Αρχική Airlines News Αρχές του 2011 η απόφαση της Κομισιόν για τη συγχώνευση Olympic Air...

Αρχές του 2011 η απόφαση της Κομισιόν για τη συγχώνευση Olympic Air και Aegean Airlines

joaquin-almuniaΗ Ε. Επιτροπή «δεσμεύεται ότι το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγει για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση Olympic Air και Aegean Airlines – και αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιανουάριο 2011 – δεν θα είναι εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων», ενώ «εάν εντοπιστούν προβλήματα στον ανταγωνισμό, τότε η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι τα μέρη θα τα αντιμετωπίσουν με την ανάληψη των κατάλληλων δεσμεύσεων».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος Επίτροπος για την Πολιτική Ανταγωνισµού, κ. Joaquin Almunia, απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Κώστας Πουπάκης και Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τους έντονους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί για το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν μονοπωλιακές συνθήκες στις αερομεταφορές στην Ελλάδα.

Στο ίδιο επιφυλακτικό κλίμα με προηγούμενες δηλώσεις του, ο Επίτροπος Almunia επιβεβαιώνει ότι «η δυσκολία της υπόθεσης συγχώνευσης  Olympic Air και Aegean Airlines έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο εταιρείες κατέχουν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας αγοράς αερομεταφορών επιβατών στην Ελλάδα». Μάλιστα, στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη, «εντάσσεται τόσο η αγορά υποχρεωτικής παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε διαδρομές στην Ελλάδα, όσο και η αγορά παροχής υπηρεσιών εδάφους σε ορισμένους ελληνικούς αερολιμένες».

Η  πρόθεση της Επιτροπής να παρέμβει στο θέμα τον Ιανουάριο του 2011, με την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας, είναι ενδεικτική της σημασίας που επιδεικνύει η Κομισιόν για την αποφυγή των επιπτώσεων από την λειτουργία μιας μονοπωλιακής αγοράς, αλλά και για τη διασφάλιση ότι «η σταθεροποίηση του κλάδου (αερομεταφορών) δεν θα πραγματοποιηθεί εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

«Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής, όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Αlmunia. Η επόμενη περίοδος είναι σημαντική για το κρίσιμο αυτό ζήτημα που αναμένεται να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, στους καταναλωτές και το επιβατικό κοινό ειδικότερα των ακριτικών περιοχών.
Συγκρατούμε με ιδιαίτερη προσοχή τη δέσμευση της Επιτροπής ότι θα αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα σχετίζονται με τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για ξεκάθαρη θέση που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τα αμέσως εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και την κυβέρνηση», σχολίασαν οι δύο ευρωβουλευτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.