό ΚέντροΟι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, οξύνονται λόγω του παραεμπορίου, αλλά και των καθημερινών πορειών και διαδηλώσεων, τόνισε ο κ. Καμίνης στην εισήγησήτου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Τα μέτρα που εξαγγέλθησαν είναι, σύμφωνα πάντα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, άμεσα μέτρα.
Κάποια από αυτά βέβαια θα υλοποιηθούν από τη κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ άλλα μόνο από τον Δήμο, χωρίς να αποκλείεται η κατά περίπτωση συνεργασία με την κυβέρνηση.

1.Προηγούνται τα αντιεγκληματικά μέτρα σε συνδυασμό με τα μέτρα αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα και καθόδου στην Αθήνα.

Στρατηγικοί στόχοι : δραστική ανάσχεση της επέκτασης της “περιοχής ανασφάλειας”, όχι άλλη εισροή παρανόμων μεταναστών στην πόλη, στήριξη των ασφαλών περιοχών, μείωση της εγκληματικότητας με τμηματικές παρεμβάσεις σε ανασφαλείς περιοχές – πρώτα οι περιοχές κατοικίας, έπεται το κυρίως κέντρο.

Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση. Εάν αληθεύει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι κράτησης για όσους συλλαμβάνονται, οι χώροι αυτοί πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα. Πρέπει επίσης να υπάρξει συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με τις κοινότητες των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη νόμιμα.

2.Αποτροπή καθόδου στην Αθήνα των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να αποτραπεί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα όσων καταφέρουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Έχει επικρατήσει η απαράδεκτη πρακτική, οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται, από τις τοπικές αρχές στα σημεία εισόδου, με εισιτήρια και να επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς με προορισμό την Ομόνοια. Η πρακτική αυτή πρέπει άμεσα να σταματήσει.

3.Καταγραφή των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών

Το “καθεστώς ανοχής” που καθιερώθηκε πρόσφατα από τον νομοθέτη πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Δεν επιτρέπεται να αγνοεί η Πολιτεία τον αριθμό αλλά και τη ταυτότητα όσων διαμένουν στη χώρα, νομίμως ή παρανόμως αδιάφορον.

Οι αλλοδαποί που δεν προσέρχονται οικειοθελώς να καταγραφούν, κρατούνται με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

Στη διαδικασία καταγραφής προτίθεται να βοηθήσει άμεσα ο Δήμος της Αθήνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια.

4.Επειδή πολλοί παρανόμως ευρισκόμενοι στη χώρα αλλοδαποί ζουν κατά δεκάδες σε αποθήκες ή διαμερίσματα που τους εκμισθώνουν έλληνες ή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ο Δήμος της Αθήνας προτίθεται να αναζητήσει, ακόμη και με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών τους ιδιοκτήτες οι οποίοι προβαίνουν σε αυτές τις εκμισθώσεις και υπέχουν ποινικές ευθύνες για παροχή στέγης σε παρανόμως ευρισκομένους στη χώρα αλλοδαπούς. Παροχή που υποκρύπτει και την επίσης ποινικά διωκόμενη εκμετάλλευση.

Επίσης, συνεργεία του Δήμου, με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών, θα μπουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να τα καθαρίσουν και να τα σφραγίσουν.

5.Ζωντάνεμα περιοχών της πόλης.

Μια από τις πιο επώδυνες για την πόλη συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι η ερήμωση περιοχών του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν “κλείσει” εννέα ξενοδοχεία γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας. Κάποια από αυτά είναι κατάλληλα για να διαμορφωθούν σε φοιτητικές κατοικίες. Ο Δήμος αναλαμβάνει να φωτίσει άπλετα τις περιοχές, όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι κατοικίες, και από κοινού με τη ΕΛ.ΑΣ να δημιουργήσει ένα κλίμα ασφάλειας για τους φοιτητές. Επιχειρήσεις θα προσελκυστούν με κίνητρο την απαλλαγή για κάποια χρόνια από την καταβολή δημοτικών τελών, ενδεχομένως και με φορολογικά κίνητρα. Στις επιλεγμένες αυτές περιοχές ο Δήμος, μέσω του Πολιτιστικού Οργανισμού του (ΠΟΔΑ), θα διοργανώνει εκδηλώσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους (ήδη υπάρχει πρόγραμμα του ΠΟΔΑ για τον Ιούνιο).

6.Εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος

Μολονότι προβλέπεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος, ότι η Βουλή θα θεσπίσει νόμο για τις υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αδρανήσει με συνέπεια ένα καίριας σημασίας συνταγματικό δικαίωμα να διέπεται κατά τρόπο απαράδεκτο από ένα συνταγματικώς διάτρητο νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Για την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος σε συνδυασμό με την άσκηση και των άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό των σχετικών υποχρεώσεων της αστυνομίας η Βουλή είναι πια υποχρεωμένη να υιοθετήσει το σχετικό νομοθέτημα. Την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίων η οποία θα εκπονήσει πρόταση, εντός των προσεχών λίγων μηνών.

Άμεσα μέτρα τα οποία εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου

1.Καθαριότητα και φωτισμός

Ο Δήμος θα συνεχίσει να κρατά καθαρή την πόλη, με συνεχή καθαρισμό και πλύσιμο οδών, πλατειών και πεζοδρομίων σε επιλεγμένες περιοχές.

Η συστηματική προσπάθεια ηλεκτροφωτισμού της πόλης που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες (βλ. σχολικό συγκρότημα Γκράβας, Γ’ Σεπτεμβρίου, Θησείο κ.λπ.) θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

2.Καθιερώνεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στις επόμενες βδομάδες ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους, προκειμένου να τους βοηθά να έλθουν σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας.

3.Κοινωνικές υπηρεσίες – Αποκέντρωση

Πολλές κοινωνικές υπηρεσίες συνωστίζονται γύρω από την Ομόνοια, με συνέπεια να προσελκύουν στο κέντρο εξαθλιωμένους πληθυσμούς:

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Δήμος αρχίζει την αποκέντρωση των συσσιτίων. Επιπλέον, καταργείται η δημιουργία ξενώνων που θα φιλοξενούν μόνιμα αστέγους και προωθείται η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι και άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ. Θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να φιλοξενηθούν για μια βραδιά. Η μόνιμη παροχή στέγης, πρακτικά πλέον αδύνατη με δεδομένο τη διόγκωση του πληθυσμού των αστέγων προκαλεί “ιδρυματισμό”, ενώ η ημερήσια φιλοξενία ευνοεί την κοινωνική επανένταξη.

4.Ο Δήμος θα βοηθήσει και στη αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία νοσοκομείων της πόλης (εκκρεμεί η πρόσληψη 50 υπαλλήλων προκειμένου να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες). Ήδη το δημοτικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ έχει δεχθεί να υποδεχθεί τη δημιουργία μονάδας απεξάρτησης.

5.Τουρισμός

Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (βλ. Το πρόγραμμα “Athens Every Week” του Υπουργείου Πολιτισμού), ο Δήμος δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη. Η Αθήνα πρέπει να γίνει πόλος τουριστικού προορισμού. Εκτός από το ήδη υπάρχον Info Point στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα λειτουργήσουν άμεσα άλλα δύο, ένα στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ένα δεύτερο στον ΟΛΠ. Παράλληλα, ο Δήμαρχος με συνοδεία τουριστικών πρακτόρων, θα βρίσκεται στα μέσα Ιουνίου στο Ισραήλ όπου θα συναφθούν συμφωνίες για την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ. Όλοι οι τοπικοί φορείς με αντικείμενο τον τουρισμό θα συμμετάσχουν στην υπό σύσταση δημοτική επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Απομένει μόνο η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

6.Συμμετοχή-κινητοποίηση των δημοτών

Ο Δήμος θα δραστηριοποιηθεί ακόμα πιο έντονα στη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους, πλατείες, πεζοδρόμους, στο Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο και σε όσες γειτονιές παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα. Σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών, την κοινωνία των πολιτών και τους ίδιους τους δημότες–κατοίκους–εργαζομένους στην πόλη μας, ο Δήμος θα πρωτοστατήσει στο να ξαναζωντανέψουν οι δημόσιοι χώροι, να ελευθερωθούν από το φόβο και την ανησυχία και να ξαναγίνουν σημεία συνάντησης, δημιουργίας και χαράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.