Αρχική General Ξεπέρασε το 18% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2010

Ξεπέρασε το 18% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2010

Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης ΧρυσοχοϊδηςΑπορρόφηση ύψους 18% του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ) πέτυχε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  κατά το 2010, υπερβαίνοντας το στόχο του Μηχανισμού Στήριξης, που προέβλεπε απορρόφηση πόρων, αντίστοιχη με ποσοστό 17,5% εντός του 2010.
Η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των πόρων του, αναμένεται να συμβάλλει καίρια στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα και με τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης.  Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2009 η απορρόφηση του ΕΣΠΑ άγγιζε σε ποσοστό μόλις το 2.93%.

Ο στόχος του 17,5%, που αντιστοιχεί σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2.75 δις € και συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3.71 δις € για το έτος 2010, επετεύχθη και υπερκεράστηκε με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων του Π.Δ.Ε για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον καλό συντονισμό και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, 2.346.136.310 € δόθηκαν σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής. και 442.683.520 € σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Άλλος ένας στόχος που προβλέπεται στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι η σύσταση και τήρηση στην Τράπεζα της Ελλάδας του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών τίθεται από τις 3 Ιανουαρίου 2011 σε πλήρη λειτουργία ο Κεντρικός Λογαριασμός ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου εκσυγχρονίζεται ουσιαστικά το σύστημα χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζεται η στοχευμένη και ταχεία χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων με βάση την πρόοδο της υλοποίησής τους, καθώς και η απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις είσπραξη της αντίστοιχης κοινοτικής συνδρομής.

Με τη λειτουργία του Κεντρικού Λογαριασμού ΕΣΠΑ επιτυγχάνεται, παράλληλα, και η πληροφόρηση για τις πραγματοποιούμενες πληρωμές των έργων σε πραγματικό χρόνο και επομένως η σαφής εικόνα της εξέλιξης των δαπανών των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερη σημαντική, αφού θα συμβάλλει στην αποφυγή της πρόωρης χρηματοδότησης των έργων σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο διενέργειας των πληρωμών και των δυσμενών συνεπειών για το δημόσιο (αδικαιολόγητη δέσμευση πόρων, επιβάρυνση του δημοσίου με τόκους κλπ).

Ο τρίτος στόχος που προβλέπεται στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης αφορά την υποβολή σε ετήσια βάση δέκα μεγάλων έργων (δηλαδή έργων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 50 εκ. € το καθένα) στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, δέκα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού 4,65 δις € καταχωρήθηκαν στο Κοινό Πληροφοριακό Σύστημα Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SFC (Structural Funds Common system) και βρίσκονται ήδη σε κατάσταση αποδοχής. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομής που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα συμβάλλουν σημαντικά στην τόνωση της αγοράς, στην ασφάλεια των μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με αφορμή τις προαναφερόμενες εξελίξεις, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε: «Ο χρόνος που πέρασε από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν δύσκολος, οι προκλήσεις σύνθετες και τα προβλήματα μεγάλα. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κυβέρνησης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται και μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε βάσιμα ότι μπορούμε να μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης.

Παραλάβαμε πριν ένα χρόνο το ΕΣΠΑ με μια συνολική απορρόφηση της τάξης των 2,93% των δεσμευμένων πόρων και πλέον η απορρόφηση ξεπερνά το 18%. Προχωρήσαμε με την υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμφωνιών Υλοποίησης στην προώθηση των πόρων στις Περιφέρειες με σκοπό να κάνουμε πράξη την αποκέντρωση και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση δράσεων που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική τους. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, των υπηρεσιών των Υπουργείων, αλλά και των φορέων της Περιφέρειας, οι διαθέσιμοι πόροι του  Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων απορροφώνται στοχευμένα σε αναπτυξιακές δράσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση των εισροών από τους Κοινοτικούς Πόρους.

Για το νέος έτος έχουμε θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε ποσοστό πάνω από 35%, και είμαι σίγουρος ότι και αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε. Οι σημερινές ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες, όταν λειτουργούμε συντονισμένα και με προγραμματισμό μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε. Με συντονισμό, σκληρή δουλειά και προσπάθεια από όλους,  δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.