Αρχική Tourism Kονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουρισμού απορρόφησε το 2010...

Kονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουρισμού απορρόφησε το 2010 η Γενική Γραμματεία Τουρισμού

eot σημαΗ Γενική Γραμματεία Τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, απορρόφησε κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την ενίσχυση δράσεων που αφορούν τον τουρισμό, ενώ η προετοιμασία που έχει γίνει οδηγεί μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα στην πλήρη απορρόφηση των προβλεπόμενων κονδυλίων. Έμφαση δόθηκε κατά το δυνατόν στη ζεύξη έργων πολιτισμού και τουρισμού.
Η διαδικασία διαβούλευσης με τις Περιφέρειες και αξιολόγησης των έργων έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η προετοιμασία για την ωριμότητά τους. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Τουρισμού στο πλαίσιο του προγραμματισμού και της υλοποίησης των έργων  που αφορούν σε υποδομές στον τομέα του τουρισμού, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη δημοπράτηση σημαντικού αριθμού έργων τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ο προγραμματισμός των έργων υποδομών αγγίζουν μέχρι σήμερα τα 72 εκατ. ευρώ και αποτυπώνουν τη σημασία που δίνει η σημερινή ηγεσία στην ανάδειξη της συνέργιας μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού.
Α. Ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» για έντεκα (11) έργα, συνολικού προϋπολογισμού € 18.531.730:
1. «Υποδομές προσέλκυσης, διαχείρισης, πληροφόρησης επισκεπτών περιοχής Αρχαίας Ολυμπίας»
2. «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Σύμη»,
3. «Ανάδειξη – ανάπλαση μονοπατιών γύρω από το Μικρό Θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου»,
4. «Ανάδειξη ορειβατικής διαδρομής Αστράκας (Όρος Τύμφη) – Εγκατάσταση συστημάτων προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας»,
5. «Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος Ν. Ιωαννίνων»,
6.«Οικοτουριστικές διαδρομές Σκοπέλου»,
7. «Οικοτουριστικές διαδρομές Δήμου Βιτύνας»,
8. «Οικοτουριστικές διαδρομές Ιθάκης»,
9. «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Λιμένα Μαραθόκαμπου Σάμου»
10. «Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Βολισσό Χίου»
11. «Ηλεκτροφωτισμός Φρουρίου Σπιναλόγκας»

Β. Έχει ήδη προχωρήσει και η προκήρυξη έργων συνολικού προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ.  Τα έργα αυτά είναι: «Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού», «Ανάδειξη – ανάπλαση μονοπατιών γύρω από το Μικρό Θέατρο της Παλαιάς Επιδαύρου» και «Τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη παραλίμνιας περιοχής του Δήμου Περάματος Ιωαννίνων».

Γ. Παράλληλα, εντός των επομένων δύο μηνών άλλα δέκα (10) έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν και να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

Τέλος, ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προτάσεων, έχει δημιουργηθεί ένα «αποθεματικό» τουλάχιστον σαράντα πέντε (45) ακόμη έργων που βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας προς υποβολή ή επεξεργασίας από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Οι Πράξεις Κρατικών Ενισχύσεων στον τομέα του τουρισμού, αναμένεται να αγγίξουν τα 107 εκατ. ευρώ. Ήδη το ΕΠΑΕ έχει εκχωρήσει τα 58 εκατ. ευρώ στον Τομέα Τουρισμού για το ΕΣΠΑ, με σκοπό τη χρηματοδότηση των πράξεων «Πράσινος Τουρισμός» και «Εναλλακτικός Τουρισμός». Η Πράξη «Πράσινος Τουρισμός» (30 εκατ. ευρώ) και στοχεύει: α) στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των εμπλεκόμενων στην τουριστική διαδικασία και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τουριστικών επιχειρήσεων, β) στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των τουριστικών μονάδων, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων και γ) στην δημιουργία υποδομών και σχεδίων δράσεων που πληρούν τα κριτήρια οικολογικής πιστοποίησης.
Η Πράξη «Εναλλακτικός Τουρισμός» (28 εκατ. ευρώ) απευθύνεται τόσο σε υφιστάμενες όσο και σε νέες επιχειρήσεις και αναμένεται άμεσα η προδημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής.
Έχουν προγραμματιστεί επίσης για το 2011 οι πράξεις «Εκσυγχρονίζομαι στον Τουρισμό» και «Συνεργάζομαι – Καινοτομώ στον Τουρισμό», ο προϋπολογισμός των οποίων προβλέπεται στα 49 εκατ. ευρώ. Και τα τέσσερα (4) προαναφερθέντα προγράμματα έχουν εθνική εμβέλεια.

ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Εκτός των προαναφερομένων έργων υπάρχουν και οι οριζόντιες  δράσεις του Τομέα Τουρισμού που αφορούν στην υποβολή έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση», καθώς και στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των επαγγελματιών του Τουρισμού που σχεδιάζονται σε συνεργασία με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Για την «Ψηφιακή Σύγκλιση» έχουν υποβληθεί επτά έργα (7) προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» έχει υποβληθεί ήδη ένα (1) έργο προϋπολογισμού περίπου €700.000, ενώ ένα (1) ακόμη έργο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για υποβολή. Επίσης σε διαδικασία σχεδιασμού σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» βρίσκονται πέντε (5) προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού περίπου €8.650.000 που αφορούν σε δράσεις που ενισχύουν την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η Κυβέρνηση δίνει έμφαση στα έργα τουρισμού-πολιτισμού, καθώς οι τομείς αυτοί είναι έτοιμοι και μπορούν να δημιουργήσουν σημαντική μόχλευση για την άρση της ύφεσης και την ανάπτυξη της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.