Αρχική Hotels Νέος πρόεδρος της ΠΟΞ ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης...

Νέος πρόεδρος της ΠΟΞ ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΤΕ

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος, είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞΟ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΤΕΜε επιτυχία και αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων Ξενοδοχειακών Ενώσεων και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τομέα Τουρισμού, πραγματοποιήθηκε χθες 12, Απριλίου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Πριν την έναρξη των εργασιών της, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εξέλεξε, ομόφωνα, τον κ. Γιάννη Ρέτσο στη θέση του Προέδρου, καθώς ο μέχρι τώρα Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση αυτή και να παραμείνει μέλος του Δ.Σ., εν όψει της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, η βουλευτής και Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Γιώργος Κολέτσος και ο αναπληρωτής τομεάρχης τουρισμού της Ν.Δ. κ. Πέτρος Αλιβιζάτος. Παρέστησαν επίσης οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος και κ. Γιώργος Τσακίρης.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της εθνικής οικονομίας ανέδειξε τη σημασία του Τουρισμού και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει «οδηγώντας» την προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης και επιστροφής σε αναπτυξιακή πορεία.
«Πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που θα ανατρέψουν τα δεδομένα, θα μας απομακρύνουν από τη μεμψιμοιρία και θα μας οδηγήσουν σε θετικές προοπτικές και αυτό στις αγορές αποκαλείται  «ανοδική διαφυγή»» τόνισε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε περισσότερο από ώριμες τις συνθήκες για την ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας ως πλέον πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την θετική στάση του ΥΠΠΟΤ στην πρόταση του ΣΕΤΕ για τη σύσταση ενός μικτού φορέα marketing και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Ρέτσος υπογράμμισε ότι η διαφαινόμενη ως θετική για τον τουρισμό χρονιά, φέτος, θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν τον τουρισμό της χώρας στο διεθνή ανταγωνισμό σε βάθος δεκαετίας. 
Μεταξύ άλλων, όπως τόνισε ο κ. Ρέτσος απαιτούνται:  
    Η μείωση της γραφειοκρατίας κάτι που αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο. Ο καθημερινός «χαρτοπόλεμος» με το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει και όσον αφορά τουλάχιστον τα ξενοδοχεία, το σήμα λειτουργίας να εξασφαλίζει τη νομιμότητα, αλλά και τις άδειες λειτουργίας όλων των τμημάτων.
    Ένας επενδυτικός νόμος που να ενισχύει επιλεκτικά την ποιότητα και όχι οριζόντια την ποσότητα, σε συνδυασμό  με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο. 
    Ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που να προστατεύει μεν το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η φέρουσα χωρητικότητα των προορισμών επιβάλλει και όρια στην τουριστική ανάπτυξη,  αφετέρου δε δημιουργεί  τουριστικά προϊόντα αιχμής και υψηλής αισθητικής.
    Να προχωρήσει η οριστική θεσμοθέτηση των σχέσεων ξενοδοχείων και οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Ο κ. Παύλος Γερουλάνος
Η συνεργασία των επιχειρηματιών και των φορέων της αγοράς με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η διαρκής προσπάθεια για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών και της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιτυχίας και θετικών αποτελεσμάτων για τον Ελληνικό Τουρισμό, τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.
Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι όταν υπάρχουν από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα προτάσεις συγκροτημένες και μελετημένες οι οποίες κρίνεται ότι συνάδουν με τις κατευθύνσεις της τουριστικής πολιτικής, θα υποστηρίζονται έμπρακτα από το ΥΠΠΟΤ. Επιπρόσθετα προανήγγειλε ότι σε δέκα μέρες θα παρουσιαστεί σχέδιο για τη ρύθμιση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων και συγγενικών δικαιωμάτων, για τα Ελληνικά Ξενοδοχεία, προκειμένου να μπει τέλος στο «καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας» που βιώνουν, ως προς αυτό το ζήτημα τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Τέλος, αναφορικά με την πρόταση του ΣΕΤΕ για τη σύσταση μικτού φορέα για το marketing και την προβολή του ελληνικού τουρισμού, την οποία έχει αρχικά αποδεχθεί, διευκρίνισε ότι προηγουμένως θα πρέπει να διασφαλιστεί η «συνέχεια τουριστικής πολιτικής» και επομένως και η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος.
Η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη
Από την πλευρά της, η Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. κα. Όλγα Κεφαλογιάννη στάθηκε στις βασικές προϋποθέσεις που κατά την άποψή της αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την τουριστική ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τουρισμού, ξεχωρίζοντας την προβολή και διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος, την ανάγκη σύστασης μικτού φορέα προβολής και χειρισμού του Τουρισμού με τεχνοκρατικούς όρους  καθώς και της επιτακτικής ανάγκης αναβάθμισης του τομέα Τουριστικής Εκπαίδευσης.
Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας είχε και μία φορτισμένη συναισθηματικά πτυχή ως προς την παράδοση της σκυτάλης από τον κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ύστερα από πέντε χρόνια θητείας στη θέση του Προέδρου.
Μίας περιόδου, που όπως ανέφερε και ο κ. Γ. Ρέτσος άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του Ξενοδοχειακού συνδικαλισμού διαμορφώνοντας νέες συνθήκες τόσο στις σχέσεις του Κλάδου με τους άλλους τουριστικούς φορείς όσο και ως προς την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα.