Η Υπερνομαρχία Αθηνών –Πειραιώς παρέδωσε στους πολίτες το αναπλασμένο Πεδίο του Άρεως που μεταμορφώθηκε σε ένα καταπράσινο πάρκο-ανάσα υψηλών προδιαγραφών, εφάμιλλο των μεγάλων πάρκων του εξωτερικού.
Παράλληλα παρέδωσε ανακαινισμένη και τη γειτονική Πλατεία Πρωτομαγιάς.
Η Υπερνομάρχης Αθηνών –Πειραιώς Ντίνα Μπέη ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε πολύ ευτυχείς και περήφανοι που με το τέλος του θεσμού της Υπερνομαρχίας παραδίδουμε στους Αθηναίους δύο τεράστια έργα πρασίνου. Το Αττικό Άλσος που είναι έτοιμο ήδη από την άνοιξη και το Πεδίο του Άρεως, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το ιστορικό πάρκο της Αθήνας συνδεδεμένο με λαϊκούς αγώνες για πάρα πολλές δεκαετίες. Εμείς το βρήκαμε σε κατάσταση εγκατάλειψης και καταφέραμε να το αναστήσουμε, για να μπει και πάλι μέσα ο κόσμος να το χαρεί. Γιατί ο στόχος μας ήτανε να μπει ο κόσμος μέσα στο πάρκο και να αποκτήσει την κουλτούρα του πάρκου, κάτι που δεν έχει ο έλληνας γιατί δεν είχε ποτέ του σημαντικά πάρκα».
Και καταλήγοντας η Υπερνομάρχης υπογράμμισε : «Εγώ συνεχίζω να θεωρώ ότι εκτός από το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας, το περιβάλλον είναι η δεύτερη μεγάλη βόμβα που μπορεί να σκάσει στα χέρια μας και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να συνεχίζουμε τον αγώνα».
Στις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ανάπλασης οι χιλιάδες επισκέπτες και τα παιδιά που έχουν ήδη ξαναζωντανέψει με τις φωνές τους το Πεδίο του Άρεως μπορούν πλέον μεταξύ άλλων να απολαμβάνουν:
*Τον κεντρικό πεζόδρομο με τα δυο υπερσύγχρονα σιντριβάνια
*Τον Μινωικό Λαβύρινθο με το βοτανικό κήπο της Αττικής
* Το Ροδώνα με τις πέργκολες και το σπειροειδές ποταμάκι
* Την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια
* Τον κεντρικό ελαιώνα κάτω από το Άγαλμα της Αθηνάς
* Την οδό των Ηρώων με τους φοίνικες και τις προτομές των Ηρώων του 1821
* Το Μνημείο Ιερού Λόχου με τη μικρή ήσυχη πλατεία και τα λουλούδια.
* Τον αναμορφωμένο χώρο αναψυχής μπροστά από το θέατρο Οικονομίδη.
Η ανάπλαση βασίσθηκε στη λογική της διατήρησης της ιστορίας του πάρκου καθώς περιλαμβάνονται σ’ αυτό σημαντικά μνημεία και γλυπτά τα οποία όλα καθαρίσθηκαν με βάση τις προδιαγραφές του Υπουργείου Πολιτισμού.
Όλες οι παρεμβάσεις που προβλέπονταν στη μελέτη του διεθνώς καταξιωμένου αρχιτέκτονα της ανάπλασης Αλέξανδρου Τομπάζη, έγιναν με βάση περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Έτσι ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου που υλοποιήθηκε αφορά βασικά έργα υποδομής, αφανή σε πρώτη ματιά, όπως τα χιλιόμετρα υπόγειων δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης, συλλογής ομβρίων υδάτων και ηλεκτροδότησης. Για καλύτερη ασφάλεια ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε ο φωτισμός του χώρου με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
Παράλληλα ανακαινίσθηκαν και ενισχύθηκαν με υπερσύγχρονα όργανα οι δυο παιδικές χαρές του πάρκου, ενώ δημιουργείται και ειδικός χώρος με νέα σύγχρονα όργανα εκγύμνασης για την άθληση ενηλίκων.
Το έργο της ανάπλασης καλύπτει περίπου 250 στρέμματα του πάρκου και στοίχισε 9.663.990 ευρώ με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους.
Μαζί με την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως η Υπερνομαρχία παραδίδει ανακαινισμένη και την Πλατεία Πρωτομαγιάς που συνορεύει με το πάρκο. Η αποκατάσταση φθορών της Πλατείας είχε συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύφθηκε από το ταμείο της Υπερνομαρχίας.
Στο πλαίσιο της ανακαίνισης κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο άρδευσης και έγιναν νέες φυτεύσεις, κατασκευάσθηκε πίστα skateboard, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, αποκαταστάθηκε η φθαρμένη πλακόστρωση και τα καθιστικά, τοποθετήθηκαν κάδοι σκουπιδιών ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες καλύφθηκαν με νέους χρωματισμούς αντιγραφιστικής προστασίας.