Αρχική Companies Πρώτο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ, ύψους 1,6 δις €,...

Πρώτο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ, ύψους 1,6 δις €, για το 2011 διοχετεύεται άμεσα στην αγορά

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης«Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές δεσμευθούν ότι θα συμμετέχουν στις προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η Χρηματοδότηση της Επιχειρηματικότητας στη νέα Ελληνική Οικονομία». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από  το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και το Υπουργείο Οικονομικών, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Με αυτή τη δέσμευση, αποκτά ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία η πρωτοβουλία μας σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους: Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας, και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο». Η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ προς τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕΠ, μετά από διαπραγμάτευση και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη όμως μεσολάβηση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2011 θα δοθεί το πρώτο πακέτο για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων, ύψους 1,6 δις €, από το ΕΤΕΑΝ και το JEREMIE, το οποίο θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες.

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέπτυξε τους βασικούς πυλώνες πρωτοβουλιών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι πυλώνες, οι οποίοι είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους και στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με την αξιοποίηση νέων και σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, είναι οι εξής:

1. Το νεοσύστατο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που θα αποτελέσει το νέο κρατικό χρηματοδοτικό φορέα της επιχειρηματικότητας, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1,7 δις €, εκ των οποίων περίπου 1,5 δις € αποτελούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και περίπου 213 εκατ. € μετρητά. Μέσω του ΕΤΕΑΝ θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν τα παρακάτω προγράμματα:

  • Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», όπου το κράτος συνεισφέρει 400 εκατ. Ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ και μετά από διαγωνισμό θα  επιλεγούν Τράπεζες που αναμένεται να συνεπενδύσουν στο εν λόγω Ταμείο ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν  1,2 δις ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια σε ΜΜΕ επιχειρήσεις.
  • Το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα διαθέσει μαζί με τις Τράπεζες συνολικά ποσά ύψους 800 εκατ. € στην ελληνική αγορά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και έχουν ήδη επιλεγεί για την εφαρμογή του 4 τράπεζες.
  • Το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά στην αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. € και το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. € (υπογράφεται εντός των ημερών η σύστασή του.
  • Το ταμείο JEREMIE,  στο οποίο θα τοποθετηθούν συνολικά 500 εκ. €,  σε αναλογία 50/50 δημόσιοι πόροι του ΕΣΠΑ και χρήματα των τραπεζών. Από 1η Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα στην αγορά τα πρώτα 120 εκ € για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων, το πολύ με τριετή λειτουργία. Ακόμη, έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη για την επιλογή τραπεζών που θα διαθέσουν 60 εκ € για μικροδάνεια και θα δημοσιευθεί σύντομα προκήρυξη 180 εκ € για επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής σύγκλισης. Σε τρεις περίπου μήνες τα ποσά αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά.


2. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος με τον οποίο θα προκηρυχθούν ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δις ευρώ, με φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing.

3. Η ενεργοποίηση ευνοϊκών δανείων της ΕΤΕΠ, με εγγύηση ελληνικού δημοσίου,  προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί από τον Ιούλιο ένα πρώτο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), ύψους 2 δις €, για τη χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάλεσε τις τράπεζες, τους παραγωγικούς φορείς, και τους ανθρώπους της αγοράς να αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και να προσδώσουν κύρος με τη συμμετοχής τους ώστε να μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας.  Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο υπουργός, «Οι πρωτοβουλίες μας δεν αποτελούν ούτε εξαγγελίες ούτε ασκήσεις επί χάρτου. Είναι συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ήδη υλοποιούνται. Πολλοί επικαλούνται την ανάπτυξη ως το βασικό ζητούμενο της εποχής μας. Δεν είναι απλά ζητούμενο. Είναι εθνικό στοίχημα για το 2011 και τα χρόνια που έρχονται. Για αυτό και απαιτείται πανεθνική προσπάθεια και κινητοποίηση, εντός και εκτός συνόρων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.