Αρχική Organizations Εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης με θέμα τον Αθηναϊκό Τουρισμό από την Εταιρεία Τουριστικής...

Εκπόνηση επικαιροποιημένης μελέτης με θέμα τον Αθηναϊκό Τουρισμό από την Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων

Celestyal Cruises

aegean universityΗ Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ΕΤΟΑΑ) στο πλαίσιο της λειτουργίας του παρατηρητηρίου τουρισμού για τον αθηναϊκό τουρισμό και τη μόνιμη παρακολούθηση των τουριστικών μεγεθών της πρωτεύουσας, συνεργάστηκε για 2η φορά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το οποίο επικαιροποίησε τα αποτελέσματα της προηγούμενης μελέτης η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2008.

Η νέα μελέτη με τίτλο «Μελέτη για την Πορεία και τις Προοπτικές του Τουρισμού στην Αθήνα και την Αττική» εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΤΟΑΑ από το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2010 και για την πλήρη ανάλυση αυτών των εξελίξεων διενεργήθηκαν συνολικά έξι έρευνες που διερευνούν τις θεματικές ενότητες για την τουριστική κίνηση και την εποχικότητα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Αθήνας και της Αττικής, το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας και της Αττικής, την κατάταξη ευρωπαϊκών πόλεων με βάση τον αριθμό συνεδρίων και την θέση της Αθήνας στη Διεθνή Συνεδριακή Αγορά, τον δείκτη REVPAR καθώς και την επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Επιπροσθέτως η μελέτη συμπεριλαμβάνει και τα ευρήματα πρωτογενούς έρευνας μεταξύ ξενοδοχείων της Αθήνας και της Αττικής, με στόχο την απόκτηση πληρέστερης εικόνας ως προς την πορεία του τουρισμού στην Αθήνα και την Αττική.

Στη μελέτη υποδεικνύονται συγκεκριμένες στρατηγικές ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της παρούσας συγκυρίας και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν στη διεθνή τουριστική αγορά προς όφελος των τουριστικών επιχειρήσεων στην Αθήνα και την Αττική και συνολικά της ελληνικής οικονομίας. Επίσης προσεγγίζονται πρακτικά ζητήματα όπως η διαχείριση της τουριστικής εικόνας της Αθήνας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και η επίτευξη συνεργιών μέσω του «Καλλικράτη».

Παράλληλα, για την αποτελεσματικότερη τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αθήνας, η μελέτη εστιάζει στην ανάγκη ενός ευνοϊκότερου πλαισίου σύμπραξης και συνένωσης δυνάμεων των τοπικών φορέων η οποία θα συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Για την επίτευξη αυτής της στρατηγικής η ΕΤΟΑΑ, σύμφωνα με την ομάδα των μελετητών, κρίνεται ως ο καταλληλότερος φορέας υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος, αφού αποτελεί τον καλύτερο οργανωμένο και στελεχωμένο τουριστικό οργανισμό της Ελλάδας και μπορεί να υλοποιήσει ολοκληρωμένες δράσεις τουριστικού μάρκετινγκ, όχι μόνο για τον Δήμο Αθηναίων αλλά συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Η μελέτη εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επικεφαλής τους Δρα. Ανδρέα Παπαθεοδώρου, Δρα. Δημήτρη Κούτουλα, Δρα. Πάρη Τσάρτα και Δρα. Δημήτρη Λαγό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.