Αρχική Exhibitions Το Posidonia Sea Tourism Forum ανοίγει 21 Ιουνίου 2011

Το Posidonia Sea Tourism Forum ανοίγει 21 Ιουνίου 2011

Η δυναμική του Θαλάσσιου Τουρισμού και η σημασία του για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, θα αποτελέσει το αντικείμενο του 1ου Συνεδρίου για το Θαλάσσιο Τουρισμό που θα διοργανωθεί στις 21-22 Ιουνίου 2011 στην καινούργια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Το συνέδριο θα εξετάσει τις προοπτικές που παρουσιάζονται για τις τρεις συνιστώσες του Θαλάσσιου Τουρισμού: την κρουαζιέρα, το yachting και την επιβατηγό ναυτιλία. Το Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται σε μια χρονική στιγμή που ο Θαλάσσιος Τουρισμός είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως και δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες επενδύσεων. Στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη αυτής της μορφής τουρισμού στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μπορεί να γίνει καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες της περιοχής.

«Το 1ο Posidonia Sea Tourism Forum θα φέρει σε επαφή εκπροσώπους κυβερνήσεων, ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας Θαλασσίου Τουρισμού, επενδυτές και επιχειρηματίες, δίνοντας τους την ευκαιρία να εξετάσουν πως μπορούν να αναπτύξουν τον Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο και να αξιοποιήσουν τη δυναμική που παρουσιάζει στην παρούσα χρονική συγκυρία αυτή η μορφή τουρισμού προς όφελος των εθνικών οικονομιών της περιοχής.» είπε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Project Manager των Εκθέσεων Ποσειδώνια, που είναι οι διοργανωτές του συνεδρίου. «Τόσο η βιομηχανία τουρισμού, όσο και οι κυβερνήσεις της περιοχής υποδέχτηκαν θερμά την πρωτοβουλία μας αυτή και αναγνώρισαν ότι το Posidonia Sea Tourism Forum θα αποτελέσει φέτος τη σημαντικότερη ευκαιρία να συζητήσουν τις προοπτικές της κρουαζιέρας και του yachting, ενώ συγχρόνως δίνει στους ελληνικούς προορισμούς τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών της κρουαζιέρας.»

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην κρουαζιέρα, που είναι ο μόνος κλάδος τουρισμού που επιδεικνύει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως. Ο κ. David Morris, Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας συμβούλων κρουαζιέρας David Morris International, και συντονιστής του Posidonia Sea Tourism Forum, πιστεύει ότι: «Η περιοχή που περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα προσφέρει τη μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή ποικιλία προορισμών για δρομολόγια κρουαζιέρας στον κόσμο και από μόνη της δημιουργεί ζήτηση για νέα προϊόντα κρουαζιέρας στις αγορές που ωριμάζουν» . Η κα. Κρύση Παλάσση, Διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων κρουαζιέρας CTM Hellas συμπληρώνει: «Δεν αρκεί πια το να είναι μια χώρα δυνατός τουριστικός προορισμός για να αναπτύξει την κρουαζιέρα, χρειάζεται και σκληρή δουλειά και επενδύσεις για να αντιμετωπίσει το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει σήμερα δημιουργηθεί. Υποδομές, θεσμικά πλαίσια, κόστος,  ποιότητα υπηρεσιών και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες είναι ανάμεσα στα αναπτυξιακά θέματα που θα συζητηθούν στο Συνέδριο.»

Η σημασία που έχει η Ελλάδα και η Ανατολική Μεσόγειος για τη βιομηχανία κρουαζιέρας φαίνεται από τα λόγια του Αντιπροέδρου της Carnival Corporation κ.  Giora Israel, έναν από τους ομιλητές του Posidonia Sea Tourism Forum:  «Οκτώ εταιρείες του ομίλου Carnival Corporation θα πραγματοποιούν φέτος κρουαζιέρες στη Μεσόγειο και όλες θα έχουν προγράμματα που θα περιλαμβάνουν την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα, ενώ κάποια από αυτά θα περιλαμβάνουν και τη Μαύρη Θάλασσα. Φέτος ο όμιλος Carnival Corporation παρατάσσει μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων στην περιοχή, ξεκινώντας από τις υπερπολυτελείς κρουαζιέρες της SEABOURN και επεκτείνοντας την προσφορά του με τα εξειδικευμένα στη Γερμανική και Ιταλική αγορά προϊόντα της AIDA και COSTA CROCIERE (που είναι και η μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εταιρεία) και των δύο «Βασιλισσών» της CUNARD, των πλοίων Queen Victoria και Queen Elizabeth. Τέλος, δραστηριοποιούμε στη Μεσόγειο και το μητρικό μας brand CARNIVAL CRUISES, με το χωρητικότητας 3.690 επιβατών νεότευκτο Carnival Magic στην παρθενική σαιζόν του, που είναι και το εκατοστό πλοίο του ομίλου». Και προσθέτει: «Ο όμιλος Carnival Corporation θα προσεγγίσει σχεδόν κάθε λιμάνι κρουαζιέρας και επιθυμεί να επεκτείνει και να ισχυροποιήσει την παρουσία του στην περιοχή».

Στο Posidonia Forum θα συμμετάσχει και ο Αντιπρόεδρος της Royal Caribbean κ. Craig Milan, υπεύθυνος για τα προγράμματα στεριάς της εταιρείας, που θα παρουσιάσει τις προσδοκίες που έχει η εταιρεία του για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής: «Πριν ξεκινήσουν οι φετινές πολιτικές αναταράξεις στη Βόρεια Αφρική, η ελκυστικότητα της Ανατολικής Μεσογείου βρισκόταν σε άνοδο για όλα τα brands RCΙ – ROYAL CARIBBEAN, CELEBRITY και AZAMARA – και μετακινούσαμε όλο και περισσότερη χωρητικότητα στην περιοχή αυτή. Όμως, τα προβλήματα με τις χώρες αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση όλων των κρουαζιερών της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο για εκείνες που είχαν προσεγγίσεις στην Αίγυπτο. Ελπίζουμε ότι καθώς προχωρούμε προς το 2012 η ζήτηση θα επανέλθει και για αυτό δεν έχουμε επέμβει ακόμη στα σχέδια μας για την επόμενη σαιζόν. Κοιτώντας προς το μέλλον, έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μερικά νέα και μικρότερα λιμάνια για να εμπλουτίσουμε τα δρομολόγια μας στην περιοχή, αλλά και για να εκτονώσουμε το συνωστισμό που αντιμετωπίζουμε στη Σαντορίνη και τη Μύκονο.» Και πρόσθεσε: «Η Μαύρη Θάλασσα είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή και βλέπουμε εκεί  προοπτικές ανάπτυξης. Προς το παρόν η AZAMARA είναι προγραμματισμένη να εκτελέσει ένα περιορισμένο αριθμό κρουαζιερών σε αυτή την περιοχή που μάλιστα δείχνουν να πηγαίνουν καλά από πλευράς πληρότητας. Θα θέλαμε να προσθέσουμε και κρουαζιέρες της ROYAL CARIBBEAN και της CELEBRITY, ίσως για το 2013».
Ο έτερος Αντιπρόεδρος της Royal Caribbean κ. John Tercek, υπεύθυνος για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, συμπλήρωσε ενόψει του ερχομού του στην Ελλάδα για το Posidonia Forum: «Καθώς προχωρούμε μπροστά, είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε νέες αγορές που θα διευρύνουν τις πηγές ζήτησης για τα προϊόντα μας και βλέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια μας αυτή ως επιχειρησιακά κέντρα και αφετηρίες».
Στους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονται μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της βιομηχανίας κρουαζιέρας, που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη σημασία της χώρας μας για τη μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας: Gianni Onorato, Πρόεδρος Costa Crociere, Pierfrancesko Vago, Διευθύνων Σύμβουλος MSC Cruises και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC), Κωστάκης Λοΐζου, Πρόεδρος της Louis Cruises, Giora Israel, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Λιμένων και Προορισμών της Carnival Corporation, John Tercek, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού της Royal Caribbean Cruises, Craig Milan, Αντιπρόεδρος Επιχειρήσεων Στεριάς της Royal Caribbean Cruises, Linda Springmann, Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Προγραμμάτων Στεριάς και Μάρκετινγκ Εκδρομών της Holland America, Jennifer Marmanillo, Αναλύτρια Μάρκετινγκ και Σχεδιασμού Δρομολογίων της Norwegian Cruise Line και Elisabetta de Nardo, Διευθύντρια Επιχειρήσεων Λιμένων της Costa Crociere.

Στις 22 Ιουνίου, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία yachting και τη σημασία της ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην επιβατηγό ναυτιλία και τη σπουδαιότητά της για τον τουρισμό. Η επιβατηγός ναυτιλία έχει ιδιαίτερη σημασία για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδος, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της χώρας και της πλειάδας τουριστικών προορισμών, η εξυπηρέτηση των οποίων πολλές φορές εξαρτάται αποκλειστικά από την ακτοπλοΐα.

Μεγάλο μέρος του Posidonia Forum θα επικεντρωθεί στο yachting και την οικονομική σημασία του, εξετάζοντας χρηματοδοτικές ανάγκες και νομοθετικά ζητήματα, την ανάγκη για νέες υποδομές και μαρίνες, καθώς και την ανάπτυξη των υποστηρικτικών κλάδων, που έχει ανάγκη το Yachting, δημιουργώντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας. Συντονιστές των συνεδριών του Yachting θα είναι ο κ. Colin Squire, Εκδότης του περιοδικού Yachting Matters και η κ. Rosemary Παυλάτου, Διευθύντρια του A1 Yacht Trade Consortium.

Όπως ανέφερε η κα. Παυλάτου: «Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρές οικονομικές προκλήσεις. Το γιώτινγκ θα μπορούσε να γίνει ένα μέρος της λύσης. Όσο σοβαρή και να είναι  η σημερινή κατάσταση, υπάρχουν επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύξουν υποδομές στη χώρα. Αν στα πολλά προσόντα που διαθέτει η Ελλάδα προστεθούν καλές υποδομές και μια ευνοϊκότερη νομοθεσία, δεν θα υπάρχει πλέον τίποτε που να σταματά την Ελλάδα από το να προσελκύει πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, κυρίως τουρισμό υψηλού επιπέδου, που είτε ως ναυλωτές σκαφών είτε ως ιδιοκτήτες θα έρχονται να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η χώρα αυτή στο γιώτινγκ. Τέτοιοι επισκέπτες μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία  σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι οι οικονομίες των ελληνικών νησιών που θα προσεγγίζουν με τα σκάφη τους. Η ενθάρρυνση όλων των ειδών του γιώτινγκ φέρνει τουρίστες που είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στους πιο ευκατάστατους επισκέπτες της Ελλάδος και η προσέλκυση τους θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης που θα αναπτύξουμε στο συνέδριο».
Τη δεύτερη μέρα στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς βιομηχανίας yachting: Tony Rice, Γενικός Γραμματέας της ICOMIA (Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Θαλάσσιας Βιομηχανίας), Nick Maris, Πρόεδρος της Camper & Nicholsons Marinas International, Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Vernicos Yachts και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΤΕ, Αντώνης Στελλιάτος, Πρόεδρος ΕΠΕΣΤ, Σπυρίδων Κυριακούλης, Αντιπρόεδρος της Kiriakoulis Mediterranean Cruises, Oscar Siches, Συνέταιρος και Διευθυντής της Pantalan del Mediterraneo Marina, Σύμβουλος Μαρινών και μέλος του ICOMIA MARINAS GROUP (Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Θαλάσσιας Βιομηχανίας), Oliver Corlette, Διευθύνων Σύμβουλος της Adriatic Marinas (Porto Montenegro), Edward Pegan, Διευθυντής Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της BWA Yachting και Σταύρος Κατσικάδης, Πρόεδρος Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, Γεν. Διευθυντής Μαρίνας Φλοίσβου.

Ο κ. Θεόδωρος Βώκος, οργανωτής του Posidonia Sea Tourism Forum, συμπλήρωσε: «Σκοπός του Posidonia Sea Tourism Forum είναι να αναδείξει τη σημασία της βιομηχανίας yachting και να προβάλλει πως με τις κατάλληλες ενέργειες μπορεί να αποτελέσει παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει τόσο το δυναμικό όσο και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να γίνει το κέντρο της βιομηχανίας yachting στην Ανατολική Μεσόγειο, και σκοπός του Posidonia Sea Tourism είναι να αναδείξει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.» Ολοκληρώνοντας τόνισε: «Η Ελλάδα και η Ανατολική Μεσόγειος είναι προικισμένες με τις πλέον εντυπωσιακές ακτογραμμές και πληθώρα νησιών, πλούσια σε ιστορία και φυσική ομορφιά. Αποτελούν μοναδικά εφόδια που πρέπει να αξιοποιήσουμε με επαγγελματικό τρόπο, προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον, προκειμένου να αναδείξουμε αυτή την περιοχή σε κύριο προορισμό κρουαζιέρας και yachting, επωφελούμενοι από την οικονομική ανάπτυξη που οι βιομηχανίες αυτές παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή».
Το Posidonia Sea Tourism Forum διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, του EOT, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, του ΣΕΤΕ, της  Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών & Κατώτερων Πληρωμάτων. Έχει την  υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC) και της MedCruise. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, η RINA, to Viva Travel (Viva.gr), το Athenaeum Intercontinental, το Hard Rock Café και η Louis Cruises και η ELIN.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.