Σ’ αυτόν τον χρόνο που έφυγε δυστυχώς συνέβησαν πολλά στην χώρα μας σε εποχές ειρήνης και αυτό είναι και το πλέον ανησυχητικό. Ο πόλεμος κάποια στιγμή τελειώνει και τότε περιμένουμε καλύτερες μέρες, ενώ τώρα κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει. Η οικονομική κρίση στην χώρα μας σε τέτοιο βαθμό ήταν άγνωστη σε εμάς, όμως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και το μέγεθος του χρέους ήταν εν γνώσει των πολιτικών ανδρών.
Φοβούμενοι το πολιτικό κόστος διατυμπάνιζαν ότι οι ελληνικές τράπεζες, η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει στην κρίση ώσπου εμφανίστηκαν οι δανειστές μας. Το 2010 χαρακτηρίστηκε από βαθιά οικονομική ύφεση στις τουριστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να τεθούν σε δοκιμασία οι αντοχές μας, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να μας περιβάλλει.
Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρηματίες του τουρισμού με σκυμμένο κεφάλι δουλεύουμε αδιάκοπα και παράγουμε για τον τόπο μας. Δείτε τα μοντέρνα τουριστικά καταλύματα, τα 7000 σύγχρονα τουριστικά λεωφορεία, τα οργανωμένα τουριστικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, υπάρχει πρόοδος στον δικό μας τομέα του τουρισμού. Δεν χρωστάμε εμείς, ο τουρισμός ολόκληρος, τα τρομακτικά ποσά που ακούμε. Τα χρήματα που δανειστήκαμε από τις τράπεζες επιστράφηκαν ή τα υπολειπόμενα τακτοποιούνται ομαλά, διαφορετικά υπάρχει η απειλή των κατασχέσεων. Μας χρωστάει χρήματα το κράτος, δεν χρωστάμε εμείς, μας χρωστάνε εδώ και τρία χρόνια τις επιδοτήσεις των πούλμαν.
Το κράτος υπήρξε ο μεγάλος κακοπληρωτής που μας έφερε σε αυτό το σημείο σήμερα και αυτό το δυσβάστακτο χρέος που δημιούργησε αντανακλάται και στις δικές μας επιχειρήσεις. Εν αντιθέσει με το κράτος που κατασπατάλησε τα κονδύλια που δανείστηκε και τις επιδοτήσεις που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιχειρήσεις στον τουρισμό έκαναν επενδύσεις και αύξησαν τους παραγωγικούς τους πόρους, ενίσχυσαν την οικονομία. Τώρα απαιτείται από τους πολίτες – και από εμάς που ασχολούμαστε στον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια – που δεν έχουμε καμία σχέση με τα σκάνδαλα, την αφαίμαξη, την κακοδιαχείριση του κράτους να «πληρώσουμε τα σπασμένα» με δυσβάστακτα μέτρα, υπέρογκους άδικους φόρους και μηδαμινή αξιοποίηση του εθνικού πλούτου αλλά και των παραγόντων που μπορούν να επιταχύνουν την διαδικασία της ελληνικής κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως ο τουρισμός (συμμετοχή στο ΑΕΠ το 2009 15,2% – συμμετοχή στην απασχόληση 18,5%).
Δείτε το παράδειγμα της Τουρκίας: το 2000 η Ελλάδα είχε αριθμό τουριστών μεγαλύτερο της Τουρκίας. Από τότε άρχισαν τα μεγέθη μας σταδιακά αντί να αυξάνονται να μειώνονται, όταν η γειτονική μας χώρα ανεβαίνει συνεχώς, έφτασε δε σήμερα τα 26 εκατομμύρια τουρίστες και εμείς μείναμε στα ίδια επίπεδα προ δεκαετίας. Το χειρότερο είναι πως για να μην μειωθεί έτι περαιτέρω ο αριθμός των τουριστών στην χώρα κάναμε προσφορές που άγγιξαν το 20% και πώς αλήθεια να έχουμε τουρισμό όταν δεν γίνεται πλέον διαφήμιση για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό, αυτή είναι ανύπαρκτη. Μόνο με ατομικές προσπάθειες μπορέσαμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας έστω και έτσι ζωντανές με αυτά τα μειωμένα έσοδα και με την επικοινωνία μας στην τουριστική αγορά (brochures, ταξίδια, προσωπικές παρεμβάσεις) καταφέραμε αυτά τα ολίγα. Το κράτος είναι ο μεγάλος απών από τις τουριστικές αγορές με μηδαμινή προβολή, ακόμα και από τις τουριστικές εκθέσεις στις ξένες αγορές που ήταν έστω μία ελάχιστη προβολή της χώρας. Από 102 μειώθηκαν σε 68 για το 2011 σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΤ και είναι επόμενο με αυτή την πολιτική να πάμε από το κακό στο χειρότερο. Επιπροσθέτως, η αύξηση του ΦΠΑ στα τουριστικά λεωφορεία στο 13% από το νέο χρόνο (αύξηση 45%) και στο 23% – από τους μεγαλύτερους ΦΠΑ στην Ευρώπη – για τα τουριστικά γραφεία μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Άραγε, γνωρίζουν οι ιθύνοντες της τουριστικής πολιτικής τον τουρισμό; ΟΧΙ φυσικά και την μεγαλύτερη ευθύνη την τελευταία δεκαετία για την πτώση του τουρισμού έχουν οι πολιτικοί που προΐστανται του τουρισμού συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργού Οικονομίας.
Δύο παραδείγματα αυτής της εγκατάλειψης του ελληνικού τουρισμού από τους ιθύνοντες είναι η επισυναπτόμενη απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού προς τον επερωτώντα τον Υπουργό Οικονομικών Βουλευτή Φώτη Κουβέλη σχετικά με το αίτημά μας (προς τους 300 όταν συζητείτο το θέμα στην Βουλή) για την άδικη και υπέρογκη αύξηση στο ΦΠΑ στα τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία, όπου απλώς αναφέρεται στο τι απάντησε σε αυτόν το Υπουργείο Οικονομικών. Τι έκανε όμως το δικό μας Υπουργείο για να μην επέλθει αυτή η τρομερή αύξηση εις βάρος του τουρισμού δεν μας το λέει, γιατί απλά δεν έκανε τίποτα για εμάς. Το δεύτερο είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιστολή μας, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ο τουρισμός στη χώρα μας έγινε λιγότερο ανταγωνιστικός και σαν «φάρμακο» επισημαίνει ότι χρειαζόμαστε ποιοτικότερες και ακριβότερες υπηρεσίες και σαν να μας λέει πως καλά κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και αυξάνει τον ΦΠΑ, για να κλείσουμε εμείς τις επιχειρήσεις μας μία ώρα αρχύτερα. Επίσης, οι κύριοι δεν αναφέρονται καθόλου στον ΦΠΑ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που είναι σαφώς μικρότερος. Να δεχτούμε ότι οι πολιτικοί μας δεν γνωρίζουν πως αντιδρά η παγκόσμια τουριστική αγορά, αλλά οι άνθρωποι της Τρόικα, οι ειδικοί που θέλουν να αυξηθεί ο ελληνικός τουρισμός για να φέρει έσοδα και να πάρουν τα δανεικά, δεν γνωρίζουν πως ο τουρισμός είναι ενιαίος και αν σε ένα μέρος του όπως τα καταλύματα μειωθεί ο ΦΠΑ και στο άλλο κομμάτι – που αποτελείται από τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία – αυξηθεί, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση στο συνολικό τουριστικό πακέτο και όχι μείωση όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών ότι είναι ο στόχος του και όπως αναγράφει στην επιστολή – απάντηση προς τον κ. Φώτη Κουβέλη;
Εμείς κύριοι Υπουργοί ανεβάσαμε ψηλά τον τουρισμό και κατείχαμε μία περίοπτη ανταγωνιστική θέση για πάρα πολλά χρόνια. Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας από την 16η που ήταν – μία χώρα με ασύγκριτη ομορφιά και μοναδικά τουριστικά πλεονεκτήματα. ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ; Κύριοι της κυβέρνησης πώς περιμένετε ανάπτυξη στον τουρισμό όταν δεν υποστηρίζετε αυτόν τον κλάδο που είναι και αυτός κομμάτι της ραχοκοκαλιάς του τουρισμού; Ποιούς συμβουλεύεστε, γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη αυτές τις επιστολές της Ομοσπονδίας; Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ευθύνης σας;
Βάσει της απόφασης της γενικής μας Συνέλευσης της 8ης Δεκεμβρίου 2010 είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις – όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί – αν δεν αλλάξει η πολιτική ηγεσία στάση και δεν αποφασίσει να αντιμετωπίσει τον τουρισμό με σοβαρότητα. Οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων θα προγραμματιστούν ώστε να συμπέσουν με την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα με τους οποίους θα ζητήσουμε συνάντηση και με την παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού & Τουρισμού. Αίτημά μας δεν θα είναι μόνο ο ΦΠΑ αλλά και το πώς θα βοηθηθεί ο ελληνικός τουρισμός ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη στο σύνολο της οικονομίας.
Παράλληλα ο κλάδος ολόκληρος βρίσκεται εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, όπου το νέο έτος αναμένεται ένα σημαντικά διαφορετικό περιβάλλον για όλους τους επαγγελματίες στον τουρισμό. Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των επιβατικών μεταφορών – των υπεραστικών γραμμών συμπεριλαμβανομένων – και το έχουμε ζητήσει αυτό, ώστε να κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις του ανταγωνισμού και να προσφερθούν ποιοτικότερες και οικονομικότερες υπηρεσίες προς όλους, πολίτες και επισκέπτες αυτής της χώρας.
Ο τουρισμός όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα απέδειξε πώς μπορεί να εισάγει στην χώρα μεγάλα ποσά με τους κόπους των χιλιάδων συμπατριωτών μας που δουλεύουν σε αυτόν αλλά οι πολιτικές των κυβερνήσεων δεν βοηθούν, όταν αυτά που εμείς οι εργάτες του τουρισμού έχουμε παράξει όλα αυτά τα χρόνια αντί να τα επενδύσουν για να έχουμε λιγότερη εξάρτηση από τα τρομακτικά δάνεια, ΤΑ ΦΆΓΑΝΕ.
Η ΓΕΠΟΕΤ και το νέο έτος θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας και εύχεται στους επαγγελματίες του χώρου αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς το 2011 να φέρει υγεία και προσωπική και επαγγελματική ευημερία.