- Και πάλι στο σημείο 0: Από την αλληλεγγύη που διατυμπάνιζαν πως θα επιδείξουν προς τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης, εύρωστες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλάζουν «τροπάρι»: Τα «ναι μεν αλλά» από τους «κλειδοκράτορες» της ζώνης του ευρώ, βάζουν εκ νέου «φωτιά» στο εύθραυστο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία με «κερασάκι στην τούρτα» πια τις εξεγέρσεις στην Β. Αφρική και την Αραβία.. Αυτά και άλλα πολλά θα τα συζητούμε όπως πάντα από τούτη δω την γωνιά του Travelling News..
- Το κοκτέιλ είναι πλέον εκρηκτικό: Τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά δύσκολα από την στιγμή που η χώρα μας δεν είναι η μόνη που ζει δύσκολες στιγμές.. Κατ΄ αρχήν οι εξελίξεις έχουν ανατρέψει το σκηνικό παγκοσμίως με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πάρει την ανηφόρα εκτοξεύοντας σε υψηλότερα επίπεδα και τις τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών..
- Επιπλέον, η Γερμανία -με φόντο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια που την απαρτίζουν- έχει αρχίσει εκ νέου να θέτει μια σειρά από σκληρούς όρους για την βοήθειά της και «βέτο» σε συγκεκριμένες διαδικασίες «σπέρνοντας» και πάλι την αμφιβολία στις αγορές για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί τελικά να ξεπεράσει τα προβλήματά της.. Και όσο πλησιάζει η 25η Μαρτίου και η Σύνοδος Κορυφής η αγωνία θα χτυπά «κόκκινο»…
- Με δεδομένο λοιπόν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην «δίνη του κυκλώνα», τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν για το μέλλον της φτάνουν να είναι ακόμη και τα πιο ακραία: Η λέξη «πτώχευση» και η φράση «επιστροφή στην δραχμή» έχει γίνει «καραμέλα» στο στόμα ορισμένων κύκλων, «τρομοκρατώντας» όχι μόνον τους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά ολόκληρο το σύστημα..
- Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για… σχέδιο Β για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών με σαφείς αναφορές για πρόωρες εκλογές… Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, ενδιαφερόμενοι από Βρυξέλλες και Βερολίνο μέχρι και Ν. Υόρκη θα πάνε τις αγορές, και την ελληνική οικονομία, προς τη Σύνοδο Κορυφής, με εκατέρωθεν διαρροές, βολές, παραινέσεις, αντιπαραθέσεις, γύρω από την επίμαχη βοήθεια.
- Έτσι, γίνεται εμφανές ότι οι επόμενες 2-3 εβδομάδες χρειάζονται εξαιρετική προσοχή όσον αφορά στις επενδυτικές κινήσεις: Είναι από εκείνες τις περιόδους που κάποιος μπορεί να πλουτίσει το ίδιο εύκολα με το να χάσει κάθε ευρώ που έχει στην ..άκρη.
- Άλλωστε, η διάσταση απόψεων είναι εμφανής – έτσι τουλάχιστον φαίνεται προς τα έξω- ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ, μεταξύ Ν. Υόρκης και Βερολίνου – Βρυξελλών. Η πρόσφατη παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου προς αυτό, συντείνει.
- Με το σκηνικό να διαγράφεται ιδιαίτερα «ζοφερό», η επένδυση στο «μαγαζί» τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη περίοδο παίρνει την μορφή «στοιχήματος» με όσους επιχειρούν αυτό το διάστημα να βάλουν εκεί τα λεφτά τους να πρέπει να έχουν τα ανακλαστικά «τζογαδόρου».. Η αποτυχημένη προσέγγιση ανάμεσα σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διέψευσε προσωρινά τις όποιες προσδοκίες για συνενώσεις σε ευρύτερα χρηματοπιστωτικά σχήματα, αλλά η ανάγκη αργά ή γρήγορα θα διαφοροποιήσει τις ισορροπίες…
- Την ώρα που γράφω τούτες τις γραμμές στο «ταμπλό» ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε να δίνει εικόνα έντονου προβληματισμού και χρειάστηκε να «επιστρατευτούν» οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι του 20αρη, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να αναδυθεί από τις παρυφές των 1540 μονάδων και έτσι αν μη τι άλλο να κερδίσει κάποιο χρόνο.
- Άλλωστε σε μόλις πέντε συνεδριάσεις και πιο συγκεκριμένα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό της 21/2/2011 (1754,17 μονάδες) ως τις 1543,64 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να χάνει περισσότερες από 200 μονάδες ξεπερνώντας τα όρια της ανεκτής διόρθωσης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 1.576,86 μονάδες με απώλειες 0,40%.
- Η αγορά αυτή την στιγμή δείχνει προεξοφλεί τα χειρότερα για τον Τραπεζικό κλάδο και επιβεβαιώνει όσους εδώ και καιρό υποστήριζαν ότι ο Μάρτιος θα είναι καθοριστικός μήνας όχι μόνο για την υπόθεση του Ελληνικού χρέους, αλλά και για τις εγχώριες Τράπεζες που καλούνται μεταξύ άλλων να απεξαρτηθούν και από την παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ…
- Βεβαίως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν –τουλάχιστον πρόσκαιρα- αν «κλείσει» η υπόθεση της Λιβύης με ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου ή ο Γαλλογερμανικός άξονας δείξει με σαφήνεια ότι στηρίζει τους «αδύναμους» της περιφέρειας ή ακόμη αν αναζωπυρωθεί το φλέρτ ΕΤΕ- Alpha ή κάποιο άλο τραπεζικό «φλερτ»..
- Αυτά προς το παρόν μέχρι το επόμενο «ραντεβού» μας να είστε καλά..
Ο ταξιδευτής
Κατά κόσμον Βαγγέλης Δουράκης