Home Tourism Τη δημιουργία τριών νέων visa centers στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού...

Τη δημιουργία τριών νέων visa centers στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος από τη Μόσχα

Cultural TourismΤη δημιουργία τριών νέων visa centers στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος από τη Μόσχα, την οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαρτίου με αφορμή την 6η έκθεση Intourmarket. Με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται και επεκτείνεται η βάση για την έκδοση visa προς τη χώρα μας, που ξεκίνησε πέρυσι φέρνοντας σημαντική αύξηση Ρώσων επισκεπτών σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επενδύει συνειδητά στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας, από την οποία πέρυσι είχαμε άνοδο αφίξεων της τάξεως του 55%. Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας ανήλθαν από 251.000 το 2009, σε 415.000 το πρώτο εννιάμηνο του 2010. Η πολιτική σημαντικής διευκόλυνσης στην παροχή αδειών visa βοήθησε σε αυτή την εξέλιξη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο στάδιο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παύλος Γερουλάνος κατά τις συναντήσεις του με μέσα ενημέρωσης και tour operators, ανακοίνωσε ότι στους επόμενους τρεις μήνες θα ανοίξουν στη Ρωσία τρια καινούρια visa centers, στις πόλεις Καζάν, Σαμάρα και Κρασνογιάρσκ για να ανταποκριθούν στη ραγδαία αύξηση της κίνησης των Ρώσων τουριστών προς τη χώρα μας. Μια κίνηση που συνδέεται και με το αυξημένο ενδιαφέρον ρώσων επιχειρηματιών για ανάπτυξη δράσεων και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ενίσχυση της ροής των Ρώσων επισκεπτών η οποία κινήθηκε ανοδικά κατά το 2010 σε ποσοστό που ξεπερνά το 55% βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας υπουργός με τα μεγαλύτερα ρωσικά ΜΜΕ αλλά και το μείζον θέμα της διευκόλυνσης χορήγησης θεωρήσεων VISA προς τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας ανήλθαν από 251.000 το 2009, σε 415.000 το πρώτο εννιάμην του 2010.

Στη συνέχεια ο κ. Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη τύπου προς τα ρωσικά ΜΜΕ στο χώρο του ελληνικού προξενείου έκανε ιδαίτερη αναφορά στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Μίλησε για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο του τουρισμού και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους Ρώσους επισκέπτες από τη μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων, τη μείωση του ΦΠΑ  και των τελών στα ελληνικά αεροδρόμια. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής καθώς η ελληνική εμπειρία αποτελείται από πολλά περισσότερα από το γνωστό «ήλιος και θάλασσα», προτρέποντας τους ρώσους να ανακαλύψουν την ελληνική ενδοχώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο έτος 2014 κατά το οποίο το Σταυροδρόμι Πολιτισμών της Θεσσαλονίκης θα έχει ως τιμώμενη χώρα τη Ρωσία με πληθώρα πολιτιστικων δράσεων και ανταλλαγών.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού επεσήμανε στους ρώσους δημοσιογράφους πως η Ρωσία έχει βρει στη χώρα μας έναν ένθερμο σύμμαχο στα αιτήματα της στην ΕΕ και ζήτησε και τη δική τους συνεργασία ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αύξηση της κίνησης των Ρώσων επισκεπτών προς την Ελλάδα. Στη συνέχεια είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με  Tour Operators με τους οποίους συζήτησαν τρόπους μέσω των οποίων θα συνεχίσουν την προώθηση τουριστών στη χώρα μας καθώς τα περιθώρια για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είναι ακόμα εντυπωσιακά μεγάλα.

Το Σάββατο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού βρέθηκε στο χώρο της έκθεσης Intourmarket Εκεί ο κ. Παύλος  Γερουλάνος επισκέφτηκε το ελληνικό περίπτερο και κατόπιν απηύθηνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η πιο όμορφη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά το ίδιο ίσως πουν και κάποιοι απο τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ για τις δικές τους χώρες. Εννοώ τον Τούρκο και τον Αιγύπτιο ομόλογό μου που βρίσκονται δίπλα μου. Όλοι με ρωτούν αν είμαστε ανταγωνιστές. Δεν είμαστε. Κι ετούτο διότι ο τουρισμός δεν έχει να κάνει με προορισμούς αλλά με εμπειρίες, δεν έχει να κάνει με τοποθεσίες αλλά με ανθρώπους. Αυτό μας κάνει όλους συνεταίρους σε ένα πλούσιο προιόν, την κοινή μας γωνιά του πλανήτη».

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, αναχωρεί την Τρίτη για τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών με στόχο να δεισδύσει η Ελλάδα στη δυναμική αγορά των ΗΠΑ προσελκύοντας επισκέπτες μέσα από μια μακροπρόθεσμη και απολύτως στοχευμένη πολιτική. Το μήνυμα μπορεί να είναι κοινό, αλλά κάθε αγορά και κατηγορία κοινού προσεγγίζεται με ιδιαίτερο τρόπο και μέσα από τη λογική ότι «μετακινούμαστε από την ιδέα του προορισμού στην ιδέα της εμπειρίας, και από την ιδέα της γνωριμίας με διαφορετικούς τόπους στην ιδέα της γνωριμίας με μοναδικούς ανθρώπους.»

Με την επίσκεψη σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των ταξιδιών του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού σε σημαντικές αγορές για τη χώρα μας. Από τη μια το Λονδίνο και το Βερολίνο που εκπροσωπούν τις δυο μεγαλύτερες παραδοσιακές αγορές μας, και από την άλλη τη Ρωσία και τις ΗΠΑ που αποτελούν σημαντικές αναδυόμενες αγορές.

Exit mobile version